Ειδήσεις

Σεμινάρια κατηχητών 2015-2016 από την Ιερά Μητρόπολη Θεσ/δος και Φαν/φερσάλων


Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία την λειτουργία επιμορφωτικών  σεμιναρίων κατηχήσεως, για τα στελέχη της τοπικής μας Εκκλησίας στο έργο της Κατηχήσεως αλλά και όσων ασκούν εκπαιδευτικό και κοινωνικό λειτούργημα. Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

 Το 1ο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015. Με ομιλητή τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Βαρνάβα Γιάγκου, υπεύθυνο νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης με θέμα: Ποιμαντική των νέων στην σύγχρονη πραγματικότητα.  Στην ομιλία του μεταξύ άλλων ο π. Βαρνάβας ανέφερε:  Η ουσία της ποιμαντικής είναι η προσωπική μας σχέση με τον Χριστό, που καθρεπτίζεται και προβάλλεται στις σχέσεις μας με τους ανθρώπους. Η προσωπική σχέση με το Χριστό, είναι και η ουσία της πνευματικής ζωής αλλά και η ουσία της ποιμαντικής. Η ποιμαντική είναι μετάδοση ζωής. Και για να δώσουμε ζωή πρέπει να έχουμε ζωή. Το  τι εκπέμπουμε είναι πολύ βασικό. Η αρχοντιά και η χαρά που εκπέμπουμε, αυτό μόνο είναι μια ποιμαντική. Ένα χαμόγελο μιας αρχοντικής καρδιάς και ευγενούς καρδιάς είναι 100 κηρύγματα.  Τόνισε επίσης πως, δεν είναι απλώς να κάνουμε καλά παιδάκια ηθικά και νομοταγή, αλλά να τους εμπνεύσουμε την προσωπική σχέση με το Χριστό και μετά σαν συνέχεια αυτής της σχέσης θα έρθουν και τα υπόλοιπα.

Το 2ο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015 με ομιλητή τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο Αντώνιο Καλλιγέρη, Διευθυντή του γραφείου ποιμαντικής γάμου και οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με θέμα: Εισαγωγή στη διδασκαλία των μυστηρίων της Εκκλησίας. 

Στην ομιλία του μεταξύ άλλων ο π. Αντώνιος ανέφερε: Η Εκκλησία είναι κοινωνία προσώπων και όχι θεσμός. Δεν μπορεί να υπάρξει η έννοια της Κατήχησης χωρίς να συνδέεται με την ζωή της Εκκλησίας. Να είμαστε εμείς Χριστοφόροι και η χαρά που νιώθουμε στην Εκκλησία να την μεταδίδουμε και στα παιδιά, γιατί ο στόχος της κατήχησης είναι τα παιδιά να γίνουν Χριστοφόροι μετέχοντας στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Το 3ο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε 14 Ιανουαρίου 2016 με ομιλητή τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη και Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως μας Κυριακό Τσολάκη που ανέπτυξε το θέμα: Η προσωπικότητα του κατηχητή.

Ο π. Κυριακός στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: Τα παιδιά μας μέσα από τα κατηχητικά μαθαίνουν τι είναι ο Θεός, τι είναι η πίστη μας, τι ζητάει από μας ο Θεός και πως αυτά θα τα εφαρμόσουμε στην ζωή μας. Ο κατηχητής πρέπει να είναι ηγέτης, εμπνευστής των παιδιών, που θα τα πάρει από το χέρι και θα τα οδηγήσει στο δρόμο του Θεού, σε μια ανώτερη ζωή. Ο  κατηχητής πρέπει να έχει πίστη, ηθική ζωή, δύναμη, αγωνιστικότητα, πνευματική καλλιέργεια, συνέπεια, πνεύμα θυσίας, μαθητείας, και πειθαρχίας, σεβασμό στην προσωπικότητα του άλλου, στοιχείο αγάπης, ειλικρίνεια, σοβαρότητα, πολιτισμό, να είναι άνθρωπος καταρτισμένος, χαμογελαστός, ενθουσιώδης, αξιοπρεπής,  ελευθερωμένος από μικρότητες και να είναι άνθρωπος μυστηριακής ζωής. Να ζει με τον Χριστό και για τον Χριστό. Γιατί μόνο ο Χριστός είναι το τέλειο πρότυπο για κάθε εκδήλωση της ζωής μας. Ο κατηχητής πρέπει να αποκτήσει σοφία και έπειτα να διδάξει να μεταφέρει την σοφία στους άλλους, να γίνει πρώτα αυτός φως και έπειτα να φωτίσει τους άλλους, να πλησιάσει πρώτα αυτός τον Θεό και έπειτα να φέρει κοντά Του και τους άλλους, να αγιάσει πρώτα αυτός  για να μπορέσει να αγιάσει και τους άλλους. Να είναι άνθρωπος προσευχής, να ζει την προσευχή, η προσευχή να είναι η γι αυτόν η κινητήριος δύναμη. Είναι ευτυχισμένος ο κατηχητής εκείνος που έμαθε να ζει μέσα στη θαυματουργική ατμόσφαιρα της προσευχής.

