Σε τροχιά υλοποίησης το «πλίθινο χωριό» στο Δ. Σοφάδων


Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση του Δήμου Σοφάδων και της ΑΝΚΑ Α.Ε. που έγινε στις 22 Απριλίου 2009, στο αμφιθέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, στα πλαίσια δημοσιοποίησης και παρουσίασης του επιχειρηματικού σχεδίου για τη δημιουργία παραδοσιακής ξενοδοχειακής μονάδας «το πλίθινο χωριό», στην πόλη των Σοφάδων.

Σε ένα πολυπληθές ακροατήριο έγινε η παρουσίαση:

– Της αρχιτεκτονικής δομής «του πλίθινου χωριού» από τον Αρχιτέκτονα Μηχανικό κ. Κων-νο Μιχαλάκη.

– Το επιχειρηματικό σχέδιο από το στέλεχος της ΑΝΚΑ Α.Ε. κ. Παναγιώτη Τουρτοπίδη.

– Το θεσμικό πλαίσιο σύμπραξης του Δήμου Σοφάδων με ιδιώτη επενδυτή, από τον εξωτερικό συνεργάτη του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Άγγελο Πρωτοψάλτη.

– Οι δυνατότητες χρηματοδότησης του επιχειρηματικού σχεδίου μέσω του Επενδυτικού Νόμου, από το στέλεχος της Invest in Greece κα. Χίλντα Αλυσανδράτου.

Το πλίθινο χωριό και η συνέργεια με άλλα αναπτυξιακά προγράμματα από τον Γενικό Διευθυντή της ΑΝΚΑ Α.Ε. κ. Βασίλη Μπέλη.

Χαιρετισμό απηύθυναν: ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Βασίλης Κατσάρας, ο Υφ/γός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κων-νος Τιάρας, ο πρώην υφ/γός μεταφορών και Επικοινωνιών και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Σαλαγιάννης, ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γεώργιος Κωτσός, ο πρόεδρος της ΑΝΚΑ Α.Ε. και Δήμαρχος Κάμπου κ. Κων-νος Παπαλός, ο Στενός Συνεργάτης και εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημητρίου Σιούφα κ. Φώτιος Φυτσιλής και η πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ κα Μαρία Θεοχάρη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρενέβη τηλεφωνικά ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτριος Σιούφας ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατέστη δυνατό να παραστεί, και μας δήλωσε ότι συμπαρίσταται και επικροτεί την προσπάθειά μας.

Όλοι οι ομιλητές εξήραν και επικρότησαν την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής, δήλωσαν ότι μια τέτοια τουριστική μονάδα είναι απαραίτητη και θα συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη του Νομού, διαβεβαιώνοντας ότι θα βοηθήσουν με κάθε μέσω και τρόπο για την υλοποίησή της.

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ξενοδοχειακό συγκρότημα οικοδομήσιμης έκτασης 4.290,00 τ.μ., δυναμικότητας 42 δωματίων με 84 κλίνες το οποίο θα κατασκευαστεί σε δημοτική έκταση 53 στρεμμάτων, στα όρια της πόλης των Σοφάδων και στην αρχή της Βόρειας εισόδου της πόλης.

Η χωροθέτηση, η δομή και η οργάνωση του συγκροτήματος, θα παραπέμπει σε ένα μικρό παραδοσιακό καραγκούνικο χωριό, με την πλατεία, την εκκλησία του χωριού, τα καφενεία, τα παραδοσιακά εργαστήρια, τα χαμηλά κτίσματα με τους χαμηλούς πλίθινους αυλόγυρους μπροστά από τους ξενώνες κλπ.

Θα κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από παραδοσιακά και 100% οικολογικά υλικά όπως πλιθιά, πέτρα, ξύλο και κεραμίδια.

Παρέστησαν ακόμη και παρακολούθησαν την εκδήλωση, ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Ντίνος Κόκκινος, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Καρδίτσας κ. Κων-νος Ψημένος, ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας κ. Αναστάσιος Παλάσκας, οι Αντινομάρχες Καρδίτσας κ.κ. Γεώργιος Παπάρας και Αθανάσιος Τότσικας, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αγράφων κ. Παναγιώτης Κερασιώτης, ο Ν.Σ. και πρ. Αντινομάρχης κ. Γιάννης Σβάρνας, ο πρόεδρος του Συλλόγου των εν Αθήναις  Ελληνοπυργιωτών κ. Παύλος Σιούφας, ο πρόεδρος του Συλλόγου των εν Αθήναις  Καρδιτσιωτών κ. Ιωάννης Άλφας, ο πρόεδρος του Συλλόγου των εν Αθήναις Σοφαδιτών Χαράλαμπος Μπαρμπατζάς, καθώς και μέλη του Δ.Σ., ο πρόεδρος των εν Αθήναις Μαυραχαδιωτών κ. Αθανάσιος Ακριβόπουλος, ο εκδότης του περιοδικού Δευκαλίων ο Θεσσαλός κ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος και πλήθος Σοφαδιτών που διαμένουν στην Αθήνα.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Σοφάδων συναντήθηκε με τον Κρίς Σπύρου πρόεδρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και του Ελληνοαμερικανικού Πανεπιστημίου, με τον οποίο συζήτησαν για διάφορα θέματα σχετικά με την προοπτική ανάπτυξης του Νομού.

Ο κ. Σπύρου προβαίνοντας στην ευγενική χειρονομία της δωρεάν παραχώρησης της αίθουσας του αμφιθεάτρου της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, για την διεξαγωγή της εκδήλωσης αποδέχτηκε πρόσκληση του Δημάρχου Σοφάδων να επισκεφτεί την πόλη των Σοφάδων.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε διάλογος μεταξύ των παρευρισκομένων, οι οποίοι κατέθεσαν ενδιαφέρουσες προτάσεις και απόψεις καθώς και την αποφασιστική υποστήριξή τους στο επενδυτικό σχέδιο.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος Σοφάδων, μεταξύ των άλλων ανέφερε: Ελπίζω να σας πείσαμε ότι πρόκειται για μια αξιόλογη προσπάθεια. Αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία του εγχειρήματος.

Είμαστε όμως αποφασισμένοι, να κάνουμε το όραμα πράξη.

Αν πιστέψουμε όλοι μας, και αγκαλιάσουμε αυτή την προσπάθεια, να είστε βέβαιοι ότι ο στόχος τελικά  θα επιτευχθεί.  

Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση για όλους τους παρευρισκομένους, όπου σε φιλική ατμόσφαιρα συνεχίστηκε με ενδιαφέρον η συζήτηση για αρκετή ώρα.                 

Προηγούμενο άρθρο Δήλωση παραίτησης
Επόμενο άρθρο Τηλεδιάσκεψη: Eπικοινωνία στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση