Ειδήσεις

Σε Συνέδριο για τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις ο Κ. Τσιάρας


Συνέδριο για την ανάπτυξη των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων διοργάνωσε το τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στην οποία τιμώμενη χώρα για φέτος ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Σε ένα εξαιρετικού επιπέδου Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε παρουσία της Επικεφαλής του Γραφείου Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρί Ρόις, του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ και εκπροσώπων του Ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα, ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Καρδίτσας κ. Κώστας Τσιάραςαπηύθυνεχαιρετισμό εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Στην τοποθέτησή του, ο Καρδιτσιώτης πολιτικός χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την πρωτοβουλία των διοργανωτών του Συνεδρίου, σημειώνοντας τους μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας των δύο λαών.«Στα 200 χρόνια του ελεύθερου βίου των λαών μας, η μία χώρα στέκεται αδιάλειπτα στο πλευρό της άλλης, σε όλους τους τους κοινούς μας αγώνες κατά του ολοκληρωτισμού, υπηρετώντας τις κοινές μας αρχές και τα κοινά μας ιδανικά για την Ελευθερία και την Δημοκρατία», είπε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Υπογράμμισε, επίσης,πως παρά τις πολυκύμαντες σχέσεις, «τα κράτη μας οικοδόμησαν μια σταθερή συνεργασία σε πολλούς τομείς, όπως στην άμυνα, την ενέργεια, αλλά και τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, τον τουρισμό».

«Σήμερα, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενους παράγοντες αστάθειας και απειλών, όπως στο μεταναστευτικό και τους «δύσβατους δρόμους της θάλασσας» η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας μοιάζει σα μοναδικός αλλά και πολύτιμος πόλος σταθερότητας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας. Επεσήμανε, επίσης, πως «η  λαμπρή παράδοση των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων προδιαγράφει και το άριστο μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας»,ενώ υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης της ισορροπίας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής.

«Στην κορυφή της πολύτιμης και διαρκώς εξελισσόμενης αυτής σχέσης, πρωτεύοντα ρόλο έχει η ανάπτυξη νέων διαύλων επιχειρηματικών συμφωνιών όπως η ενεργειακή συνεργασία και η διεύρυνση των αμυντικών μας συμφωνιών τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και στις διμερείς μας σχέσεις, οι οποίες οφείλουν να εδράζονται στον αμοιβαίο σεβασμό των χωρών και στις αρχές της ισότιμης συνεργασίας» είπε ο κ. Τσιάρας.

Τέλος, υποστήριξε πως «καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη ευρύτερων συνεργασιών μπορεί να διαδραματίσει σταθερά  η ενεργή ελληνοαμερικανική κοινότητα που δρα σαν μια ζωντανή γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών», ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα πως «τόσο η διπλωματία όσο και η πολιτική θα βγει σοφότερη αν αξιοποιήσει τα  συμπεράσματα του Συνεδρίου για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις που διεξάγεται στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

 

Προηγούμενο άρθρο Διαμαρτυρία των αγροτών την Τρίτη έξω από τη ΔΕΗ
Επόμενο άρθρο Αργιθέα: Μια εικόνα πριν και μετά το σεισμό