Ειδήσεις

Σημεία ισορροπίας, σ’ ένα ταξίδι 80 ημερών – Εκστρατεία Ανάγνωσης


Με τρεις όμορφες δράσεις συνεχίστηκε η 6η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017, που υλοποιείτε σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος,  στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας!!!

Τίτλος της Φετινής Καλοκαιρινής Εκστρατείας «Περιπέτεια από σημείο σε σημείο!».

Στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα» τα παιδιά, έκαναν ένα ταξίδι που κράτησε 80 ημέρες”.

Αρχικά, πραγματοποιήθηκε η ανάγνωση του βιβλίου ” Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες” του Αντώνη Παπαθεοδούλου, εκδόσεις Παπαδόπουλος. Στη συνέχεια με βάση το περιεχόμενο του βιβλίου ανακάλυψαν στον παγκόσμιο χάρτη τα σημεία από τα οποία πέρασε ο Φιλέας Φογκ.

Το σημείο της δράσης που προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των παιδιών ήταν η χάραξη της διαδρομή ενός προσωπικού ταξιδιού, τα στοιχεία του οποίου (Σημείο έναρξης, πορεία, το τέρμα του προορισμού, μεταφορικά μέσα που χρησιμοποίησαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού καθώς και χρονική περίοδο από σημείο σε σημείο, από χώρα σε χώρα ή από πόλη σε πόλη).

Τα παιδιά χάραξαν τη διαδρομή του δικού τους ταξιδιού τόσο σε εθνικό όσο και παγκόσμιο χάρτη. Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί στο σημείο αυτό βοήθησαν τα παιδιά να σχηματίσουν στο μυαλό τους μια πρώτη εικόνα για χώρες και πόλεις που τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν επισκεφθεί ακόμα και πήραν το κίνητρο να ταξιδέψουν γνωρίζοντας νέες κουλτούρες και αποκτώντας νέες εμπειρίες στη διάρκεια της ζωής τους. Άλλωστε το ταξίδι προσφέρει αναψυχή, απόλαυση, εμπειρία.

Και από τη σημερινή δράση δε θα μπορούσε να λήψει το παιχνίδι!!!!!!!!!! Τα ίδια τα παιδιά πραγματοποίησαν τον γύρο του κόσμου όχι σε 80 ημέρες αλλά σε έναν αγώνα ταχύτητας με αντίπαλο το χρονόμετρο, τρέχοντας ανάμεσα σε τρισδιάστατες κατασκευές που αναπαριστούσαν αξιοθέατα ( Big Ben, Πύργος του Eiffel, Ταζ Μαχάλ, Πυραμίδες της Αιγύπτου, το άγαλμα της Ελευθερίας και το Σινικό τείχος). Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού υπήρχαν έντονες εκδηλώσεις χαράς και αστείρευτου γέλιου!

Τέλος, χωρισμένα  ανά δυο, συναγωνίστηκαν σε ένα παιχνίδι γνώσεων που αφορούσε τις τριασδιάστατες κατασκευές. Η σημερινή δράση μας, ταξίδεψε μικρούς και μεγάλους…

Έναν από του σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, τον αμερικανό Jackson Pollock γνώρισαν οι τυχεροί φίλοι της παιδικής βιβλιοθήκης συνοικίας «Αγίου Νικολάου». Έναν πολύχρωμο, δυνατό ανεμοστρόβιλο στην ιστορία της τέχνης. Είδαν αρκετά έργα του, τον είδαν να χορεύει ανεξέλεγκτα πάνω στο ύφασμα με το πινέλο και να μπαίνει στη δίνη που δημιουργούσε και προσπάθησαν να πλησιάσουν την μοναδική τεχνική του dripping.

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου» μικροί και μεγάλοι, είδαμε αποσπάσματα από την ταινία του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ζεμέκις «Βόλτα στο κενό», όπου πραγματεύεται την αληθινή ιστορία του ισορροπιστή και σχοινοβάτη Φιλίπ Πετίτ που στις 7 Αυγούστου 1974 πάνω σε συρματόσχοινο διέσχισε το κενό ανάμεσα στους πάλε ποτέ δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης.

Στη συνέχεια και με καθημερινά υλικά (μπουκάλια, ρολά από χαρτιά, πλαστικά πιάτα και ποτήρια, που τα ίδια έφεραν), προσπάθησαν να ισορροπήσουν διάφορους συνδυασμούς πραγμάτων. Έκαναν διάφορες φιγούρες ισορροπίας με τα σώματά τους ενώ στο χώρο του πάρκου του Παυσιλύπου, έπαιξαν παιχνίδια ταχύτητας και ισορροπίας!!!

Την Τετάρτη 5 Ιουλίου,  η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017, συνεχίζεται με άλλες τρεις δράσεις, στις παρακάτω βιβλιοθήκες:

            Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου», σημείο, γραμμή, επίπεδο. Μπαίνουμε μαζί με τα παιδιά, στο ατελιέ του Βασίλι Καντίνσκι, μαθαίνουμε για τη ζωή του, αλλά κυρίως για το πλούσιο έργο του και προσπαθούμε με πινέλα και πολύχρωμες μπογιές, να φτιάξουμε όμορφους πίνακες!!!

Παιδική Βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά», τα αστέρια, σημεία στον ουρανό.

Κατασκευάζουμε το μεγαλύτερο χάρτινο πλανητάριο της Καρδίτσας, μέσα στη βιβλιοθήκη, με χαρτί από παλιά χαρτοκιβώτια,  για να μπορούμε να παρατηρούμε τα αστέρια και τους αστερισμούς.

Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού»,  το σημείο πήξης και τήξης.

Μια συνάντηση για να φάμε παγωτό!!!

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων ανά βιβλιοθήκη υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας στο παρακάτω link: http://www.dimoskarditsas.gov.gr/?page_id=7611, στις σελίδες των Παιδικών Βιβλιοθηκών στο Facebook στα παρακάτω link: https://www.facebook.com/Παιδικές-Βιβλιοθήκες-Καρδίτσας & https://www.facebook.com/PaidikesBibliothekesDemouKarditsas, καθώς και στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στη διεύθυνση: http://network.nlg.gr/library/.

Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν παιδιά που τέλειωσαν την Α΄ Δημοτικού και πάνω. Παιδιά μικρότερα μπορούν να συμμετέχουν επίσης, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΕΝΗΛΙΚΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.

Έλα κι εσύ μαζί μας, να κάνουμε τις βιβλιοθήκες μας «Σημείο Αναφοράς»!!!

Προηγούμενο άρθρο Στον 7ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ψαλτικής Τέχνης η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής
Επόμενο άρθρο Επίκαιρη Επερώτηση Κ. Τσιάρα για τις συνομιλίες Καμμένου – ισοβίτη