Ειδήσεις

Σειρά μεταρρυθμίσεων στον χώρο της Δικαιοσύνης προανήγγειλε ο Κώστας Τσιάρας


Σε μια σειρά ριζικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στον χώρο της Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση του Οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης «διαΝΕΟσις», με θέμα «Η δικαιοσύνη στην Ελλάδα. Προτάσεις για ένα σύγχρονο δικαστικό σύστημα», στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

«Στόχος μας είναι να μεταβάλλουμε τη νομική κουλτούρα στον τόπο μας. Να εφοδιάσουμε την οικονομία μας με ένα φιλικό, οικονομικό και αποτελεσματικό εργαλείο εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών που θα αποτελεί τη συνειδητή επιλογή των πολιτών και θα αποκαθιστά γρήγορα την ομαλή λειτουργία της οικονομίας», είπε ο κ. Τσιάρας ο οποίος εκτίμησε πως με την θεσμική αυτή μεταρρύθμιση θα μειωθεί η τεράστια δικαστική ύλη που συσσωρεύεται μέχρι σήμερα στα δικαστήρια της χώρας.Στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ο κ. Τσιάρας, διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ενώ επικεντρώθηκε στον χωροταξικό ανασχεδιασμό και τις κτηριακές παρεμβάσεις που προτίθεται να πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα το αρμόδιο Υπουργείο.

Ο Καρδιτσιώτης Υπουργός ανέφερε ότι αποτελεί «πρόκληση» η αξιοποίηση όλων των σύγχρονων εργαλείων προκειμένου «να δημιουργήσουμε αξιόπιστες υποδομές σε όλες τις Εφετειακές Περιφέρειες της χώρας» και πρόσθεσε ότι στο τραπέζι δεν βρίσκονται μόνο οι «πεπερασμένοι» πόροι του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Καταστημάτων. «Επενδύουμε κυρίως σε νέα, εναλλακτικά εργαλεία, όπως οι συμπράξεις του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα, που θα εξασφαλίσουν χωρίς δημοσιονομικό κόστος άρτιες υποδομές για τους πολίτες και τους δικαστικούς λειτουργούς» είπε με αφορμή τη σειρά παρεμβάσεων που έχει προαναγγείλει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τόσο για το Δικαστικό Μέγαρο Κιλκίς, όσο και για τη νέα πτέρυγα του Δικαστικού Μεγάρου Καρδίτσας.

Το μείζον ζήτημα των κτηριακών υποδομών στη συμπρωτεύουσα, είχε τεθεί νωρίτερα στο επίκεντρο της συζήτησης, κατά τη συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης με τις διοικήσεις των Δικαστηρίων και του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Στις συναντήσεις, οι οποίες είχαν κυρίως εθιμοτυπικό χαρακτήρα, οι Δικαστικοί Λειτουργοί συζήτησαν με τον αρμόδιο Υπουργό για το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης σχετικά με τις νέες αλλαγές επί του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τις οποίες προτίθεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή. Παράλληλα, η συζήτηση επεκτάθηκε στις ευρύτερες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Κώστας Τσιάρας για την εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων στον χώρο της Δικαιοσύνης μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών.

Τέλος, ο κ. Τσιάρας προαναγγέλλοντας τη σύσταση Ειδικών Τμημάτων στα Δικαστήρια, στα οποία θα εκδικάζονται υποθέσεις ανταγωνισμού και συμβάσεων ανέφερε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να απελευθερωθούν κεφάλαια που σήμερα είναι δέσμια των καθυστερήσεων στην επίλυση επενδυτικών διαφορών».

Προηγούμενο άρθρο Παρέμβαση Νούσιου για τις συγχωνεύσεις σχολείων στα Γυμνάσια Παλαμά, Προαστίου
Επόμενο άρθρο Το 2ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας ταξίδεψε στη Λετονία