ΣΔΕ Καρδίτσας : Ενημέρωση με θέμα την παχυσαρκία και τη σωστή διατροφή


Την Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015, οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Καρδίτσας καθώς και οι καθηγητές τους είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια αλλιώτικη ενημερωτική εκδήλωση.

Το ΣΔΕ Καρδίτσας σε συνεργασία με την κα. Κριτσάλη Μαρία (Διαιτολόγο-Διατροφολόγος, πτυχιούχο ΑΤΕΙ Θεσσαλίας) ετοίμασε μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση με θέμα την παχυσαρκία και τη σωστή διατροφή. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου με μεγάλη συμμετοχή των εκπαιδευομένων.

Η κα. ΚριτσάληΜαρία, με ζωντάνια και αμεσότητα ανέλυσε τα παρακάτω θέματα:

  • Τι ονομάζουμε παχυσαρκία,
  • Δείκτης Μάζας Σώματος(ΒΜΙ) και οι κατηγορίες κινδύνου
  • Λειτουργικά τρόφιμα
  • Ομάδες τροφίμων και  ισορροπημένη διατροφή
  • Άσκηση και διατροφή
  • Πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

 

Η Παχυσαρκία είναι η υπερβολική συσσώρευση λίπους, κυρίως κάτω από το δέρμα, το υποδόριο λίπος όπως λέγεται, αλλά και σε διάφορα άλλα όργανα του σώματος. Δυστυχώς η χώρα μας κατέχει θλιβερή πρωτιά ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης καθώς το ποσοστό των παχύσαρκων ατόμων υπερβαίνει το 18% του πληθυσμού. Η παχυσαρκία, είναι ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα που συχνά αποτελεί πηγή μεγάλης απογοήτευσης για όσους επιχειρούν να το αντιμετωπίσουν. Η πρόληψη της παχυσαρκίας γίνεται με την εφαρμογή ορισμένων πολύ απλών κανόνων υγιεινής διατροφής και τη συχνή σωματική άσκηση. Στην πραγματικότητα οι κανόνες αυτοί βοηθούν αποφασιστικά και στην πρόληψη ενός μεγάλου φάσματος χρόνιων παθήσεων. Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας βασίζεται και αυτή στον συνδυασμό της κατάλληλης δίαιτας και της σωματικής άσκησης.

Τέλος, ακολούθησε συζήτηση και διάλογος σχετικά με τις προσωπικές διατροφικές συνήθειες των μαθητών, καθώς και προβληματισμοί γύρω από την επίδραση διαφόρων τροφών στην υγεία, καθώς η σωστή διατροφή και η σωματική άσκηση αποτελούν τη βάση για την προάσπιση όχι μόνον της ατομικής υγείας αλλά όλου του κοινωνικού συνόλου.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας λειτουργεί από το 2004 και είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Πολλοί από τους μαθητές μας είναι ΡΟΜΑ και μετανάστες. Το πρόγραμμα των ΣΔΕ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και από το Ελληνικό Δημόσιο. Εποπτεύονται από την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Υπηρετούν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης και στόχοι είναι η επανασύνδεση με την τυπική εκπαίδευση, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

 

Σουφλάκος Βασίλειος

Φυσικός – MSc Τηλεπικοινωνίες

Διευθυντής ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 

Προηγούμενο άρθρο Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στις «Μέρες Ραδιοφώνου»
Επόμενο άρθρο Συζήτηση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις βραδινές ώρες