Ειδήσεις

Σεραφείμ Δ. Μπαζάνης: Λόγια του Δεκέμβρη


Τα βασικά μηνύματα που φέρνει ο δωδέκατος μήνας στη χώρα μας, είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της τοπογραφίας, όπως ενδεικτικά: 1ο) «Δεκέμβρης με γιορτές, Χριστουγέννων διακοπές». Ακολουθούν βέβαια και άλλα έντεκα εύστοχα λόγια παροιμιών που σημαδεύουν το μήνα αυτό, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, φτάνει να τα εφαρμόσει κανείς στη πράξη, όπως το: 2ο) «Δεκέμβρης και δεν έσπειρες, λίγο σιτάρι θα’ χεις». Σημείο αναφοράς και οι ονομαστικές εορτές, όπου δίνουν χρώμα στην ανθολογία των εν λόγω παροιμιών, όπως αυτός ο όσιος λόγος: 3ο) Άγια Βαρβάρα μίλησε κι ο Σάββας αποκρίθη: «Μαζέψτε ξύλα κι άχυρα και σύρτε και στο μύλο, γιατί ο Αι-Νικόλας έρχεται με χιόνια φορτωμένος». Ωστόσο, δεν είναι (πάντα) σε κάθε έτος επαληθευμένο το συγκεκριμένο γνωμικό, καθώς ένα άλλο απαντά κάπως έτσι: 4ο) «Αν πρωιμίσει η μυγδαλιά κι ανθίσει το Δεκέμβρη, βαρύς χειμώνας κι όψιμος θε νά ‘ρθει να μας εύρει».

Αντίθετα, μια άλλη εντύπωση δίνει ένα στίγμα (υγρασίας) με την εξής παροιμία: 5ο) «Ως του Αγίου Νικολάου οι τοίχοι βράζουνε κι ύστερα ξυλιάζουνε», που αρμόζει (πλήρως) με τις κατασκευαστικές υποδομές του θεσσαλικού μας κάμπου. Προχωρώντας βέβαια πιο βαθειά, ανακαλύπτουμε και την παροιμιώδη έκφραση των εορτών: 6ο) «Δεκέμβρη μου, με πάγωσες και πώς να ξεπαγώσω; Μήνα μου σαρακοστιανέ καλέ, Χριστουγεννιάτη»! Άκρως εθιμοτυπικού χαρακτήρα που δένει άριστα με το: 7ο) «Δεκέμβρης Χριστού γέννηση κι ο καλός μας χρόνος».

Αλλά, πριν αλλάξει ακόμα ο χρόνος υπολείπονται λίγα ακόμη σοβαρά σημεία αναφοράς, όπως το: 8ο) «Δεκέμβρη με τα κρύα σου και πως θα ξεκρυώσω», που δένει απόλυτα με το: 9ο) «Δεκέμβρης μας επλάκωσε, το κρύο μας φαρμάκωσε». Συνεπώς, έρχεται και ένα άλλο για να μας υπενθυμίσει πως: 10ο) «Χιόνι του Δεκεμβρίου, χρυσάφι του καλοκαιριού». Σε απόλυτη συνάρτηση με το 11ο) «Το τραγούδι με τον τρύγο το Δεκέμβρη παραμύθι». Και χωρίς αμφιβολία, ο μήνας αυτός όπως ξεκινά, έτσι και πρέπει να συνεχίσει, με το ύστατο αραβικό σοφό: 12ο) «Μπήκε ο Δεκέμβρης; Δίκαιος όποιος έσπειρε». Καλό μας και ευλογημένο υπόλοιπο.

 

Του Σεραφείμ Δ. Μπαζάνη (Συγγραφέα – Ερευνητή)

 

Προηγούμενο άρθρο Με λαμπρότητα ο εορτασμός του Πολιούχου ιερομάρτυρα Σεραφείμ
Επόμενο άρθρο Ενημερωτική εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Καρδίτσας