Ρεσιτάλ κιθάρας από τον διεθνούς φήμης σολίστ Γιάννη Ανδρόνογλου


Έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες σολίστ κιθάρας φιλοξενεί απόψε το 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας που έχει ηχογραφήσει για την «LegendClassics» και έχει λάβει πολλά διεθνή βραβεία σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για τον απόφοιτο του Πανεπιστημίου Mozarteum- του Σάλτσμπουργκ  (Αυστρίας), Γιάννη Ανδρόνογλου.

Καταπληκτικές μουσικές βραδιές ζούν κάθε βράδυ οι φιλόμουσοι στο 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας, το οποίο προσφέρει εξαιρετικές μουσικές βραδιές, τόσο χορωδιακής όσο και σολιστικής μουσικής. Για 10 ημέρες στην Καρδίτσα από 10 έως 19 Ιουλίου 2014 προσφέρονται καλλιτεχνικές βραδιές μουσικής υψηλής ποιότητας με μεγάλους καλλιτέχνες και χορωδιακά σύνολα.

 

Μάγεψε το Σάββατο το βράδυ στην αίθουσα «Αφροδίτη» του Ξενοδοχείου Κιέριον η Σερβική Γυναικεία Χορωδία του Πανεπιστημίου του NIS υπό τη διεύθυνση της Ιβάνα Μίροβιτς, που ερμήνευσε ένα πλήρες πρόγραμμα όπως απαιτεί ο Κανονισμός του Φεστιβάλ από την αρχαιότητα και τους πρώτους Χριστιανικούς χρόνους μέχρι σήμερα. Αντάξια στάθηκε και η Μικτή Ελληνική Χορωδία της Περαίας Θεσσαλονίκης, υπό την διεύθυνση της Ελεονώρας Καλαιτζίδου. Την Κυριακή το βράδυ οι δύο ιταλίδες πιανίστριες FrancescaBellocchio και AnnaLongobardi σαγήνευσαν το κοινό ερμηνεύοντας έργα των Βrams, Strauss, Tchaikovsky και Μoskovsky. Τη Δευτέρα μάγεψε το κοινό ο νεαρός ταλαντούχος Ιταλός πιανίστας AntonioSensale. Την Τρίτη, ο κιθαρίστας Βασίλης Καναράς, σαγήνευσε με το ρεσιτάλ κιθάρας, τους φίλους της μουσικής σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Ωδείο Ευθυμιάδης. Την Τετάρτη, η αισθησιακή ερμηνεία σύγχρονων Ελλήνων συνθετών της  Κούλης Τσολοδήμου άγγιξε το φιλόμουσο κοινό.

 

Με το ρεσιτάλ κιθάρας του διεθνούς φήμης κιθαριστή Γιάννη Ανδρόνογλου συνεχίζεται την Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014, η Ένατη (9η) μέρα του 32ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας στις 9:15μμ, στην αίθουσα του Ωδείου Καρδίτσας Ν. Ευθυμιάδης.

 

Ο Γιάννης Ανδρόνογλου θα ερμηνεύσει έργα των Penicaud , Rodrigo, Domeniconi καθώς και συνθέσεις του που περιλαμβάνονται στο προσωπικό του cd ‘Yiannis Andronoglou-Travelling’, το οποίο κυκλοφορεί από την Legend Classics.

 

Ειδικότερα, θα παρουσιάστούν τα ακόλουθα έργα:

 

Το πρόγραμμα αποτελείται από έργα με αναφορές στις μουσικές παραδόσεις τις Μεσογείου.

1)      Travelling- Yiannis Andronoglou

2)      Koyunbaba suite op. 19- Carlo Domeniconi (1947)

3)      Un tiempofueItalicafamosa- Joaquin Rodrigo (1901-1999)

4)      Fantasia on a Thracian folksong- YiannisAndronoglou

5)      Mandilatos Impressions- YiannisAndronoglou

 

Το 32ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας είναι αφιερωμένο στους κορυφαίους συνθέτες, Hans Leo Hassler (1564 – 1612) για τα 450 χρόνια από τη γέννησή του, Nicolo Jommelli (1714 – 1774) για τα 300 χρόνια από τη γέννησή του, Σπυρίδωνα Ξύνδα (1814 – 1896) για τα 200 χρόνια από τη γέννησή σου, Jean-Phillipe Rameau (1683 – 1764) για τα 250 χρόνια από το θάνατό του, Giacomo Meyerbeer (1791 – 1864) για τα 150 χρόνια από το θάνατό του, Stevan Mokranjac (1856 – 1914) για τα 100 χρόνια από το θάνατό του, που τιμά όλος ο χορωδιακός κόσμος  παγκοσμίως.

Στο 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας συμμετέχουν αξιόλογες Χορωδίες και διακεκριμένοι σολίστ τραγουδιού πιάνου και κιθάρας   από την Ελλάδα, Ιταλία και Σερβίας σένα πλούσιο πρόγραμμα υψηλής αισθητικής. Σολίστ πιάνου όπως ο καταπληκτικός νεαρός ταλαντούχος Ιταλός πιανίστας AntonioSensale, η περίφημη Γυναικεία Χορωδία του Μουσικού Πανεπιστημίου της NIS(ΣΕΡΒΙΑ), η διακεκριμένη Ελληνίδα πιανίστρια Κατερίνα Γκόλγκαρη, το εξαιρετικό Ιταλικό ντουέτο Πιάνου για 4 χέρια FrancescaBellocchio και AnnaLongobardi, ο σπουδαίος Έλληνας κιθαρίστας Βασίλης Καναράς, ο νεαρός Ιταλός πιανίστας UgoRuocco και πολλοί άλλοι.

