Σε νέο πλήρως εξοπλισμό κτίριο το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καρδίτσας – Ξεκίνησε τη Δευτέρα τη λειτουργία του για τη νέα σχολική χρονιά


 Σε ένα νέο, πλήρως εξοπλισμένο κτίριο δέχθηκε φέτος τους μαθητές του το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καρδίτσας, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του για το νέο σχολικό έτος την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου. Χθες ο Διευθυντής του σχολείου κ. Βασίλης Σουφλάκος παραχώρησε συνέντευξη τύπου για τις ευκαιρίες που προσφέρει το συγκεκριμένο σχολείο και κατέληξε καλώντας όλους όσους αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή τους, να εγγραφούν στις τάξεις του ΣΔΕ.

Στοιχεία για τα ΣΔΕ

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) εποπτεύονται από το νέο φορέα ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ που δημιουργήθηκε με συγχώνευση των Ν.Π.Ι.Δ. «Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας» (Ε.Ι.Ν.), «Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων» (Ι.Δ.Ε.Κ.Ε.) και «Ινστιτούτο Νεολαίας» (Ι.Ν.).

•1.      Αρχές και Στόχοι της Διά Βίου Μάθησης

Η δια βίου μάθηση είναι ανθρωποκεντρική, ενεργός, συνεχής (όχι υποχρεωτική), ολιστική, υποστηρίζει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, την κοινωνική ένταξη, την ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου, στην καλλιέργεια κοινωνικών συμπεριφορών συμβατών με τις νέες συνθήκες και γενικότερα στην ανάπτυξη της ιδιότητας του ενεργού και ενημερωμένου πολίτη.

Κεντρική Πολιτική της Ε.Ε. είναι ότι ο πολίτης πρέπει να διευκολύνεται και να ενθαρρύνεται να κατακτά γνώσεις και δεξιότητες. Ήδη από το 1995, η Λευκή Βίβλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Διδασκαλία και μάθηση: προς την κοινωνία της γνώσης”, έθεσε ως στόχο την ανάπτυξη ενός πολιτισμού “της επιστήμης και της τεχνολογίας”, και συγκεκριμένα:

  • Να ενθαρρυνθεί ο ευρωπαίος πολίτης στην κατάκτηση νέων γνώσεων
  • Να καταπολεμηθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός
  • Ο ευρωπαίος πολίτης να χρησιμοποιεί με επάρκεια γλώσσες που ομιλούνται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Η επένδυση στην εκπαίδευση να θεωρείται ισοδύναμη με τις άλλες οικονομικές επενδύσεις

•2.      Λειτουργία των ΣΔΕ

Τα Σ.Δ.Ε. στην Ελλάδα θεσμοθετήθηκαν με το νόμο 2525/97 στο πλαίσιο που έχουν προδιαγράψει οι διακηρυγμένες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα 57 Σ.Δ.Ε. συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και από το Ελληνικό Δημόσιο.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα ΣΔΕ κάνουν πράξη το ρητό «Γηράσκω αεί διδασκόμενος».

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) αποτελούν θεσμό και βασικό πυλώνα της διά βίου μάθησης στην Ελλάδα. Παρέχουν τη δυνατότητα σε πολίτες 18 ετών και άνω, οι οποίοι δεν ολοκλήρωσαν την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, να αποκτήσουν τίτλο ισότιμο με απολυτήριο Γυμνασίου. Τα Σ.Δ.Ε. συνθέτουν ένα ευέλικτο, καινοτομικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διαμορφώνεται με βάση τις εκπαιδευτικές ανάγκες των εκπαιδευομένων και δίνει έμφαση στην ενεργή συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Παρέχουν δεύτερη ευκαιρία στη μάθηση και τη ζωή. Οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν γνώσεις, εμπειρίες, αναπτύσσουν δεξιότητες, διαμορφώνουν αντιλήψεις, στάσεις και συμπεριφορές.

