Ειδήσεις

Σε νέα ευρωπαϊκά προγράμματα η Περιφέρεια Θεσσαλίας


Ενισχυμένη εμφανίζεται η διεθνής παρουσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με τη συμμετοχή της  σε ευρωπαϊκά προγράμματα διακρατικής συνεργασίας σε κρίσιμους τομείς για την ανάπτυξη, όπως η  έρευνα και η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα και  ο πολιτισμός.

«Με στρατηγικό σχεδιασμό, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας τρέχουμε αυτή τη στιγμή 13 ευρωπαϊκά προγράμματα. Κατευθυντήριες γραμμές μας, είναι να έχουν προστιθέμενη αξία στην κοινωνία και να δημιουργούν ένα θετικό αποτύπωμα» επισημαίνει  ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας  Κώστας Αγοραστός. «Έχουμε βραβευτεί για τη συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκά  προγράμματα, όπως το  BlueMed  για τον καινοτόμο έργο – σημαία  των υποβρυχίων μουσείων  και του καταδυτικού τουρισμού. Κάθε μία από τις 25 συνολικά βραβεύσεις  της Περιφέρειας δημιουργεί μεγαλύτερο αποτύπωμα της Θεσσαλίας σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και κάνει γνωστή την δουλειά που γίνεται σε όλους τους τομείς: στις υποδομές, στον τουρισμό, στον αθλητισμό, στην ψηφιακή σύγκλιση, στην κοινωνική συνοχή, στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, στην πρόληψη κατά των ναρκωτικών, στην καινοτομία και στο περιβάλλον. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι μία από τις 20 επιλεγμένες περιφέρειες στην Ευρώπη και η μόνη ελληνική περιφέρεια που συμμετέχει στον κόμβο RegHub για την υλοποίηση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δημόσιες συμβάσεις, την κλιματική αλλαγή, την περιβαλλοντική πολιτική και την πολιτική συνοχής.

Παράλληλα βοηθάμε και άλλους φορείς, στη διεκδίκηση και συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, δίνοντας συστατικές επιστολές και χρηματοδοτώντας το τμήμα των Εθνικών Πόρων  και το e-trikala  που επίσης στηρίζουμε χρηματοδοτώντας τους εθνικούς πόρους του προγράμματος. Αξιοποιούμε όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε ώστε να ενισχύεται η διεθνής παρουσία της Θεσσαλίας και η συμμετοχή της σε προγράμματα  που να έχουν εφαρμογή στην κοινωνία και να συνεισφέρουν με απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα στις περιφερειακές μας πολιτικές» προσθέτει ο κ. Αγοραστός .

Σε διαδοχικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, στη Λάρισα,  παρουσιάστηκαν οι στόχοι και το χρονοδιάγραμμα δράσης  των νέων προγραμμάτων στα οποία συμμετέχει ως εταίρος η Περιφέρεια  Θεσσαλίας και είναι τα εξής:

-Το πρόγραμμα  Innoprovement,  για την ενσωμάτωση της 4ης  Βιομηχανικής επανάστασης και τη βελτίωση των χρηματοδοτικών εργαλείων που αφορούν τις καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών, Βιομηχανίας και Εμπορίου και  επιχειρηματικούς φορείς σε  Ουγγαρία,  Τσεχία,  Ιταλία,  Πορτογαλία,  Πολωνία και  Φινλανδία. Στο πλαίσιο του προγράμματος η Περιφέρεια Θεσσαλίας επικεντρώνει στην καινοτομία στην ανάπτυξη λογισμικού.  Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Απασχόλησης & Εμπορίου Θανάσης Μόρας, «η νέα βιομηχανική επανάσταση (Industry 4.0) χαρακτηρίζεται από την ψηφιακή μεταμόρφωση των διαδικασιών των επιχειρήσεων, μέσω της εκτεταμένης χρήσης τεχνολογιών. Και αυτό  δεν αφορά  μόνο την διαρκώς αυξανόμενη αυτοματοποίηση των διαδικασιών αλλά αντανακλάται στον τρόπο οργάνωση και διαχείρισης των εφοδιαστικών αλυσίδων σε όλα τους τα στάδια. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται κοντά στις  πραγματικές ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στηρίζει την επιχειρηματικότητα  και παρακολουθεί  τις εξελίξεις τόσο στις καινοτόμες τεχνολογίες όσο και στα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε. προς την κατεύθυνση αυτή, ειδικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης».

-Το πρόγραμμα Finch, που προωθεί τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, στο οποίο η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεργάζεται με  Πανεπιστήμια, Αναπτυξιακές Τράπεζες και φορείς της αυτοδιοίκησης σε Ιταλία,  Γερμανία,  Πολωνία,  Ρουμανία και  Φινλανδία. Στόχος του προγράμματος είναι η διευκόλυνση της συμμετοχής ιδιωτών και νέων επιχειρηματιών στη διατήρηση, αποκατάσταση, αξιοποίηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη χρήση νέων χρηματοδοτικών μέσων.  Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη  Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας, Απασχόλησης και Δια Βίου Μάθησης Νίκο Λιούπα « ο πολιτισμός είναι βαθιά αναπτυξιακό εργαλείο και οικονομικό μέγεθος που συμβάλλει καθοριστικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και την καθημερινότητα του πολίτη. Αποφέρει  χειροπιαστά  αποτελέσματα  για τους πολίτες και τους επισκέπτες. Αποτελέσματα απολύτως μετρήσιμα, ποιοτικά, οικονομικά αλλά και αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Η πρόσκληση για την  Ευρώπη σήμερα είναι  η συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα σε αυτή τη διαδικασία, με όρους ισοτιμίας και κυρίως με σεβασμό προς το πολιτιστικό προϊόν που προβάλλεται. Στόχος του προγράμματος είναι να καταλήξουμε σε κοινό σχέδιο δράσης και να βρούμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία   για την ενίσχυση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα για μια βιώσιμη  αξιοποίηση και διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Στις συναντήσεις συμμετείχαν ο εντεταλμένος σύμβουλος έργων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας Στέλιος Δημότσιος, εκπρόσωποι  φορέων και  υπηρεσιακοί παράγοντες.

 

Προηγούμενο άρθρο Εργασίες αποκατάστασης στον δρόμο Καρδίτσας-Λάρισας
Επόμενο άρθρο Καρδίτσα: Μια πόλη μαγική, μια πόλη λουσμένη στο φως