Ειδήσεις

ΣΘΕΒ: Ευνοϊκότερη αντιμετώπιση αμιγώς εξαγωγικών επιχειρήσεων για τον Αναπτυξιακό Νόμο


Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου, απέστειλε ο ΣΘΕΒ σχετικά με την ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των αμιγώς εξαγωγικών επιχειρήσεων και την ένταξή τους στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο 4399/2016.

Ειδικότερα, στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης αναφέρει ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο «Άσκηση Υπαίθριων Εμπορικών Δραστηριοτήτων, Εκσυγχρονισμός της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» (άρθρο 106), προβλέπεται ότι επιχειρήσεις των οποίων οι εξαγωγές καταλαμβάνουν περισσότερο από το 85% του κύκλου εργασιών τους θεωρούνται κατά τεκμήριο εξωστρεφείς, έτσι ώστε να μην υποχρεούνται να τεκμηριώσουν αύξηση της εξωστρέφειάς τους, ήτοι του λόγου αξίας των εξαγωγών προς τον κύκλο εργασιών τους, προκειμένου να ενταχθούν στις ειδικές κατηγορίες αυξημένων ενισχύσεων που παρέχει το άρθρο 12 του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016 (Α’ 117).

Ωστόσο δεν «επιβραβεύει» τις Μεγάλες Επιχειρήσεις, οι οποίες κατά κανόνα είναι εξαγωγικές και είναι αμιγώς προσανατολισμένες στην εξωτερική αγορά (με ποσοστά εξαγωγών σταθερά >85%), ώστε να μεγεθύνουν περαιτέρω τις πωλήσεις τους και να μεγιστοποιηθούν άμεσα τα οφέλη για την ελληνική οικονομία, καθώς τις εξαιρεί από τις ευεργετικές διατάξεις της περίπτωσης (α) του Άρθρου 12

Ο ΣΘΕΒ ζητά να ληφθεί κάθε μέριμνα για να διορθωθεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο για τις αμιγώς εξαγωγικές επιχειρήσεις και να συμπεριληφθούν και οι Μεγάλες Επιχειρήσεις στις διατάξεις της περίπτωσης (α) του Άρθρου 12,  ώστε να επιβραβεύονται για τις επιδόσεις τους αλλά κυρίως για να ενισχυθούν μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, συμβάλλοντας περαιτέρω στην εξωστρέφεια τους και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε σε όλα τα Αρμόδια Υπουργεία και τα τμήματα αυτών καθώς και στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό.

 

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα Erasmus+ του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα εορτασμού της εθνικής επετείου στην Καρδίτσα