Τα Σ.Δ.Ε. υπηρετούν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης και στόχοι είναι η επανασύνδεση με την τυπική εκπαίδευση, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Οι υπηρεσίες εκπαίδευσης προσφέρονται δωρεάν στους πολίτες.

Η φοίτηση διαρκεί δυο (2) σχολικά χρόνια και τα μαθήματα  πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες (25 ώρες την εβδομάδα),

Διδάσκονται :

  • Ελληνική Γλώσσα
  • Μαθηματικά
  • Αγγλική Γλώσσα
  • Πληροφορική
  • Κοινωνική Εκπαίδευση
  • Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
  • Φυσικές Επιστήμες
  • Πολιτισμική – Αισθητική αγωγή
  • Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας
  • Διαθεματικά εργαστήρια (projects)   

Οι Συμβουλευτικές υπηρεσίες, ο Σύμβουλος Σταδιοδρομίας και ο Σύμβουλος Ψυχολόγος αποτελούν μία από τις καινοτομίες αυτών των σχολείων.

Το εκπαιδευτικό περιεχόμενο ανταποκρίνεται στις τρέχουσες κοινωνικές και οικονομικές προτεραιότητες και στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Το ωρολόγιο πρόγραμμα των ΣΔΕ συνδυάζει τις ακόλουθες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι οποίες είναι υποχρεωτικές για όλους τους εκπαιδευτές

  • Διδασκαλία στην τάξη
  • Διαθεματική διδασκαλία
  • Εργαστήρια (ενισχυτική διδασκαλία, όπου χρειάζεται, και ζώνη ελεύθερων επιλογών, όπου οι εκπαιδευτές οργανώνουν σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα των εκπαιδευομένων εργαστήρια σε διάφορους γνωστικούς τομείς)
  • Διδασκαλία με τη μέθοδο του project
  • Έμφαση δίνεται στην απόκτηση βασικών προσόντων και στην ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων. Η απόκτηση γενικών γνώσεων, η χρήση των νέων τεχνολογιών, η εκμάθηση ξένης γλώσσας, η συμβουλευτική σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού βελτιώνουν σημαντικά τις δυνατότητες πρόσβασης στην αγορά εργασίας.
  • 3. Λειτουργία (ιστορικό και εξοπλισμός) του ΣΔΕ Καρδίτσας

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας λειτουργεί από το 2004 και είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Το ΣΔΕ Καρδίτσας έχει και δυο (2) παραρτήματα σε Σοφάδες και Μουζάκι.

Από το τρέχον σχολικό έτος 2011-2012 το ΣΔΕ Καρδίτσας λειτουργεί στο νέο πλήρως εξοπλισμένο κτίριο. Διαθέτει 3 αίθουσες διδασκαλίας (από τις οποίες 2 έχουν διαμορφωθεί ταυτόχρονα σε εργαστήρια Πληροφορικής), 1 αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, γραφεία καθηγητών και διευθυντή. Έχει κατασκευαστεί με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές για να εξυπηρετεί όλες τις ομάδες πληθυσμού (πχ. ΑΜΕΑ). Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων είναι κατάλληλη για εκδηλώσεις καθώς είναι εξοπλισμένη με όλα τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα (τηλεόραση με συσκευή DVD player, projector, σύνδεση Internet, κ.λ.π.).

Καλούμε λοιπόν όλους τους ενήλικες να «αρπάξουν» τη δεύτερη ευκαιρία για να αποκτήσουν Απολυτήριο Γυμνασίου αξιοποιώντας το καινοτόμο, δημιουργικό, ευέλικτο και φιλικό περιβάλλον του Σχολείου μας.

Προηγούμενο άρθρο «Υπήρξε προετοιμασία έργων με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις και ολοκληρωμένες δημοπρασίες»
Επόμενο άρθρο 23η πρόσκληση σε συνεδρίαση