Ειδήσεις

ΣΘΕΒ: Επιτάχυνση αποπληρωμής των επενδυτικών σχεδίων


Επιστολή προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Ιωάννη Δραγασάκη, απέστειλε ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης, σχετικά με τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν προκύψει από την υλοποίηση του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016.

Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην επιτάχυνση της διαδικασίας αποπληρωμής μέρους των επενδυτικών σχεδίων που έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί από τους αρμόδιους ελεγκτές καθώς και την δυνατότητα ενεργοποίησης στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) των επιλογών για αιτήματα ελέγχου, πιστοποιήσεις προόδου, τροποποιήσεων κλπ διαδικασιών.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι πληρωμές των υποψηφίων επενδυτών που έχουν ήδη καταθέσει τα σχέδιά τους στον Α’ κύκλο δεν μπορούν να εκταμιευθούν καθώς εκκρεμεί η έκδοση των αποφάσεων υπαγωγής τους μιας και το σύστημα υποβολής αιτημάτων ελέγχου και τροποποιήσεων ακόμη δεν έχει τεθεί σε λειτουργία.

Αρκετές επιχειρήσεις, προχώρησαν κανονικά στην υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων χωρίς την καταβολή των ενισχύσεων αυξάνοντας µε τον τρόπο αυτό τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν στο ήδη αρνητικό επιχειρηματικό περιβάλλον μέσα στο οποίο προσπαθούν να δραστηριοποιηθούν.

Δεδομένου ότι με τις πρόσφατες τροποποιήσεις και έκδοσης ερμηνευτικών εγκυκλίων λύνονται αρκετά θέματα και επιταχύνονται οι διαδικασίες στην υλοποίηση των Νόμων, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης ζητά από τον Υπουργό την άμεση έκδοση αποφάσεων υπαγωγής, τη δημοσίευσή τους σε ΦΕΚ και εν τέλει την άμεση χορηγία πιστώσεων στις Περιφέρειες προκειμένου να προχωρήσουν στις αποπληρωμές των δόσεων των επενδυτικών σχεδίων.

Επιπροσθέτως ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να μεριμνήσει άμεσα, για την επιτάχυνση των διαδικασιών της αύξησης του αριθμού των αξιολογητών, αλλά και τον εμπλουτισμό του μητρώου Ελεγκτών. Αναφέρει επίσης ότι επιβάλλεται να υπάρξει η δέουσα ενημέρωση ως προς το επενδυτικό κοινό, αναφορικά με την έκδοση νέα πρόσκλησης του Αναπτυξιακού Νόμου (Γ’ κύκλος), καθώς σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, η προκήρυξη θα λάμβανε χώρα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε  στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, στον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων κ. Λόη Λαμπριανίδη, στον Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας κ. Απόστολο Μακρυκώστα, στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και στους Βουλευτές Θεσσαλίας.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Την ανακαίνιση των κατασκηνώσεων της Ι.Μ. χρηματοδοτεί η Περιφέρεια
Επόμενο άρθρο Παγωμένη η κίνηση στην αγορά της Καρδίτσας