Ειδήσεις

Σεισμική δόνηση 4,9 Ρίχτερ κούνησε την Καρδίτσα


Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 Ρίχτερ ταρακούνησε την Καρδίτσα στις 11:24 το πρωί της Πέμπτης, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους.

Σύμφωνα με τη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε σε περιοχή 39 χιλιόμετρα ανατολικά της Άρτας και το εστιακό της βάθος εντοπίζεται στα 9,4 χιλιόμετρα.

Η επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κάνει λόγο για «ασθενή σεισμική δόνηση» με επίκεντρο 239χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας και 39χλμ. ανατολικά της Άρτας.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Καρδίτσα (και ιδίως σε Αργιθέα και Μουζάκι), Τρίκαλα, αλλά και στην Άρτα και την Ευρυτανία.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές ή τραυματίες.

Λέκκας: Ο σεισμός στην Καρδίτσα δεν εμπνέει ανησυχία

«Η περιοχή δεν χαρακτηρίζεται από ύψιστη σεισμικότητα», ξεκαθάρισε ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο CNN Greece, λίγο μετά την εκδήλωση του σεισμού στην Καρδίτσα.

«Ήταν ένας σεισμός, 4,8 – 4,9 Ρίχτερ, δεν νομίζω ότι είναι ένας σεισμός που πρέπει να μας ανησυχεί», πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

«Έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Καρδίτσα, την Άρτα και τα Τρίκαλα και λιγότερο αισθητός στις πόλεις των Ιωαννίνων και του Αγρινίου», συμπλήρωσε και κατέληξε: «Παρακολουθούμε το φαινόμενο».

Καθησυχαστικός και ο σεισμολόγος Γ. Χουλιάρας

Καθησυχαστικός εμφανίζεται και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας για τον σεισμό των 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 11:24 το πρωί της Πέμπτης και είχε επίκεντρο την περιοχή μεταξύ Καρδίτσας και Άρτας.

Ο κ. Χουλιάρας είπε στο protothema.gr ότι: «πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός το οποίο παρακολουθούμε. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας».

Ο κ. Χουλιάρας ανήρτησε και στο λογαριασμό του στο Facebook το χάρτη από το σεισμό ενώ έγραψε: «Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 Ρίχτερ κατεγράφη στις 11:25 π.μ με το επίκεντρο 39 χιλιόμετρα ανατολικά της Άρτας και εστιακό βάθος 9,4 χιλιομέτρων».

Φάνης Στάθης: Ταρακουνηθήκαμε αρκετά

Μιλώντας στο newsit.gr, ο Δήμαρχος του Μουζακίου Θεοφάνης Στάθης, δηλώνει πως φοβάται ότι στις ορεινές περιοχές του Δήμου, μπορεί να υπάρχουν ζημιές.

«Η αλήθεια είναι πως ταρακουνηθήκαμε αρκετά ισχύει. Μέχρι ώρας δεν έχει επικοινωνήσει κανένας από τους κατοίκους του δήμου ή πρόεδρος χωριού για ζημιές, ωστόσο φοβάμαι χωρίς να το λέω με σιγουριά πως στα ορεινά κάτι μπορεί να έχει συμβεί. Βρισκόμουν στο δημαρχείο εκείνη την ώρα και δεν σας κρύβω πως φοβηθήκαμε».

 

Προηγούμενο άρθρο Κουνήθηκε η Καρδίτσα με 4,9 της κλίμακας ρίχτερ
Επόμενο άρθρο Συνάντηση του Ιατρικού Συλλόγου με το νέο Διοικητή του Νοσοκομείου