Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι γιατροί για τις οφειλές του ΟΠΑΔ


[Συνέντευξη τύπου του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας].

Ένα μείζον θέμα που απασχολεί σοβαρά τον ιατρικό κόσμο της χώρας είναι οι οφειλές του ΟΠΑΔ (Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου) προς τους συμβεβλημένους ιατρούς. Για το θέμα αυτό παραχώρησε συνέντευξη τύπου αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσης αποτελούμενη από τους: Κώστα Καρδαρά, Πρόεδρο του Συλλόγου, Χειρουργό του Νοσοκομείου, Γιάννη Ντελή,  Αντιπρόεδρο του Συλλόγου, Παθολόγο του Νοσοκομείου, Μαίρη Μπάλλα, Γραμματέα του Συλλόγου, Μικροβιολόγο του Νοσοκομείου, Χρήστο Μπρουζούκη, Ταμία του Συλλόγου, Οφθαλμίατρο, Νίκο Μιχαλάκη Καρδιολόγο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Καρδιολόγο και Άρη Γκουντόπουλο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γαστρεντερολόγο. Κατά την συνέντευξη τονίσθηκε πως ο ΟΠΑΔ καθυστερεί την πληρωμή των δεδουλευμένων υπηρεσιών για 10 σχεδόν μήνες. Η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο γιατί για πολλούς γιατρούς ειδικά της επαρχίας τα χρήματα αυτά είναι το κύριο αν όχι το μόνο τμήμα του εισοδήματός τους.  Πολλοί γιατροί για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους (ανάγκες βιοπορισμού αλλά και έξοδα των ιατρείων – leasing μηχανημάτων, αγορά αναλωσίμων κλπ) αναγκάζονται να προεισπράττουν τα ποσά των αμοιβών τους από τις τράπεζες πληρώνοντας φυσικά και τόκο. Υπάρχει μάλιστα και ειδικό τραπεζικό πρόγραμμα γι αυτό. Δανείζονται δηλαδή με τόκο τα δικά τους χρήματα! Την 22α Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η συνέλευση των Προέδρων όλων των ιατρικών συλλόγων της χώρας. Η ομόφωνη απόφαση τους ήταν η διεκδίκηση των οφειλομένων όχι μόνο γιατί αποτελεί οικονομική ανάγκη των δικαιούχων ιατρών αλλά και γιατί αποτελεί κατάφωρη αδικία και εξευτελισμό του συνόλου του ιατρικού σώματος. Έτσι αποφασίστηκαν τα εξής:

ΕΝΙΑΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

  • 1. Άμεση καταβολή από τον ΟΠΑΔ στους συμβεβλημένους ιατρούς όλων των οφειλομένων ποσών, με τους προβλεπόμενους από την κείμενη νομοθεσία τόκους (προβλέπονται για καθυστερήσεις οφειλών πέραν των δυο μηνών).
  • 2. Άμεση αναπροσαρμογή των σχεδόν επί 20ετία καθηλωμένων τιμών των εργαστηριακών και λοιπών ιατρικών πράξεων. Οι κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων από τον ΟΠΑΔ κυμαίνεται θα ήταν γελοία αν δεν ήταν άκρως εξευτελιστική για τους γιατρούς αλλά και για τους ασθενείς:
  • a. Ιδού μερικές ενδεικτικές τιμές εξετάσεων από τον ΟΠΑΔ:
  • b. Ακτινογραφία θώρακος 4 Ευρώ (καθαρά περίπου 3 Ευρώ). Κόστος μόνο του φιλμ 2 Ευρώ.
  • c. Γενική αίματος 2,88 Ευρώ (καθαρά περίπου 2,32 Ευρώ)
  • d. Γενική ούρων 1,76 Ε (καθαρά περίπου 1,35 Ευρώ) κ.ο.κ.
  • 3. Άμεση μηχανοργάνωση του ΟΠΑΔ και όλων των Ασφαλιστικών Οργανισμών, η οποία καθυστερεί υπερβολικά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ορθολογισμός των δαπανών τους.
  • 4. Νομοθέτηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης που αποτελεί πάγια διεκδίκηση του ιατρικού κόσμου από πολλά χρόνια. Πρέπει να λήξει το σημερινό καθεστώς των κατ’ ιδίαν συμβάσεων του κάθε ιατρού ξεχωριστά με τον ΟΠΑΔ αφού εκτός από αναχρονιστικό αποτελεί και αποτρεπτικό παράγοντα διεκδικήσεως των δικαιωμάτων αλλά και επιβολής των υποχρεώσεων των ιατρών

ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Στα πλαίσια των διεκδικήσεων αυτών προετοιμάζεται για τις προσεχείς ημέρες μία σειρά κινητοποιήσεων τόσο στην Καρδίτσα όσο και Πανελληνίως που συνίστανται σε::

  • Προκηρύσσεται 24ωρη πανιατρική – πανελλαδική απεργία την Δευτέρα 15/12/2008. Η απεργία αυτή στην Καρδίτσα επικυρώθηκε με ομόφωνη απόφασή του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου.
  • Γενική Συνέλευση του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσης, το απόγευμα της 15ης Δεκεμβρίου για ενημέρωση και συντονισμό της περαιτέρω δράσεως.
  • Αναστολή της παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ από τους συμβεβλημένους ιατρούς από 1 / 1 / 2009 εάν δεν υπάρξει διευθέτηση του θέματος μέχρι τότε. Αυτή η αναστολή δεν συνιστά διακοπή ή καταγγελία της συμβάσεως του ιατρού με τον ΟΠΑΔ.. Ο ιατρός δέχεται τον ασθενή, του παρέχει τις υπηρεσίες του, γράφει την συνταγή και την επίσκεψη στο βιβλιάριο χωρίς να κρατήσει το απόκομμα και παίρνει αμοιβή (όση η σύμβαση με τον ΟΠΑΔ όχι γιατί υποχρεούται αλλά για λόγους δεοντολογίας) για τις υπηρεσίες του, για την οποία και χορηγεί κανονική απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

Πρέπει να σημειώσουμε, πως οι γιατροί έχουν το νόμιμο δικαίωμα να το κάνουν αυτό αφού πρώτος ο ΟΠΑΔ αθέτησε τις συμβατικές του υποχρεώσεις της μεταξύ αυτού και του ιατρού συμβάσεως.

Επιπλέον, η αναστολή αυτή, τελεί υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου μετά από σύμφωνη γνώμη του νομικού του συμβούλου, υπήρξε ομόφωνη απόφαση της Πανελληνίου συνόδου των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και αποτελεί και ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσης άρα και εκτελεστέα υποχρέωση των ιατρών του νομού μας

  • Πρέπει να γίνει κατανοητό πως με τον τρόπο αυτό οι γιατροί δεν στρέφονται εναντίον των ασθενών τους (πως θα μπορούσε άλλωστε να γίνει κάτι τέτοιο;). Στρεφόμαστε κατά του ΟΠΑΔ που διαχειρίζεται με κακό τρόπο τα χρήματα των ασφαλισμένων του μη πληρώνοντας τις απαιτούμενες αμοιβές για την περίθαλψή τους. Για τον λόγο αυτό ζητούμε την κατανόηση των ασφαλισμένων για την ταλαιπωρία που θα υποστούν.

Τις ημέρες που θα ακολουθήσουν θα υπάρξει μία σειρά κινητοποιήσεων που στόχο θα έχουν κυρίως την ενημέρωση των ασφαλισμένων και του κοινού για τα δίκαια αιτήματα των ιατρών που η συσσώρευση των προβλημάτων έχει πλέον προσεγγίσει τα όρια της ανοχής τους.

Προηγούμενο άρθρο Οι Νέοι Αγρότες Καρδίτσας συζητούν για τις περιόδους κρίσης
Επόμενο άρθρο Προπληρωμές επιδομάτων και δώρων Χριστουγέννων