Σε εισαγγελέα, Αγοραστό και Τσιάκο η κατάρρευση του οδοστρώματος στη γέφυρα Αγ. Παντελεήμονα – Απαντητική επιστολή Σ. Βασιλάκου


κ. Αντιπεριφερειάρχη

Στις 11-2-14 σας διαβιβάστηκε επιστολή η οποία παράλληλα δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο, σχετικά με το υπό κατάρρευση οδόστρωμα στη γέφυρα της συνοικίας Αγ. Παντελεήμονα, την οποία επιστολή υπόγραψαν μερικοί – 20 στον αριθμό- ενδιαφερόμενοι – θιγόμενοι, μεταξύ αυτών και ο γράφων. Με την επιστολή μας εκείνη ζητούσαμε να παρέμβει η αρμόδια υπηρεσία σας, για να αποκαταστήσει τη ζημιά, διότι εν όψει νέων βροχοπτώσεων επίκειται νέα αποκοπή του οδοστρώματος με συνέπεια πλήρη αποκλεισμό της προσβασιμότητας από και προς την πόλη, με ό,τι αρνητικές συνέπειες αυτό συνεπάγεται για τα σπίτια και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις των θιγομένων. Επί της επιστολής αυτής δεν πήραμε απάντηση από κανένα. Ύστερα από αυτή τη σιωπή των 15 ημερών, στις 26-2-14 δημοσιεύω ατομική μου επιστολή στον τοπικό τύπο σχετικά με το ίδιο θέμα και στην οποία σημαντικό μέρος κατείχε το περιεχόμενο της επιστολής των 20 θιγομένων της περιοχής. Επί της επιστολής αυτής, της ατομικής και όχι της συλλογικής, παίρνω λακωνική απάντηση δια του τύπου στις 28-2-14, από τη διευθύντρια των τεχνικών υπηρεσιών του νομού μας, η οποία δηλώνει ότι η υπηρεσία της «δεν έχει την αρμοδιότητα να παρέμβει στο συγκεκριμένο δρόμο επειδή δεν ανήκει στο θεσμοθετημένο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο», ενώ μέχρι πρότινος έδινε την εντύπωση ότι κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες για να κατασκευάσει το έργο. Ειλικρινά προκαλεί εντύπωση η ευκολία με την οποία έτσι και χωρίς την επιβαλλόμενη σκέψη, δήλωσε αναρμόδια για την υπηρεσία της.

κ. Αντιπεριφερειάρχη

Ο νόμος2690/99 (κώδικας διοικητικής διαδικασίας), άρθρο 4, ΦΕΚ 45 Τεύχος Α/99 αναφέρει: Όταν ένας πολίτης υποβάλει αίτηση σε μια οποιαδήποτε υπηρεσία του δημοσίου με την οποία ζητάει απάντηση ή επίλυση ή οτιδήποτε άλλο σε ένα πρόβλημά του και η υπηρεσία αποδέκτης της αίτησης αυτής, κρίνει τον εαυτό της αναρμόδιο, τότε δεν δηλώνει στον αιτούντα πολίτη ότι είναι αναρμόδια (για να τον ξεφορτωθεί, συγγνώμη για τη φράση), αλλά προωθεί την αίτηση του πολίτη στην αρμόδια υπηρεσία και παράλληλα κοινοποιεί στον αιτούντα πολίτη αντίγραφο του διαβιβαστικού με επισυναπτόμενη την αίτησή του για να λάβει γνώση και να ενεργήσει ο ίδιος για τα περαιτέρω. Η κ. δ/ντρια των τεχνικών υπηρεσιών, ούτε προώθησε την επιστολή – αίτηση των 20 θιγομένων πολιτών στην αρμόδια υπηρεσία, αλλά ούτε και απάντησε σε αυτούς ότι η υπηρεσία της είναι αναρμόδια, παρά απάντησε στο δημοσίευμά μου με δικό της δημοσίευμα – δηλαδή δια του τύπου και όχι εγγράφως – ότι η υπηρεσία της είναι αναρμόδια.

κ. Αντιπεριφερειάρχη

Θα αντιληφτήκατε πιστεύω όχι τόσο για το γραφειοκρατικό ατόπημα της δ/νσης τεχνικών υπηρεσιών, όσο για το γεγονός ότι για ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί εκατοντάδες θιγόμενους, δηλαδή τον επικείμενο αποκλεισμό της προσβασιμότητας από και προς την πόλη, και τον ελλοχεύοντα κίνδυνο ανθρώπινου ατυχήματος, να αντιμετωπίζεται με τόση ελαφρότητα. Θεωρούμε, ότι θα ήταν χρήσιμο να επισκεφτείτε ο ίδιος τον τόπο της ζημιάς.

ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ

Όπως έχουμε γράψει στις επιστολές μας, το οδόστρωμα μετά την αποκοπή μέρους του, έχει στενέψει στα 2,60 μ από τα 3,00 μ. που είναι συνολικά, και ήδη εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο κάποιο όχημα ή ακόμη και πεζός να πέσει στις κάθετες καταβόθρες που δημιουργήθηκαν εκατέρωθεν του οδοστρώματος από την μεγάλη πλημμύρα του φθινοπώρου του έτους 2012, ναι τότε δημιουργήθηκε το πρόβλημα και από τότε ζητάει λύσει.

Για τον κ. εισαγγελέα

Ερωτούμε και εδώ ζητάμε και την παρέμβαση του κ. εισαγγελέα: Εάν συμβεί ένα ανθρώπινο ατύχημα, κανένας δεν θα φέρει ευθύνη γιαυτό; Εάν το οδόστρωμα καταρρεύσει και αποκλειστεί η προσπελασημότητα για εκατοντάδες κατοίκους τη στιγμή που η επικίνδυνη κατάσταση της γέφυρας έγινε γνωστή στην αρμόδια υπηρεσία πριν ένα έτος προφορικά, προς αποφυγή της γραφειοκρατίας (και αυτό ήταν λάθος μας), γιαυτό δεν θα φέρει κανένας ευθύνη; Τι πρέπει να κάνουμε κ. εισαγγελέα για να προστατέψουμε την σωματική μας ακεραιότητα και την οδική εξυπηρέτηση των σπιτιών μας και των γεωργικών εκμεταλλεύσεών μας; Το κόστος κατασκευής αυτού του έργου είναι πολύ μικρό και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται τέτοια αδράνεια.

Κ. Αντιπεριφερειάρχη και κλείνω,

μήπως μπορείτε να δώσετε λύση στα παραπάνω αναφερόμενα και κυρίως να μας ενημερώστε ποια είναι η αρμόδια υπηρεσία; Μήπως μέχρι την κατασκευή του έργου, μπορείτε να τοποθετήστε κάποια τροχαία σήμανση, που να προειδοποιεί ότι το οδόστρωμα στενεύει και θέλει προσοχή κατά την διέλευση προς αποφυγή ατυχήματος; Επαφιόμενοι στον πατριωτισμό σας και στην καλή σας θέληση, περιμένουμε την απάντησή σας!

Προηγούμενο άρθρο Υποψήφιοι δημόσιοι υπάλληλοι πολιτεύονται για αποσπάσεις
Επόμενο άρθρο Η τελευταία μαύρη γάτα στην Κοινοτική-Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλλιθήρου