Ειδήσεις

Σε κατάσταση επιφυλακής λόγω του Ιανού ο Νομός Καρδίτσας


Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκεται από το βράδυ της Πέμπτης ο Νομός καθώς τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα με την ονομασία Ιανός επηρέασαν σημαντικά την περιοχή και μάλιστα το πρωί της Παρασκευής ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιάς δήλωσε ξεκάθαρα πως υπάρχει κίνδυνος να πληγεί και η Καρδίτσα.

Η βροχή ήταν έντονη από το βράδυ της Πέμπτης και συνεχίστηκε και την Παρασκευή με πολύ μεγάλα ύψη νερού που έθεσαν τους αρμόδιους φορείς σε συνεχή επαγρύπνηση.

Οι δρόμοι έγιναν «ποτάμια», ομπρέλες και αδιάβροχα επιστρατεύτηκαν και οι μετακινήσεις στους δρόμους έγιναν δύσκολες για οδηγούς και πεζούς.

Ακόμα πιο δύσκολη η ημέρα για τα ορεινά του Νομού όπου πάντα τέτοιου είδους φαινόμενα δημιουργούν καταπτώσεις.

Όλοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Πολιτιστικής Προστασίας και των εμπλεκόμενων αρχών.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, γίνεται αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση των ζημιών σε δρόμους και υποδομές στα νησιά του Ιονίου από συνεργεία της Περιφέρειας και των Δήμων, με την συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος και εθελοντών.

«’Έχουμε μπροστά μας όλη την ημέρα με τα φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου» είπε ο κ. Χαρδαλιάς και συνέχισε: «Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όσα δίνουν οι μετεωρολόγοι, ένα κομμάτι θερμής αέριας μάζας του κυκλώνα, ένα υπόλειμμα δηλαδή, κινείται βορειοανατολικά και συναντά ένα βορειοδυτικό ρεύμα, δηλαδή ένα μελτέμι και έτσι δημιουργείται μια σύγκληση που θα δώσει πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα με καταιγίδες και βροχοπτώσεις, αλλά όχι ισχυρούς ανέμους. Τα φαινόμενα αυτά θα πλήξουν την Κεντρική Ελλάδα από το μεσημέρι- απόγευμα και θα επηρεάσει τη Νότια Θεσσαλία και την Ανατολική και Κεντρική στερεά Ελλάδα».

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς ενδέχεται να πληγούν οι νομοί Καρδίτσας, Μαγνησίας, Βοιωτίας και Φθιώτιδα και πιθανότατα η Φωκίδα και ίσως η Βόρεια Εύβοια, από το απόγευμα και μετά. Οι περιοχές αυτές ενδέχεται να δεχτούν μεγάλο όγκο νερού, μεγάλες καταιγίδες.

«Παρακολουθούμε αυτό το καινούργιο μέτωπο που δείχνει ότι θα κινηθεί νότια και ανατολικά και προς την Κόρινθο το Σάββατο και την Αττική», ανέφερε ο υφυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι οι προβλέψεις είναι για 9 ώρες και το φαινόμενο παρακολουθείται ανά εξάωρο. Διευκρίνισε επίσης ότι η Αττική δεν θα επηρεαστεί από τον κυκλώνα, αλλά από το νέο μέτωπο που δημιουργείται. Τόνισε, τέλος, όλος ο μηχανισμός είναι σε απόλυτη επιφυλακή.

Το νεότερο το δελτίο από την ΕΜΥ

Το Σάββατο (19-09-2020) θα συνεχίζει να επηρεάζεται το νότιο Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η ανατολική Στερεά, ενώ ανάλογα φαινόμενα θα σημειωθούν στις δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, από το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο και την ανατολική Στερεά και από το βράδυ στη βόρεια Πελοπόννησο.

Την Κυριακή (20-09-2020) έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν, μέχρι νωρίς το πρωί τη νότια Πελοπόννησο και μέχρι το απόγευμα την Κρήτη.

Οδηγίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Παρακαλούνται οι πολίτες όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων  για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες:

Καταιγίδες-βροχές

– Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Αστυνομία και Πυροσβεστική Υπηρεσία κτλ, καθώς και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας

– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

– Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

– Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Θυελλώδεις άνεμοι

–  Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

– Να στερεώσουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει.  – Να ασφαλίσουν  τις πόρτες και τα παράθυρα.

– Να αποφύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

– Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.

Τονίζεται ότι σε περιπτώσεις ανάγκης  οι πολίτες να  επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες ( αστυνομία τηλ. 100 – πυροσβεστική τηλ 199)

Έριξε 186 χιλιοστά βροχής μέσα σε 32 ώρες

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής του «Ιανού» έως τώρα έχουν καταγραφεί στις θαλάσσιες περιοχές, με το μέγιστο να σημειώνεται στα ανοιχτά του Ιονίου και να είναι ίσο με 186 χιλιοστά μέσα σε 32 ώρες, από την αρχή της Πέμπτης έως το πρωί της Παρασκευής. Στη ξηρά η υψηλότερη ολική βροχόπτωση το ίδιο διάστημα καταγράφηκε στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας και ήταν ίση με 123 χιλιοστά, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που καταγράφονται στο πέρασμα του «Ιανού», παρακολουθεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, χρησιμοποιώντας όχι μόνο το πυκνό δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του, αλλά παράλληλα εφαρμόζοντας εξειδικευμένους αλγορίθμους που συνδυάζουν δεδομένα δορυφόρων και μοντέλων, προκειμένου να εκτιμήσει μια σειρά από μετεωρολογικές παραμέτρους ακόμη και σε περιοχές χωρίς δυνατότητες επίγειας παρατήρησης, όπως είναι οι θαλάσσιες περιοχές.

Πως αναλύεται το ακραίο αυτό καιρικό φαινόμενο

Το ακραίο αυτό καιρικό φαινόμενο και τα επικίνδυνα πρόσωπα του «Ιανού», αναλύει στην εφημερίδα τα ΝΕΑ ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Όπως αναφέρει πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό έχει κάνει την εμφάνισή του τις τελευταίες ώρες στα δυτικά της χώρας μας, προκαλώντας ισχυρές βροχές, καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις αλλά και πολύ ισχυρούς ανέμους που κατά περιόδους θα ξεπεράσουν και τα 10-11 μποφόρ.

Αυτό το βαρομετρικό χαμηλό που θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει χαρακτηριστικά μεσογειακού κυκλώνα, αντλεί ενέργεια από τα ζεστά νερά της Μεσογείου, περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του κατά τη φορά που είναι αντίθετη από τη φορά κίνησης των δεικτών του ρολογιού και τελικά καθώς ισχυροποιήθηκε αρκετά έφτασε από χθες στα δυτικότερα τμήματα της Ελλάδας με «σκοπό» να αφήσει πολλά χιλιοστά βροχής στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδας.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από τον μεσογειακό κυκλώνα που φέρει το όνομα Ιανός, είναι τα Επτάνησα, η Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η Πελοπόννησος, η Εύβοια, οι Σποράδες, η νότια Θεσσαλία και αργότερα οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Μάλιστα υπάρχουν προβλέψεις ότι στο πέρασμά του ο κυκλώνας τελικά θα αφήσει 100-150 τουλάχιστον χιλιοστά νερού σε αρκετές περιοχές της χώρας που σημαίνει, με την κατάλληλη αναγωγή, ότι θα βρέξει 100-150 τόνους νερού ανά στρέμμα σε διάφορα τμήματα της χώρας.

Οπως είναι λογικό υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για πλημμυρικά φαινόμενα, για υπερχειλίσεις χειμάρρων και ποταμών αλλά και λόγω της σφοδρότητας των ανέμων ακόμη και για πτώσεις δέντρων. Μη φανεί περίεργο σε κάποιον από εμάς αν ακόμη και βάρκες ξεβραστούν στη στεριά σε διάφορες παραλιακές περιοχές της Ελλάδας.

Είναι ένα βαρομετρικό χαμηλό πολύ ισχυρό, που ναι μεν έχει ξαναέρθει με την ίδια δυναμική στη χώρα μας και στο παρελθόν, αλλά, όμως, τολμώ να πω ότι κάτι τέτοιο σπανίζει για την περιοχή μας. Είναι δηλαδή τέτοια τα χαρακτηριστικά του και η δυναμική του που θα το θεωρήσω τελικά μεγάλη έκπληξη να μην αφήσει διάφορα προβλήματα στο πέρασμά του.

Πολλές φορές στο παρελθόν, σε διάφορες περιοχές της νότιας Ευρώπης, τέτοιοι κυκλώνες έχουν στοιχίσει τη ζωή δεκάδων ανθρώπων. Ηταν περιπτώσεις όπου το «μένος» εκείνων των βαρομετρικών χαμηλών ήταν τόσο έντονο που στο πέρασμά τους δεν άφηναν πραγματικά τίποτα όρθιο. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι ριπές των ανέμων ξεπερνούσαν ακόμη και τα 12 μποφόρ, που σημαίνει ότι έπνεαν άνεμοι που ξεπερνούσαν κατά πολύ τα 120-130 χιλιόμετρα την ώρα. Και για να καταστεί σαφές πόσο δύσκολο είναι να βιώνεις μια κακοκαιρία με ανέμους 130 χιλιομέτρων την ώρα, αρκεί να σκεφτεί κανείς πόση αντίσταση ασκείται στο χέρι του αν το βγάλει έξω από το παράθυρο αυτοκινήτου που κινείται με αυτή την ταχύτητα. Είναι άνεμοι που σε συνδυασμό με τις ισχυρές καταιγίδες και του κορεσμού του εδάφους, μπορούν πολύ εύκολα να ξεριζώσουν όποιο δέντρο βρεθεί μπροστά τους

 

Προηγούμενο άρθρο Έκτακτη συνεδρίαση για τον Ιανό στο Δήμο Σοφάδων
Επόμενο άρθρο Μήνυμα του Δημάρχου Καρδίτσας Βασίλη Τσιάκου για το θάνατο του Βαγγέλη Μπούτα