Σε πλήρη εγκατάλειψη το Αθλητικό Κέντρο Καρποχωρίου


     Στον αθλητισμό το Καρποχώρι έχει να επιδείξει πάρα πολλά πράγματα. Εκτός του ότι πληθυσμιακά είναι μέσα στα πρώτα δεκαπέντε δημοτικά διαμερίσματα του Νομού Καρδίτσας, το μεγαλύτερο στο Δήμο Σοφάδων όπου ανήκει και το μόνο που υπερβαίνει τους χιλίους κατοίκους (1100 περίπου), με τα επόμενα να έπονται στο μισό περίπου και κάτω. Έχει να επιδείξει το λιγότερο πενήντα αθλητές που έφυγαν από το χωριό και έπαιξαν σε άλλες ομάδες ανώτερων κατηγοριών από την Δ΄ μέχρι και την Α΄ Εθνική κατηγορία, δύο ποδοσφαιρικές ομάδες που πρωταγωνιστούν στα τοπικά πρωταθλήματα, ομάδα μπάσκετ μπολ που συμμετείχε στο πρωτάθλημα ΕΣΚΑ Θεσσαλίας, παιδικά και εφηβικά τμήματα ποδοσφαίρου κατά καιρούς και όταν υπήρχαν οι δυνατότητες και ομάδα παλαιμάχων που όταν κατορθώνει να συντονίζεται είναι ακαταμάχητη. Πέραν τούτων σχεδόν κάθε μέρα το γήπεδο είναι γεμάτο από νεολαίους και των δύο φύλων που αθλούνται.

     Χάρη στο μεράκι και την αγωνιστική διεκδίκηση από τους τοπικούς παράγοντες που διαχρονικά ασχολήθηκαν με τα αθλητικά θέματα του χωριού, επιτεύχθηκαν πάρα πολλά πράγματα που άλλαξαν τα δεδομένα της μικρής, κλειστής και συντηρητικής κοινωνίας. Έγιναν πρώτα απ’ όλα σύγχρονα αποδυτήρια που στη συνέχεια ηλεκτροδοτήθηκαν και τοποθετήθηκε ηλιακός θερμοσίφωνας. Ανακατασκευάστηκε ο αγωνιστικός χώρος του γηπέδου και φυτεύτηκε ειδικό χόρτο. Έγινε περίφραξη με σιδεροκάγκελα, κατασκευάστηκαν σιδερένιοι σύγχρονοι πάγκοι και έγινε δενδροφύτευση. Για τις ανάγκες άθλησης στη διάρκεια της ανακατασκευής του κανονικού γηπέδου, κατασκευάστηκε και βοηθητικό γήπεδο ποδοσφαίρου. Έγινε ανόρυξη μιας γεώτρησης. Ο ηλεκτροφωτισμός ήρθε να λύσει προβλήματα που δεν επέτρεπαν την προπόνηση των εργαζόμενων νέων του χωριού, έδωσε επίσης αισθητική και άλλο ενδιαφέρον. Τέλος εδώ και τέσσερα χρόνια τοποθετήθηκαν οι βάσεις για την κατασκευή μικρής εξέδρας που όταν με το καλό και όποτε λειτουργήσει θα καταστήσει το γήπεδο Καρποχωρίου ένα από τα καλύτερα στο Νομό.

     Εδώ όμως αρχίζουν τα βάσανα. Κάποιοι εθελοτυφλούν μπροστά σε όλα αυτά που με πολύ κόπο και θυσίες έγιναν όλα αυτά τα χρόνια και μπροστά στις τόσο μεγάλες επιτυχίες και διακρίσεις των νέων του χωριού και φυσικά των επισήμως αναγνωρισμένων σωματείων.

  • – Αποσύνδεσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τους προβολείς με την δικαιολογία ότι δεν υπήρχαν χρήματα και ότι ήταν πολυτέλεια η χρήση τους. Κατόπιν εορτής κατάλαβαν την γκάφα τους και επανόρθωσαν. Τώρα χρειάζονται που και που καμιά συντήρηση και αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων, αλλά και πάλι πρέπει να γίνει κανείς πάρα πολύ ενοχλητικός.
  • – Το χόρτο του γηπέδου το ποτίζουν και το κόβουν οι ίδιοι οι αθλητές με προσωπική εργασία, με τρακτέρ που ελάχιστοι γνωρίζουν που ανήκει και με καρούλι αγνώστου προελεύσεως. Το χαλασμένο χλοοκοπτικό επισκευάστηκε με ανταλλακτικά που βρέθηκαν τελικά μετά από ένα και πλέον μήνα. Το μεταχειρισμένο καρουλάκι ποτίσματος προσπαθεί κάθε καλοκαίρι να ανταποκριθεί στις ανάγκες και επί πλέον να πρασινίσει και το λεγόμενο βοηθητικό γήπεδο που μετά την φωτιά έμοιαζε με σεληνιακό τοπίο. Κάθε άνοιξη βόσκουν πρόβατα και αυτήν που διανύουμε βεβαίως.
  • – Για το περιβόητο αυτό γήπεδο ξοδεύτηκαν περίπου 7.000 ευρώ για μια δήθεν περιποίηση και χαρακτηρίστηκε από την τότε αρχή ΄΄ένα μικρό στολίδι΄΄ και ζήλεψαν και με το δίκιο τους και τα άλλα χωριά. Αρκεί μία επίσκεψη για να πεισθεί και ο πιο άπιστος για το ΄΄κρανίου τόπος΄΄ χωράφι.
  • – Σε απόσταση 20 μέτρων από την εστία υπάρχει μια στάνη για εκατό πρόβατα και αλίμονο στα παιδιά που ενδεχόμενα σε μία κακοκαιρία θα υποχρεωθούν να παίξουν αγώνα πρωταθλήματος προκειμένου να προστατέψουν το κανονικό, αφού η οσμή είναι τόσο έντονη και αποπνικτική. Το γιατί δεν γίνεται το γήπεδο αυτό παράλληλο με το άλλο, ελάχιστοι το γνωρίζουν.
  • – Τα αποδυτήρια σε πλήρη εγκατάλειψη και αυτά. Η περιβόητη αίθουσα που έταξαν οι δήθεν που έλεγαν ότι μετρούσαν(έκαναν τους ρυθμιστές στον Δήμο) σε μία χρονική στιγμή, ακόμη παραμένει ιδέα. Χωρίς την άδεια κανενός άλλος γκρεμίζει και άλλος κάνει ΄΄μερεμέτια΄΄ κατά βούληση, αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε και μικρή αποθήκη και κυλικείο. Τα χελιδόνια χτίζουν ανενόχλητα τις φωλιές τους αφού τα μισά τζάμια έχουν φθαρεί και ουδέποτε από την κατασκευή του κτιρίου έχουν αντικατασταθεί. Πλέγμα προστατευτικό δεν υπάρχει και ακόμη και ευτραφείς ποντικοί μπορούν άνετα να εισέλθουν.
  • – Η εξέδρα έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ ημών και υμών. Να την ξηλώσουμε είπαν μερικοί και να την πάμε ένα-δύο μέτρα πιο πέρα. Και γιατί κύριοι δεν μικραίνουμε κατά ένα-δύο μέτρα το γήπεδο που έτσι κι αλλιώς είναι από τα μεγαλύτερα…μυρίζει τιμολόγια…και ο διπλανός κόπρος δεν σας μύρισε όταν ήρθατε -άμα ήρθατε- να δείτε και δεν σας τα είπαν στο γραφείο…
  • – Πρόσφατα με την λήξη των πρωταθλημάτων και ύστερα από καθολικό αίτημα όλων των αθλητών, εκφράστηκε η άποψη ανακατασκευής του αγωνιστικού χώρου που συνεχώς φθίνει με το πέρασμα του χρόνου και την μη συστηματική συντήρησή του. Αντί όμως για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα να αποφανθεί και επιληφθεί το Τοπικό Συμβούλιο και στη συνέχεια να λάβει γνώση η Δημοτική Αρχή, αυτόκλητοι ανευθυνοπεύθυνοι σωτήρες συναλλάσσονται με εξωθεσμικούς παράγοντες, για δήθεν δωρεάν προμήθειες υλικών όπως σπόροι αγριάδας, λιπάσματα κλπ., αδιαφορώντας για τον τρόπο εξόφλησης των τιμολογίων από τους προμηθευτές αφού δεν πρόκειται για δωρεές αλλά ουσιαστικά για έμμεσο τρόπο πληρωμής. Μία σύσκεψη του Τ.Σ. Καρποχωρίου με την συμμετοχή των αθλητικών φορέων του χωριού παρουσία του κ. Δημάρχου και των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Σοφάδων, θα έλυνε τα όποια ζητήματα. Τόσο απλά… Όμως κάποιοι προτιμούν το σκοτάδι και όχι το φως, γι’ αυτό και της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελάει.
  • – Τέλος τα τρία τελευταία χρόνια οικονομικές ενισχύσεις στα σωματεία δεν δόθηκαν -τουλάχιστον φανερά- παρά τα δήθεν ψηφίσματα και όταν δόθηκαν παλαιότερα, ήταν αποτέλεσμα προσωπικών συναλλαγών και δεν έφθασαν ποτέ στον προορισμό τους, με θύματα προπονητές και καταστήματα αθλητικών ειδών, σύμφωνα με τις μαρτυρίες απερχόμενων παραγόντων.
  • – Η ζωή συνεχίζεται και ο αθλητισμός στο Καρποχώρι βεβαίως, σύμφωνα με την παράδοση που έχει δημιουργηθεί. Το γήπεδο του χωριού γεμάτο νέους και νέες όλο το χρόνο και ιδιαίτερα το καλοκαίρι που τα σχολειά τους είναι κλειστά. Η ομάδα των παλαιμάχων και αυτή έτοιμη να αποκτήσει ακόμη και τύπο αν χρειασθεί και το κρίνουν οι δόξες του χωριού, που αποχώρησαν από την ενεργό δράση.

Τα δύο ποδοσφαιρικά σωματεία αρχίζουν κάθε χρόνο τον Αύγουστο μήνα την προετοιμασία για τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις στα τοπικά πρωταθλήματα και τελειώνουν τέλος Απρίλη. Σχεδόν μόνα και αβοήθητα δεν παύουν να προσφέρουν οργανωμένη άθληση στους νέους του χωριού, θέαμα στους φιλάθλους και πολλά ταλέντα. Κόντρα στα βαποράκια της διακίνησης ναρκωτικών που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και στο φιλήσυχο χωριό μας και  απλά απομένει η κακιά στιγμή να συμβεί το μοιραίο για να ταρακουνηθεί η μικρή τοπική κοινωνία…   

Σκεφθείτε να άκουγε και κανείς αρμόδιος…

                Καρδίτσα   8 / 5/2008                                                      Σωτήρης Ζαρχανής

                                                               Υπεύθυνος Τύπου και δημοσίων σχέσεων                                 

                                                                      του Αίαντα Καρποχωρίου.

                                                                      Υπεύθυνος Δικτύου Αθλητισμού ΠΑΣΟΚ

                                                                      Ν.Ε. Καρδίτσας.     

Προηγούμενο άρθρο Καταγγελία να εφαρμοστούν οι νόμοι υπέρ των δανειοληπτών
Επόμενο άρθρο Η γελοιογραφία της ημέρας