Το 4ο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016  με ομιλητή τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Συμεών Βενετσιάνο,  υπεύθυνο του γραφείου νεότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών που ανέπτυξε το θέμα:  Διδάσκοντας στα παιδιά τις εορτές της Εκκλησίας. Ο π. Συμεών στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: Η γιορτή δεν είναι μια ημέρα σαν όλες τις άλλες. Είναι μια ημέρα ξεχωριστή, ημέρα χαράς, ένα πανηγύρι. Στις γιορτές απολαμβάνουμε την αγάπη του Θεού. Η γιορτή της Εκκλησίας είναι γιορτή του Θεού και όλων των ανθρώπων, γιατί αφορά την σωτηρία τους.  Ο άνθρωπος που γεύεται την Αγιοτριαδική ενότητα και αγάπη γίνεται άνθρωπος κοινωνικός. Ο άνθρωπος που συναντά τον Θεό βγαίνει από τον εαυτό του και μοιράζεται. Η χαρά της γιορτής είναι το μοίρασμα. Η χαρά της γιορτής είναι πως δεν είμαι μόνος σε αυτό τον κόσμο, μπορώ να μοιραστώ τα πάντα ακόμη και την πίστη. Αυτή είναι η αλήθεια που βίωνε πάντα η Ορθόδοξη Εκκλησία. Οι εορτές της Εκκλησίας μας, αποτελούν τις καλύτερες αφορμές για να ερμηνεύσουμε στα παιδιά θέματα δογματικά. Οι γιορτές της Εκκλησίας μας είναι η πίστη μας, γιατί είναι όλοι εκεί. Ο Χριστός, η Θεοτόκος, οι Άγιοι. Συμμετέχουν η θριαμβεύουσα  και η αγωνιζόμενη Εκκλησία. Όλες οι γιορτές οδηγούν στον αρχηγό της πίστης μας τον ίδιο τον Χριστό.

Οι εορτές είναι αφορμές προσέγγισης του  Θεού. Και όσο περισσότερο γνωρίζουμε τον Θεό, τόσο περισσότερο τον αγαπάμε. Οι εορτές, είναι ευκαιρία γνωριμίας με τους ανθρώπους του Θεού, τους Αγίους, είναι ευκαιρίες και λατρείας του Θεού, ευχαριστίας, δοξολογίας, ευγνωμοσύνης, όχι ως καθήκον αλλά είναι κάτι που ξεχειλίζει από την καρδιά μας. Είναι ευκαιρία μαθητείας και ωφέλειας. Οι εορτές, μας θυμίζουν την διαρκή συνοδοιπορία με τον Χριστό, σε όλες τις στιγμές της ζωής μας.

Το  5ο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε 22 Μαρτίου 2016 με ομιλητή τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο Θεμιστοκλή Μουρτζανό υπεύθυνο του γραφείου νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων με θέμα:  Σύγχρονοι προβληματισμοί στην κατήχηση. Ο π. Θεμιστοκλής στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε: Στον ευαίσθητο τομέα της κατηχήσεως, έχουμε προσδοκίες από την κατήχηση. Η 1η προσδοκία που έχουμε είναι να μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τα παιδιά. Η 2η προσδοκία είναι τα παιδιά να συνδεθούν με την λατρεία της Εκκλησίας. Τα παιδιά από τον χώρο του κατηχητικού να έρθουν και στην Θεία Λειτουργία. Να αισθανθούν αυτό το δέσιμο με την λατρευτική παράδοση της Εκκλησίας. Η καλύτερη κατήχηση είναι η Θεία Λειτουργία. Η καλύτερη κατήχηση είναι το σώμα και το αίμα του Χριστού. Η καλύτερη κατήχηση είναι να αισθάνεται το παιδί μέσα στην Εκκλησία το σπίτι του και να νιώθει ότι μέσα στο ναό αναπαύεται. Η 3η προσδοκία είναι από τους γονείς των παιδιών. Νοιάζονται οι γονείς να συνεχίσουν την κατήχηση; Η 4η προσδοκία είναι από το σχολείο. Η σχέση του σχολείου με την Εκκλησία δεν είναι αυτή που ήταν στο παρελθόν. Υπάρχει ορθόδοξη πνευματικότητα; Ήθος ορθόδοξο μέσα στο σχολείο; Η 5η προσδοκία είναι από τον ίδιο μας τον εαυτό. Ποιος είναι ο δικός μου ο ρόλος μέσα στην κατήχηση; Ο καθένας μας ανάλογα με το χάρισμά του και τις δυνατότητες τις οποίες έχει, την πνευματική του παιδεία, τον πνευματικό του πατέρα, την ευλογία του Επισκόπου, μπορεί να δοκιμάσει πράγματα τα οποία θα δώσουν χαρά στα παιδιά. Πνευματικότητα είναι να μπορείς να δώσεις στα παιδιά κίνητρα και κριτήρια για να μπορούν να ξεχωρίζουν τι είναι αληθινό και τι είναι ψεύτικο. Τι είναι αμαρτωλό και τι είναι ευλογημένο από τον Θεό, μέσα στην ζωή τους, μέσα στον κόσμο τους μέσα στην πραγματικότητά τους. Ο π. Θεμιστοκλής ανέφερε επίσης πως η κατήχηση συνεχίζεται δια βίου δεν σταματάει ποτέ αλλά η βασική κατήχηση ολοκληρώνεται στη έκτη δημοτικού. Και τόνισε πως πρέπει: Οι κατηχητές να έχουμε ζήλο και χαρά, αν διδάξουμε στα παιδιά και τους δώσουμε  την χαρά της πίστης πετύχαμε το πάντα.

Ο κύκλος των σεμιναρίων για την φετινή χρονιά ολοκληρώθηκε στις 10 Απριλίου 2016 με την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τους γονείς στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καρδίτσας με θέμα: Κατήχηση: Άλλη μια γνώση ή μια Ουράνια εμπειρία;

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κατήχηση: Άλλη μια γνώση ή μια Ουράνια εμπειρία;
Επόμενο άρθρο Σωτ. Αντωνίου : Γιορτή του Αθλητισμού και του Πολιτισμού ο Πλαστήριος Δρόμος