Ειδήσεις

Ρίψη εμβολίων δολωμάτων από αέρος κατά της λύσσας στην Π.Ε. Καρδίτσας


Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας ενημερώνει το κοινό ότι την 8η Νοεμβρίου ξεκίνησε ο εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων για την αντιμετώπιση της λύσσας, με τη ρίψη εμβολίων δολωμάτων από αέρος στην Π.Ε. Καρδίτσας.
Στην Π.Ε. Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε ρίψη εμβολίων
• την 8η Νοεμβρίου στις περιοχές
ΚΑΤΩ ΚΤΙΜΕΝΗ, ΛΕΟΝΤΑΡΙ, ΑΣΗΜΟΧΩΡΙ, ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ, ΝΕΟ ΙΚΟΝΙΟ, ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΟ, ΓΕΦΥΡΙΑ, ΑΓ. ΒΗΣΣΑΡΙΟΣ, ΚΥΨΕΛΗ, ΠΑΣΧΑΛΙΤΣΑ, ΛΕΥΚΗ, ΟΡΦΑΝΑ, ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ, ΦΥΛΛΟ, ΑΣΤΡΙΤΣΑ, ΙΤΕΑ, ΗΛΙΑΣ, ΣΥΚΙΕΣ και
• την 12η Νοεμβρίου στις περιοχές
ΣΥΚΙΕΣ, ΠΕΤΡΙΝΟ, ΙΤΕΑ, ΗΛΙΑΣ, ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΒΛΟΧΟΣ, ΠΑΛΑΜΑΣ, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ, ΚΑΛΥΒΑΚΙΑ, ΚΟΣΚΙΝΑΣ, ΨΑΘΟΧΩΡΙ, ΜΑΡΚΟΣ, ΑΣΤΡΙΤΣΑ, ΦΥΛΛΟ, ΠΕΔΙΝΟ, ΠΡΟΑΣΤΙΟ, ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑ, ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ, ΜΥΡΙΝΑ, ΓΟΡΓΟΒΙΤΕΣ, ΚΑΡΔΙΤΣΟΜΑΓΟΥΛΑ, ΚΑΡΔΙΤΣΑ, ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ, ΑΡΤΕΣΙΑΝΟ, ΣΤΑΥΡΟΣ, ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΜΕΛΙΣΣΑ, ΑΓΙΟΠΗΓΗ, ΠΤΕΛΟΠΟΥΛΑ, ΚΑΡΠΟΧΩΡΙ, ΖΑΪΜΙ, ΡΟΥΣΟ, ΚΑΛΛΙΘΗΡΟ, ΚΑΛΛΙΦΩΝΙ, ΜΑΥΡΟΝΕΡΙ, ΔΑΦΝΟΣΠΗΛΙΑ, ΠΑΛΙΟΥΡΙ, ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ, ΑΠΙΔΕΑ, ΘΡΑΨΙΜΙ, ΒΑΘΥΛΑΚΚΟΣ, ΛΟΥΤΡΑ ΣΜΟΚΟΒΟΥ, ΑΗΔΟΝΟΧΩΡΙ, ΡΕΝΤΙΝΑ.
Τα δολώματα έχουν τη μορφή που φαίνεται στις εικόνες (κύβοι χρώματος καφέ με έντονη οσμή ψαριού).
ΠΡΟΣΟΧΗ
• Σε περίπτωση εύρεσης δολωμάτων ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΟΝΤΑΙ. Περιέχουν στο εσωτερικό, φακελάκι PVC με ζωντανό εξασθενημένο ιό της λύσσας, το οποίο μπορεί εύκολα να σπάσει και να εκτεθείτε στο εμβόλιο. Αν χρειασθεί να το πιάσετε π.χ. για να το απομακρύνετε σε κάποιο πιο δύσβατο μέρος, θα πρέπει να το κάνετε φορώντας γάντια μιας χρήσης ή πιάνοντάς το με μια πλαστική σακούλα.
• Το εμβόλιο ενδείκνυται μόνο για τον εμβολιασμό των κόκκινων αλεπούδων και όχι άλλων ζώων.
• Αν το κατοικίδιό σας (σκύλος, γάτα, βοοειδές, πρόβατο κ.αλ.) βρει έναν κύβο – δόλωμα μην προσπαθήσετε να τον αφαιρέσετε από το στόμα του γιατί το ίδιο δε διατρέχει κανένα απολύτως κίνδυνο, απλά προτρέψτε το ζώο να το αφήσει.
• Στην περίπτωση που ο σκύλος προσέλαβε το εμβόλιο-δόλωμα ή όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία γι” αυτό, προσπαθήστε φορώντας γάντια, να πλύνετε την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου με νερό και σαπούνι και μην έρχεστε σε επαφή με το ζώο (σάλιο ή σημεία του σώματός του που ενδεχόμενα έχει γλείψει όπως τρίχωμα, περιοχές γύρω από το στόμα, κ.τ.λ.), με γυμνά χέρια, για τουλάχιστον μία ημέρα.
• Αν για οποιοδήποτε λόγο εκτεθείτε στο υγρό εμβόλιο πρέπει να μεταβείτε άμεσα σε μονάδα Υγείας και να δείξετε την ετικέτα του προϊόντος αν αυτό είναι δυνατό.
Φυλλάδια και αφίσες για την ενημέρωση του κοινού για τη λύσσα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (www.minagric.gr, Πολίτης, Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο, Λύσσα), ενώ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το νόσημα της λύσσας και τον άνθρωπο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr).
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεσθε στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας στα τηλέφωνα 24413-55237–55240- 55242 και στα Κτηνιατρικά Γραφεία:
Καρδίτσας τηλ. 24410-23980
Παλαμά τηλ. 24440-22302
Σοφάδων τηλ. 24430-22298
και Μουζακίου τηλ. 24450-41267

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στον Διοικητή του Νοσοκομείου
Επόμενο άρθρο Έκτακτη Σύνοδος Προέδρων και Αν. Προέδρων των ΤΕΙ