Ειδήσεις

«Ρωγμές σχέσεων»


Περασμένα ξεχασμένα, λένε οι περισσότεροι άνθρωποι για κάθε άσχημο συναπάντημα στη ζωή τους. Ουσιαστικά όμως πρόκειται για μία βολική έκφραση, που χρησιμοποιείται από όποιους έχουν αδικήσει άλλους και θέλουν να συνεχίσουν να τους αδικούν! Συνεπώς, τους λένε την έκφραση αυτή με σκοπό να τους καθησυχάσουν, μέχρι να βρουν την ευκαιρία να τους ρίξουν ακόμη περισσότερο και πιο βαθειά στο λάκκο. Μεγάλη προσοχή, όταν σας την πουν, επαγρυπνείτε! Αν σας την αναφέρουν τρίτοι, σκεφτείτε ότι σ’ αυτούς δεν κοστίζει τίποτα. Άλλωστε, το σύνθημα που κυριαρχεί σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να είναι: «Περασμένα ναι, ξεχασμένα όχι». Δικαιολογημένα κάποιος ιδιαίτερα θυμωμένος άνθρωπος, μπορεί κάλλιστα να πει: Ότι έσπασε, έσπασε, και καλύτερα να το θυμάσαι όπως ήταν στην καλύτερή του στιγμή, παρά να το κολλάς και να βλέπεις τα σπασμένα κομμάτια σε όλη σου τη ζωή!

Σε κάθε σημείο της γης συμβαίνει, μία τουλάχιστον τέτοια ρωγμή σε κάθε γωνιά της.. Ο τρόπος που επικοινωνούμε με τους άλλους και με τον εαυτό μας είναι καθοριστικός για την ποιότητα της ζωής μας μετέπειτα.

Χωρίς καθόλου επιφύλαξη, η ζωή κάνει κύκλους και ανατρέπει βεβαιότητες. Το ίδιο ισχύει και για τον πολιτικό στίβο όπου στελέχη που είχανε παλαιότερα ψυχρές σχέσεις, σήμερα μπορούν και ξαναβρίσκουν πρόσφορο έδαφος συμφωνίας μεταξύ τους, με τις αναμνήσεις του παρελθόντος να μένουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Βλέπουμε τις αξίες να δίνουν τόπο στην οργή και τροφή για σκέψη που παίρνει όμως παράταση διαρκείας, αφού ωφελούνται και οι δύο πλευρές. Ενδεικτικά, όλα τα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά ώσπου να γίνει από τη μία μεριά οπισθοχώρηση. Άρα, οι ρωγμές στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων πάντα θα παραμονεύουν, αδιαφορώντας για τις επικείμενες διαφορές του μέλλοντος. Φτάνει να πετύχει ο εφήμερος σκοπός που αγιάζει τα μέσα τους αλλά και τα έξω από αυτούς, που τους περιστοιχίζουν περίτεχνα και σημειολογικά. Συμβουλή: Κρατήστε αποστάσεις..!

 

Του Σεραφείμ Δ. Μπαζάνη

(Συγγραφέα – Ερευνητή)

 

Προηγούμενο άρθρο Βράβευση του Βαγγέλη Ντελή
Επόμενο άρθρο Έκοψε την πίτα ο Άγιος Νέστωρ