Ειδήσεις

Σε ρυθμούς καραντίνας κινείται ο Ν. Καρδίτσας


Σε ρυθμούς καραντίνας συνεχίζει να κινείται ο Νομός Καρδίτσας αφού το lockdown που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο έχει φέρει τους πάντες αντιμέτωπους με μια νέα πραγματικότητα.

Η Δευτέρα ήταν η πρώτη εργάσιμη μέρα μετά την επιβολή του απαγορευτικού και η κίνηση όλων περιορίστηκε στα απολύτως αναγκαία και σε όσα επιτρέπει πλέον ο νόμος.

Μετακίνηση για την εργασία, προμήθειες για το σπίτι, λοιπές συναλλαγές και ατομική άσκηση είναι στο εξής οι κύριοι λόγοι για τους οποίους βλέπουμε κόσμο να κυκλοφορεί και όλα αυτά μετά την αποστολή του ανάλογου sms ή με την απαραίτητη  βεβαίωση μετακίνησης.

Η Αστυνομία, από την πλευρά της, συνεχίζει εντατικά τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων και οι Καρδιτσιώτες προσπαθούν να εξοικειωθούν με τη νέα πραγματικότητα.

Και όλα αυτά τη στιγμή που το Σάββατο είχαμε στην Καρδίτσα 52 νέα θετικά κρούσματα και την Κυριακή 17.

Προσοχή και συμμόρφωση είναι το διπλό μήνυμα των ημερών και η πόλη μας βρίσκεται και αυτή σε κλοιό καραντίνας.

Tο δεύτερο κύμα της πανδημίας αποδεικνύεται πιο σαρωτικό από το πρώτο αποδεικνύεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας, με τον αριθμό των κρουσμάτων να έχει εκτοξευτεί, τα νοσοκομεία να δοκιμάζουν τις αντοχές τους και οι θάνατοι να αυξάνονται.

Οι προβλέψεις για τις επόμενες μέρες είναι δυσοίωνες καθώς το δεύτερο κύμα δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του. Όλα δείχνουν πως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα «μαύρο» Νοέμβριο, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς τις επόμενες  εβδομάδες θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση στους θανάτους γιατί ακόμη δεν έχει φανεί η επίδραση του lockdown, που επιβλήθηκε από το Σάββατο.

Προϋπόθεση για την άρση της καραντίνας είναι τα κρούσματα να πέσουν κοντά στα 400 και ο αριθμός των διασωληνωμένων να περιοριστεί δραστικά. Σε διαφορετική περίπτωση, η παράταση της καραντίνας θα αποτελέσει μονόδρομο, ενώ έδαφος κερδίζουν και οι σκέψεις για εναλλασσόμενα μίνι lockdown, μέχρι το Μάρτιο, προκειμένου να αποσυμπιέζεται  η κατάσταση στα νοσοκομεία.

Αυτή την ώρα, στα νοσοκομεία νοσηλεύονται περίπου 2.250 άνθρωποι με  κοροναϊό εκ των οι 265 στις ΜΕΘ. Το Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν σχεδόν 4.450 νέα κρούσματα κοροναϊού και έγιναν 684 εισαγωγές ασθενών. Τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και στην Αττική υφίστανται τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, με 75% και 67% πληρότητα αντίστοιχα.

Την Κυριακή, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.914 νέα κρούσματα, ενώ σημειώθηκαν δύο αρνητικά ρεκόρ. Οι θάνατοι ανήλθαν σε 35 μέσα σε μια μέρα, και οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι έφτασαν τους 228.

Όπως επισημαίνουν κυβέρνηση και επιστήμονες, αν όλοι τηρήσουμε τα μέτρα, τότε σε τρεις εβδομάδες θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα με μείωση κρουσμάτων. Στη συνέχεια θα μπορούμε να περάσουμε σε ένα επόμενο στάδιο, με σταδιακή άρση των μέτρων. Θα παραμείνουν πάντως μέτρα προστασίας όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, οι αποστάσεις και άλλα.

Πότε θα φανούν τα αποτελέσματα του lockdown

«Τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση στους θανάτους γιατί ακόμη δεν έχουν πιάσει τα μέτρα που βάλαμε το Σάββατο. Επειδή το lockdown θα είναι σύντομο δε δούμε τα αποτελέσματά του στη διάρκειά του, θα τα δούμε δύο εβδομάδες μετά. Αν κάνουμε τρεις εβδομάδες lockdown, μετά από πέντε εβδομάδες μπορεί να είμαστε κάτω από 500 κρούσματα», σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής ιατρικής πανεπιστημίου Γενεύης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει το lockdown. Ο καθηγητής σημείωσε πως θα ήταν σκόπιμο «να δούμε δύο εβδομάδες μειώσεις των κρουσμάτων, να σταθεροποιήσουμε το μοντέλο της μείωσης, και να ανοίξουμε γύρω στην τέταρτη εβδομάδα».

Πρόσθεσε δε ότι : «Από τις τρεις εβδομάδες που έχει ανακοινωθεί το lockdown, τις πρώτες δύο δε θα έχουμε σοβαρές μειώσεις διότι ακόμα συζητάμε για τα μέτρα που ίσχυαν πριν από μέρες. Θα δούμε ίσως κάποια συγκράτηση. Το αποτέλεσμα του lockdown θα φανεί την τελευταία από τις τρεις εβδομάδες».

Ο καθηγητής επισήμανε ότι δε θα πρέπει να μπερδεύουμε τον αριθμό των κρουσμάτων με εκείνον των θανάτων ή των διασωληνωμένων, καθώς «οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις έρχονται μετά τα κρούσματα».

Οι θάνατοι που βλέπουμε τώρα είναι από μολύνσεις που έγιναν περίπου έναν μήνα πριν. «Αυτό μπορεί να αυξάνεται ενώ μειώνονται τα κρούσματα για μια μικρή περίοδο», ανέφερε.

Οι επιστήμονες και η κυβέρνηση θα περιμένουν τις επόμενες 15 ημέρες προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους για το ποιες δραστηριότητες θα μπορούσαν να ανοίξουν και ποιες θα μείνoυν κλειστές για πολλές εβδομάδες.

Αν υπάρξει έστω και μικρή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και μειωθεί η πίεση στις ΜΕΘ, τότε από τις αρχές Δεκεμβρίου δεν αποκλείεται να ανοίξουν ξανά τα σχολεία. Και δειλά – δειλά να ανοίξει το χονδρεμπόριο και τα καταστήματα λιανικής ώστε να προλάβουν την εορταστική περίοδο όπου ο τζίρος ανεβαίνει κατακόρυφα.

Εναλλασσόμενα μινι lockdown;

Στο τραπέζι έχουν τεθεί και οι σκέψεις για  lockdown με μικρές δόσεις ανάσας, μέχρι τον Μάρτιο. Το σχέδιο για εναλλασσόμενα μίνι lockdown, φαίνεται πως κερδίζει έδαφος, καθώς σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, κερδίζεται πολύτιμος χρόνος ώστε τα νοσοκομεία να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους, ενώ παράλληλα οι ειδικοί εκτιμούν ότι η συμμόρφωση των πολιτών θα είναι δυναμικότερη, καθώς υπάρχει φως στο τούνελ των περιορισμών, όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής.

Προηγούμενο άρθρο Συμμετοχές στην εβδομαδιαία λαϊκή της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Το ΚΕΠ του Παλαμά περνά στην ψηφιακή εποχή