Επιπλέον διαθέτει ένα κανονισμό μοναδικό ίσως σε παγκόσμια κλίμακα, γιατί εξασφαλίζει την ταυτόχρονη πραγματοποίηση πολλών πρώτων εκτελέσεων κατόπιν παραγγελίας σε Έλληνες και ξένους συνθέτες βοηθώντας έτσι την σύγχρονη δημιουργία. Ακόμη εξασφαλίζει ένα πολύ μεγάλο αριθμό εκτελεστών, που έρχονται από κάθε γωνιά της Ευρώπης και της οικουμένης.

Για  την επιτυχία  της  όλης  εκδήλωσης  συμβάλλουν  ηθικά και μόνον η  Ιερά  Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας) ο Δήμος Καρδίτσας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδιών και το Ωδείο Καρδίτσας Νίκος Ευθυμιάδης.

Το Φεστιβάλ παρουσιάζει ο Αλέξης Κωστάλας, παλαιός φίλος της Καρδίτσας και του Διεθνούς Φεστιβάλ.

 

Οι σολιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην άνετη, κλιματιζόμενη αίθουσα του Ωδείου Καρδίτσας Ν. Ευθυμιάδης, έναν χώρο με άψογη ακουστική και πιάνο με ουρά, χάριν της αρτιότερης διεξαγωγής του Φεστιβάλ.

 

Είσοδος ελεύθερη.

 

 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΟΝΟΓΛΟΥ

 

Κιθαριστής από τα Γιαννιτσά Πέλλας. Ξεκινά τις σπουδές κλασσικής κιθάρας στο Αλεξάνδρειο Δημοτικό Ωδείο Γιαννιτσών. Πραγματοποιεί το πρώτο του ρεσιτάλ καθώς και την πρώτη του σύμπραξη ως σολίστ  με  Ορχήστρα Δωματίου, σε ηλικία 13 ετών.Είναι απόφοιτος των τάξεων των: Β.Βαλαβάνη (πτυχίο κιθάρας-Αλεξάνδρειο Δημοτικό Ωδείο Γιαννιτσών), Κ. Κοτσιώλη (Δίπλωμα Σολίστ-Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης). Επίσης, είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος   (MagisterArtium-Gitarre) του Πανεπιστημίου Mozarteum-Salzburg(Prof. MatthiasSeidel, Mag.art. MarcoTamayo). Έχει αποσπάσει Πανελλήνια και Διεθνή Βραβεία κιθάρας και έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμα ρεσιτάλ, εμφανίσεις σε διεθνή φεστιβάλ και συμπράξεις με συμφωνικές ορχήστρες σε Ελλάδα και εξωτερικό, με εξαιρετικές κριτικές από τους ειδικούς και τα Μ.Μ.Ε.

 

Τον Σεπτέμβριο του 2010, κυκλοφορεί το πρώτο του cd από την LegendClassics, με  τίτλο ‘Travelling’, το οποίο περιέχει προσωπικές του συνθέσεις που ερμηνεύει ο ίδιος.

 

Tον Οκτώβριο του 2010 συμπράττει ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό την διεύθυνση του διάσημου αρχιμουσικού Βύρωνα Φιδετζή, στην Αίθουσα ‘Χρήστος Λαμπράκης’ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

 

Σταθμό στην καριέρα του αποτελεί η συμμετοχή του ως  σολίστ, διδάσκων και μέλος επιτροπής στο σημαντικότερο συνέδριο και διαγωνισμό  κλασσικής κλασσικής κιθάρας παγκοσμίως, στο GuitarFoundationofAmerica,που διεξήχθη τον Ιούνιο-Ιούλιο 2011 στο Columbus της Georgia  (Η.Π.Α.)

 

Για την συμμετοχή του στο GFA, η MarthaMasters (Πρόεδρος του GuitarFoundationofAmerica) είπε ‘Είμαστε υπερήφανοι που είχαμε την ευκαιρία να αποκαλύψουμε την καλλιτεχνία σας στο Αμερικανικό κοινό’. Στο διεθνώς έγκριτο περιοδικό κιθάρας «Soundboard», διατυπώνεται, για το προαναφερθέν ρεσιτάλ, η εξής κριτική:«Ο Έλληνας κιθαριστής και συνθέτης, Γιάννης Ανδρόνογλου έπαιξε επίσης ένα σύντομο ρεσιτάλ. Μερικές φορές ακούω τον προβληματισμό ότι τα ρεσιτάλ κιθάρας είναι πανομοιότυπα. Όχι αυτό. Ο Ανδρόνογλου είναι ένας εύστροφος, δυναμικός και γεμάτος πάθος ερμηνευτής που ξέρει να καινοτομεί»

 

Από το 2007 διατελεί Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Αλεξάνδρειου Δημοτικού Ωδείου Γιαννιτσών.

Μαθητές του έχουν βραβευτεί σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς κιθάρας και δραστηριοποιούνται ως σολίστες και καθηγητές.

Από το 2010 διατελεί Υποψήφιος Διδάκτωρ, με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Μάρκο Τσέτσο,  του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Προηγούμενο άρθρο Παρεμπόριο και επαιτεία στο στόχαστρο της Γ.Α.Δ. Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Βρέθηκε ο κλέφτης με το ποδήλατο που άρπαξε το σταυρό 76χρονης