Ρύπανση του Ποταμού Παμίσου στη Δ.Κ Μουζακίου με αμιαντούχα υλικά


Μέσα στην κοίτη Ποταμού  Παμίσου, στις θέσεις  ΄΄ Καμαρούλα ΄΄ και ΄΄Ανάβρα΄΄ της Δ.Κ Μουζακίου του Δήμου Μουζακίου, σε ελάχιστη απόσταση από το πλεύσιμο νερό και σε διαφορετικά σημεία ΄΄προέκυψαν΄΄  επικίνδυνα αμιαντούχα υλικά, απορρίμματα,   απόβλητα  κατασκευών, κατεδαφίσεων, πλαστικά  κ.α.

Τα νέα δεδομένα σε συνδυασμό με την υπάρχουσα τραγική κατάσταση προκαλούν μεγάλη ανησυχία για  κίνδυνο πυρκαγιάς , μόλυνση στα νερά του Ποταμού Παμίσου , στον υδροφόρο ορίζοντα  και  στην τροφική αλυσίδα , ρύπανση  και  υποβάθμιση  στο  περιβάλλον  με συνέπειες για την υγεία των Πολιτών .

Οι αχαρακτήριστες πράξεις των επί τόσα χρόνια ΄΄ ανεύθυνων –υπεύθυνων-αρμοδίων και μη ΄΄, δεν έδρασαν προστατευτικά .

Αντίθετα, με τις απαράδεκτες και επικίνδυνες περιβαλλοντικά ενέργειές τους, κάνοντας χρήση Δημοτικών  μηχανημάτων και αυτοκινήτων , επιτέλεσαν  διαχρονικά, ΄΄ το έργο της επιφανειακής επικάλυψης και επιχωμάτωσης των επικίνδυνων υλικών ΄΄,  χωρίς  Άδεια Λειτουργίας χώρου Υγειονομικής Ταφής , χωρίς έλεγχο τήρησης περιβαλλοντικών όρων  και  χωρίς γνωμάτευση και την απαραίτητη για  ταφή αποβλήτων έγκριση και άδεια .

Επέτρεψαν να δημιουργηθεί αυτή η εκρηκτική κατάσταση εν γνώσει τους, χωρίς κανένα έλεγχο για την ασφάλεια των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων  από τη δημιουργία επικίνδυνων και βλαβερών  στραγγισμάτων.

Μετέτρεψαν το ποτάμι σε μία ΄΄ κρυφή και επικίνδυνη  Χωματερή ΄΄. 

 

Τελευταία,  ΄΄ κάποιες υπεύθυνες υπηρεσίες επικαλούμενες  αυτοψίες δεν διαπίστωσαν απόρριψη και εναπόθεση πλακών αμιάντου !!! ΄΄. Επίσης οι ίδιες,  ισχυριζόμενες   ΄΄  έλλειψη στοιχείων, αδυνατούν ΄΄ να ελέγξουν  τήρηση όρων περιβαλλοντικής αποκατάστασης στην παρακείμενη παραποτάμια  θέση  ΄Παλαίστρα΄, για την αποκατάσταση της οποίας δαπανήθηκαν  82.000€ περίπου από το πρόγραμμα <<Θησέας>>΄΄.  ΄΄ Δεν δύνανται  να αντιληφθούν ότι η συγκεκριμένη περιοχή  πήρε χαρακτηριστικά ιδιωτικού εργοταξίου ΄΄, κατά παράβαση κάθε έννοιας κοινής λογικής και όρων περιβαλλοντικής αποκατάστασης  .

Άμεσα οφείλουν οι αρμόδιες αρχές με τα  αποδεικτικά στοιχεία που τους έχουμε αποστείλει  να ελέγξουν την κατάσταση στις θέσεις  ΄΄ Καμαρούλα, Ανάβρα  και  Παλαίστρα ΄΄ του Ποταμού Παμίσου ,  να αξιολογήσουν την επικινδυνότητα και  να προχωρήσουν σε απομάκρυνση όλων των επικίνδυνων υλικών  και σε περιβαλλοντική αποκατάσταση. Με βάση δε την αρχή <<ο ρυπαίνων πληρώνει>>,  να καταλογίσουν ευθύνες και ζημία στο φορέα εκμετάλλευσης της περιοχής   και

σ αυτούς που μεθόδευσαν, υλοποίησαν και  επέτρεψαν να συντελεστεί η περιβαλλοντική καταστροφή και η επικινδυνότητα, λαμβάνοντας παράλληλα πλήρη  μέτρα φύλαξης και προστασίας ΄΄.-

.                                Μουζάκι 9-5-2016

Για την Περιβαλλοντική και Οικολογική Παρέμβαση

Τσιρογιάννης Ε. Χαντζηγούλας  Χ. , Γιώτης Λ., Ντόντος Χ. , Βασιλάκος Α.

 

Προηγούμενο άρθρο Με συναυλία αφιερωμένη στους Αποδήμους τα φετινά Μενελαϊδια
Επόμενο άρθρο Εκλογές στο Σύλλογο Κτηνοτρόφων Παλαμά