Ρίψη εμβολίων δολωμάτων από αέρος για τον εμβολιασμό των αλεπούδων κατά της λύσσας στο Ν. Καρδίτσας


Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας ενημερώνει το κοινό ότι στις 20 και 21 Δεκεμβρίου υλοποιήθηκε ο εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων για την αντιμετώπιση της λύσσας, με τη ρίψη εμβολίων δολωμάτων από αέρος στις κάτωθι περιοχές του Νομού μας:

Νεράιδα, Μέγας Λάκκος, Σαραντάπορο, Μολόχα, Γιαννουσαίικα, Αράπης, Αμάραντος, Ραχούλα, Ίταμος, Ζώγρι, Κούτσουρο, Καστανιά, Καταφύγιο, Ζερβαίικα, Αμπελικό, Καλλίθηρο, Αγ. Γεώργιος, Ρούσσο, Ξινονέρι, Κρύα Βρύση, Πορτίτσα, Μοσχάτο, Πανόραμα, Γεωργικό, Μητρόπολη, Αγιοπηγή, Ράζια, Φράγκο, Παλαιοκκλήσι, Καρδίτσα, Καρδιτσομάγουλα, Αρτεσιανό, Λυγαριές, Κανάλια,  Κόμπελος, Φανάρι, Αγ. Ανάργυροι, Ριζοβούνι, Κρανιά, Μαγούλα, Παλαιοχώρι, Αγναντερό, Καλογριανά, Αγ. Τριάδα, Προάστιο, Μαραθέα, Βλοχός , Μεταμόρφωση, Ρεντίνα, Αηδονοχώρι, Βαθύλακκος, Λουτρά Σμοκόβου, Λουτροπηγή, Κτιμένη, Θραψίμι, Κέδρος, Απιδέα, Δαφνοσπηλιά, Φίλια, Μαυραχάδες, Άμπελος, Καλλιφώνι, Σοφάδες, Καρποχώρι, Μέλισσα, Αγ. Θεόδωρος, Πρόδρομος, Πύργος Κιερίου, Ματαράγκα, Γοργοβίτες, Μακρυχώρι, Μάρκος, Καλυβάκια, Ερμήτσι, Παλαμάς, Κοσκινάς, Ψαθοχώρι, Ιτέα, Φύλλο, Πέτρινο, Μικρό Βουνό, Ψυχικό.

Ο εμβολιασμός δεν θα διενεργηθεί σε κατοικημένες, αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα, λίμνες, κ.ά.

Τα δολώματα έχουν τη μορφή που φαίνεται στις εικόνες (κύβοι χρώματος καφέ με έντονη οσμή ψαριού).

ΠΡΟΣΟΧΗ

  • Σε περίπτωση εύρεσης δολωμάτων ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΟΝΤΑΙ. Περιέχουν στο εσωτερικό, φακελάκι PVC με ζωντανό εξασθενημένο ιό της λύσσας, το οποίο μπορεί εύκολα να σπάσει και να εκτεθείτε στο εμβόλιο. Αν χρειασθεί να το πιάσετε π.χ. για να το απομακρύνετε σε κάποιο πιο δύσβατο μέρος, θα πρέπει να το κάνετε φορώντας γάντια μιας χρήσης ή πιάνοντάς το με μια πλαστική σακούλα.

  • Το εμβόλιο ενδείκνυται μόνο για τον εμβολιασμό των κόκκινων αλεπούδων και όχι άλλων ζώων.

  • Αν το κατοικίδιό σας (σκύλος, γάτα, βοοειδές, πρόβατο κ.α.) βρει έναν κύβο – δόλωμα μην προσπαθήσετε να τον αφαιρέσετε από το στόμα του γιατί το ίδιο δε διατρέχει κανένα απολύτως κίνδυνο, απλά προτρέψτε το ζώο να το αφήσει.

  • Στην περίπτωση που ο σκύλος προσέλαβε το εμβόλιο-δόλωμα ή όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία γι’ αυτό, προσπαθήστε φορώντας γάντια, να πλύνετε την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου με νερό και σαπούνι και μην έρχεστε σε επαφή με το ζώο (σάλιο ή σημεία του σώματός του που ενδεχόμενα έχει γλείψει όπως τρίχωμα, περιοχές γύρω από το στόμα, κ.τ.λ.), με γυμνά χέρια, για τουλάχιστον μία ημέρα.

  • Αν για οποιοδήποτε λόγο εκτεθείτε στο υγρό εμβόλιο πρέπει να μεταβείτε άμεσα σε μονάδα Υγείας και να δείξετε την ετικέτα του προϊόντος αν αυτό είναι δυνατό.

Φυλλάδια και αφίσες για την ενημέρωση του κοινού για τη λύσσα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Και Τροφίμων (www.minagric.gr, Πολίτης, Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο, Λύσσα), ενώ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το νόσημα της λύσσας και τον άνθρωπο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr).

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας στα τηλέφωνα 24413-55237 –55240- 55242 και στα Κτηνιατρικά Γραφεία:

Καρδίτσας τηλ. 24410-23980

Παλαμά τηλ. 24440-22302

Σοφάδων τηλ. 24430-22298

και Μουζακίου τηλ. 24450-41267

Καρδίτσα, 21/12/2015

Προηγούμενο άρθρο Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και ευχές στο Δήμαρχο Μουζακίου από το 1ο Δ.Σ. Μουζακίου
Επόμενο άρθρο Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητά η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας για τα μείζονα προβλήματα των Περιφερειών