Σε καθίζηση η οικοδομή στο Νομό – Μόλις 79 οικοδομικές άδειες εκδόθηκαν το 2014 και 20 το πρώτο 4μηνο του 2015


Σε έναν από τους μεγαλύτερους «χαμένους» της εξαετούς οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα μας αναδεικνύεται ο κλάδος τα οικοδομής.

Η συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητα δεν έχει προηγούμενο και όσο θα συνεχίζεται τόσο περισσότερο θα στενάζουν δεκάδες επαγγέλματα τα οποία εμπλέκονται στον τομέα αυτό (όπως τοπογράφοι, μηχανικοί, οικοδόμοι) και άρα και η ίδια η οικονομία.

Ίδια είναι η εικόνα που επικρατεί και στο Νομό μας και τα στοιχεία τα οποία συγκεντρώσαμε αναφορικά με τις οικοδομικές άδειες επιβεβαιώνουν όλο αυτό το πολύ αρνητικό κλίμα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που αντλήσαμε από το Τμήμα Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών της δ/νσης Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος του Δήμου Καρδίτσας κατά τη διάρκεια του 2014 εκδόθηκαν μόλις 79 οικοδομικές άδειες. Για το πρώτο τετράμηνο του 2015 (από Ιανουάριο μέχρι και Απρίλιο) είχαμε 20 οικοδομικές άδειες, τη στιγμή που το αντίστοιχο περσινό διάστημα (το πρώτο τετράμηνο του 2014) είχαμε 29. Υπάρχει, δηλαδή, μία αισθητή πτώση που ολοένα και μεγαλώνει.

Όπως μας ανέφεραν από το Τμήμα Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών υπάρχει ένα κάποιο ενδιαφέρον και μια κινητικότητα, ιδίως από την πλευρά των μηχανικών που προσέρχονται στην υπηρεσία και ρωτούν για διάφορα πράγματα, αλλά και πάλι όλοι είναι συγκρατημένοι και «μαγκωμένοι» λόγω της ανασφάλειας που επικρατεί.

Ακόμα και σε επίπεδο τακτοποίησης αυθαιρέτων, η κίνηση έχει επίσης μειωθεί αισθητά, όπως μας τόνισαν οι υπεύθυνοι.

Θα πρέπει, εξάλλου, να αναφέρουμε πως η Θεσσαλία γενικότερα φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη πτώση πανελλαδικά στον τομέα αυτό.

Είναι ενδεικτικό πως στο σύνολο του 2014 και σε επίπεδο περιφερειών, με κριτήριο τις νέες οικοδομικές άδειες, η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στην περιφέρεια Θεσσαλίας (29,8%) και ακολουθούν οι περιφέρειες Αττικής (28,4%), Βορείου Αιγαίου (23,3%), Δυτικής Ελλάδας (18,6%), Στερεάς Ελλάδας (17,7%) και Πελοποννήσου (15,4%).

Συνολικά το 2014, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφάνισε μείωση 18,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 12,2% στην επιφάνεια και 5,8% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2013.

Σύμφωνα και με τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επικαλείται η eurobank, η συνολική πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας (αριθμός αδειών) στο σύνολο της χώρας υποχώρησε κατά 63,47% από το 2011 έως το 2014.

Ψάχνουν για μεροκάματο οι οικοδόμοι

Ένα από τα επαγγέλματα που έχει πλήξει ανεπανόρθωτα όλη αυτή η συνεχιζόμενη κρίση είναι και αυτό των οικοδόμων.

Όπως μας δηλώνει ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Καρδίτσας κ. Κώστας Κουβαράς η κατάσταση που βιώνουν είναι απελπιστική αφού όλοι οι συνάδελφοί του ψάχνουν απεγνωσμένα έστω και για ένα μεροκάματο.

Η ανεργία στον κλάδο τους, και πάντα σε ό, τι αφορά σε τοπικό επίπεδο, αγγίζει το 85% και το ποσοστό αυτό περιγράφει με τον πιο περίτρανο τρόπο το πόσο άσχημα είναι τα πράγματα.

«Αυτή τη στιγμή γίνονται μόνον μία οικοδομή και δύο μονοκατοικίες. Όλα είναι σταματημένα. Τώρα λίγο με τον Ε ΄ 65 άρχισε να κινείται κάτι, αλλά και πάλι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα» μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβαράς.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων στο Νομό μας αριθμεί 1.000 περίπου μέλη, άρα μιλάμε για 1.000 οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης.

Και όπως συμπληρώνει και ο κ. Κουβαράς, από τον  τομέα της οικοδομής «εξαρτώνται» 217 επαγγέλματα. Εύλογα, επομένως, μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας τις διαστάσεις του όλου προβλήματος.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συζήτηση και προτάσεις σχετικά με τα δημοτικά τέλη
Επόμενο άρθρο 4 μετάλλια για τον ΣΟΑΚ Φωκιανό στο 1ο Περιφερειακό τουρνουά αντισφαίρισης Λάρισας