Ειδήσεις

Σεραφείμ Δ. Μπαζάνης: Νοηματοδότηση ζωής


Η νοηματοδότηση της ζωής χαρίζει επιπλέον χρόνια! Θέτοντας έναν σκοπό στη ζωή σας μπορείτε να ζήσετε παραπάνω, σύμφωνα με έγκυρη αμερικανό – καναδική επιστημονική έρευνα, η οποία βασίζεται σε παρόμοιες μελέτες και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το αίσθημα ενός σκοπού στη ζωή βοηθά τον άνθρωπο, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, να έχει μακροζωία και να απομακρύνει την πιθανότητα πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Πάτρικ Χίλ του Τμήματος ψυχολογίας του Καναδικού Πανεπιστημίου Κάρλτον, μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 7.000 άτομα ηλικίας 20 έως 75 ετών. Ο σκοπός στη ζωή κάποιου αξιολογήθηκε με βάση τις απαντήσεις των συμμετεχόντων σε τρία (3) ερωτήματα – κριτήρια:

1ο) Μερικοί άνθρωποι περιπλανιούνται άσκοπα στη ζωή τους, αλλά εγώ δεν είμαι ένας από αυτούς.

2ο) Ζω την κάθε μέρα και δεν σκέφτομαι πραγματικά το αύριο.

3ο) Μερικές φορές νιώθω ότι έχω κάνει ό,τι θα μπορούσα να κάνω στη ζωή μου.

Οι επιστήμονες επανεξέτασαν τα ίδια άτομα ύστερα από 14 χρόνια και διαπίστωσαν ότι όσοι ένιωθαν από την αρχή ένα σκοπό στη ζωή τους, είχαν κατά μέσο όρο ζήσει περισσότερα χρόνια σε σχέση με τους υπόλοιπους. Τα επιπλέον αυτά χρόνια ήταν άσχετα με την ηλικία καθενός ή από το αν είχαν πάρει σύνταξη. Με άλλα λόγια, ο σκοπός στη ζωή δεν ωφελεί μόνο τους ηλικιωμένους, αλλά και τους νεότερους και αυτό είναι κάτι που διαπιστώνεται για πρώτη φορά. Από αυτούς που είχαν πεθάνει στη διάρκεια της περιόδου των 14 ετών (το 9%), οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι χωρίς σκοπό στη ζωή τους και λιγότερες θετικές κοινωνικές σχέσεις.

Αν και παραμένει άγνωστο, πως το αίσθημα σκοπού αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, το να αισθάνεται κάποιος ένα σκοπό, δηλαδή το να θέτει στόχους που προσανατολίζουν τι καθημερινές δραστηριότητές του προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, λειτουργεί «προστατευτικά» σε πολλά μέτωπα, κυρίως στην υγεία και την μακροζωία.

 

Του Σεραφείμ Δ. Μπαζάνη (Συγγραφέα – Ερευνητή)

Προηγούμενο άρθρο Στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι σε όλη τη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Για τις 15/1/17 αναβάλλονται οι αρχαιρεσίες στην ΟικόΣφαιρα