Ειδήσεις

Σπύρος Λάππας: Χάϊδεμα στα εγκλήματα του λευκού κολάρου


Το στίγμα  του δόγματος «νόμος και τάξη» θέλει να αφήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ στο νομοσχέδιο το οποίο αυστηροποιεί υπέρμετρα αδικήματα που σχετίζονται με το έγκλημα του δρόμου και από την άλλη αντιμετωπίζει με υπερβολική επιείκεια τα εγκλήματα του «λευκού κολάρου».

Δεν πέρασαν 3,5 μήνες από την ψήφιση των κωδίκων και 1,5 μήνας από την έναρξη του δικαστικού έτους και η Βουλή καλείται να τροποποιήσει, να προσθέσει ή να αφαιρέσει διατάξεις των νέων ποινικών κωδίκων. Αυτό μάλιστα γίνεται προτού καν προλάβουν να εφαρμοστούν ώστε να διαπιστωθεί σε ποιον βαθμό επιλύουν ή δεν επιλύουν τα ζητήματα που είχαν τεθεί από τις κορυφαίες προσωπικότητες της νομικής διανόησης στη χώρα μας.

Με το νομοσχέδιο από την μια ποινικοποιείται η πρόθεση, οι σκέψεις,  και όχι οι πράξεις , τις οποίες συσχετίζει με την τρομοκρατία, και από την άλλη δίνει ασυλία στα τραπεζικά στελέχη που μπορεί να κατηγορηθούν για κακουργηματική απιστία και για την οποία προτείνεται να ασκείται δίωξη ύστερα από έγκληση (ποιου προσώπου ή οργάνου άραγε, όταν ο εγκαλούμενος κατά κανόνα προΐστανται του οργάνου αυτού;), και όχι αυτεπάγγελτα, όπως ισχύει οριζόντια για την κακουργηματική απιστία για όλους του φορείς και τους ιδιώτες, με μία εξαίρεση: εκτος των τραπεζικων στελεχων!!!!!

Η διάταξη είναι απολύτως εσφαλμένη, καθιστά ουσιαστικά ακαταδίωκτη μια κακουργηματική πράξη και φωτογραφικά αθωώνει κατηγορούμενους σε δίκες που βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να γίνουν στο άμεσο μέλλον. Συμβάλλει στο απαράδεκτο καθεστώς ατιμωρησίας τραπεζικών στελεχών που ζημίωσαν με δεκάδες εκατομμύρια τα τραπεζικά ιδρύματα, το ελληνικό δημόσιο και τον ελληνικό λαό, που από το υστέρημά του ανακεφαλαιοποίησε με εκατοντάδες εκατομμύρια και επανειλημμένα τα τραπεζικά ιδρύματα. Με την διάταξη αυτή, οι τραπεζίτες θα μπορούν να διωχθούν ποινικά μόνο εάν κάνουν μήνυση στον….  εαυτό τους. Όμως ας μελετήσουν την Ορέστεια του Αισχύλου για να κατανοήσουν  την έννοια του Δημόσιου  Συμφέροντος, όπως αργότερα την υιοθέτησε η Λατινική Γραμματεία : «salus populi suprema  lex esto(=το δημόσιο συμφέρον ας είναι το υπέρτατο συμφέρον).

Ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ, χωρίς ντροπή, χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την αγωνία χιλιάδων δανειοληπτών για τη ρύθμιση των δανείων τους, προκειμένου να ακυρώσουν όλες τις εκκρεμείς ποινικές διώξεις σε βάρος τραπεζιτών για υποθέσεις με θαλασσοδάνεια, όπως αυτά που είχαν χορηγηθεί στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ(οφείλουν πάνω από 550 εκατομμύρια!!!), αλλά και σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης(που οφείλουν πάνω από 1,5 δις).

Και ενώ μέχρι τώρα μας κατηγορούσε η Ν.Δ. ότι ο νέος  ποινικός κώδικας έβγαζε εκτός φυλακής καταδικασμένους τρομοκράτες, κάτι απολύτως ψευδές και επικοινωνιακή πομφόλυγα,  αφού οι αυστηρές προϋποθέσεις που προτείνει τώρα,  θα ισχύουν για όσους καταδικαστούν από την ημέρα εφαρμογής του νόμου και όχι για όσους εκτίουν σήμερα ποινή.

Τέλος, η δεξιά παλινόρθωση ήρθε και «έδεσε» με την κατάπτυστη διάταξη σχετικά με την επαναφορά του αδικήματος της κακόβουλης βλασφημίας των θείων. Πρόκειται για μία μεσαιωνικού χαρακτήρα διάταξη που μόνο σε θεοκρατικά καθεστώτα ταιριάζει, προσβάλλει το ποινικό δίκαιο και την δημοκρατική μας χώρα. Μπρος ολοταχώς με την όπισθεν.

Παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες της Ν.Δ για απόσυρση των κωδίκων και επανακατάθεση άλλων, οι λίγες τελικά τροποποιήσεις αποτυπώνουν την πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα της Ν.Δ. ανάλογα με την κατά πως την βολεύει, σίγουρα πάντως αποτυπώνει την πολιτική και ιδεολογική της προτίμηση στην αυστηρή τιμωρία των «κλεφτρονιών» και χάϊδεμα των αδικημάτων του «λευκού κολάρου».  Αιδώς Αργείοι!!!

 

Του βουλευτή Καρδίτσας Σπύρου Λάππα

Προηγούμενο άρθρο Ενημερωτικές Ημερίδες Erasmus
Επόμενο άρθρο Στηρίζει τον Οδηγισμό η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας