Ειδήσεις

Σπύρος Λάππας: 25η Μαρτίου 1821 – 25η Μαρτίου 2020


Η 25η Μαρτίου του 1821 αποτελεί το πιο σημαντικό ιστορικό γεγονός στη νεότερη πορεία του ελληνικού έθνους.  Ο αγώνας των Ελλήνων για την Ελευθερία, την Ανεξαρτησία, την αυτοδιάθεση, τη λαϊκή κυριαρχία και τη δικαιοσύνη υπήρξε σύμβολο ελπίδας μέσα στο σκοτάδι της εποχής.

Τιμούμε τους αγώνες  και τις θυσίες των αγωνιστών του 21 που με αυτές οικοδόμησαν και θεμελίωσαν ένα σύγχρονο, φιλελεύθερο κράτος που βάζει τη σφραγίδα του, περίπου 200 χρόνια τώρα με τις ιδέες και τα προτάγματα του Διαφωτισμού.

Είμαστε περήφανοι για τον ανυστερόβουλο πατριωτισμό τους, εμπνεόμαστε από αυτόν για να αντιμετωπίσουμε σήμερα με έναν νέο πατριωτισμό  μία ασύμμετρη απειλή, τον COVIT-19, που εισέβαλε στη ζωή μας και αλλάζει τα πάντα. Συνήθειες, κανονικότητες, σταθερές καταρρέουν, και ο φόβος  στην καλύτερη περίπτωση και ο πανικός στη χειρότερη σαρώνουν και τη χώρα μας, και την Ευρώπη και την Οικουμένη ολόκληρη. ΄Ενας ιός καταλαμβάνει την ανθρωπότητα ανέτοιμη και απροετοίμαστη, γιατί δεν ήταν στα σχέδιά της μία τέτοιας έκτασης απειλή για τη δημόσια υγεία, όμως οι ιοί δεν κάνουν συμφωνίες, δεν προβαίνουν σε συμβάσεις, αυτές τις κάνουν οι άνθρωποι, τα κράτη και οι ενώσεις κρατών, και γι αυτό πρέπει τα δημόσια συστήματα υγείας να είναι σε κάθε περίπτωση οργανωμένα και εξοπλισμένα για την προάσπιση της δημόσιας  υγείας. Στη χώρα μας το δημόσιο  σύστημα υγείας(ΕΣΥ)ίσως είναι ο πιο συκοφαντημένος φορέας του Ελληνικού Κράτους, κυρίως από αυτούς που όψιμα ανακάλυψαν την αναγκαιότητα και απόλυτη χρησιμότητά του, όμως καλοδεχούμενη είναι, έστω και αν φαίνεται προσωρινή και υποκριτική.

Σήμερα απαιτείται ένας νέος πατριωτισμός των ελλήνων υπέρ του δημόσιου αγαθού της υγείας, της αλληλεγγύης, της συλλογικής κοινωνικής συνείδησης, της  προστασίας των αδύνατων οικονομικά και ευάλωτων υγειονομικά ομάδων πληθυσμού που απειλούνται περισσότερο από την επέλαση του κορονοϊού. Ως κοινωνία και ως ΄Ανθρωποι να κάνουμε αυτό που έλεγε ο Ν. Καζαντζάκης: «Ο μόνος τρόπος να σώσουμε τον εαυτό μας είναι να μαχόμαστε για τους άλλους». Κανένας μόνος του σ’ αυτή την  πολλαπλή κρίση, στήριξη με κάθε θυσία του δημόσιου συστήματος υγείας(αλήθεια υπάρχει ιδιωτικός τομέας υγείας; Αν Ναι που είναι κρυμμένος και τι περιμένει; Μήπως να πλουτίσει από τη δυστυχία και τον πόνο των συνανθρώπων μας;), το οποίο σήμερα ανάγεται σε προπύργιο προάσπισης της δημόσιας υγείας, ως έκφρασης του δημόσιου συμφέροντος.

Ναι! σήμερα αποδεικνύεται ότι ήταν φενάκη η δήθεν υπεροπλία του «Ιδιωτικού» έναντι του «Δημοσίου» αγαθού και τομέα.

Ναι σήμερα αποδεικνύεται ότι η αντίληψη ότι οι αγορές θα ρύθμιζαν τις κοινωνικές σχέσεις και τα προβλήματα είναι μία φούσκα που σκάει με πάταγο. Το «Δημόσιο» στα μάτια των πολιτών ανυψώνεται σε υπέρτατη αρχή προστασίας τους και εγγράφεται στη συλλογική συνείδηση και μνήμη.

Ναι! σήμερα καταρρέει το σχετικό αφήγημα περί κυριαρχίας  του «Ιδιωτικού» τομέα υγείας και εξαφανίζονται οι ιδέες που το υποστήριζαν. Αν κάτι έμεινε ζωντανό  από τις ιδέες αυτές είναι η «πιο χυδαία μορφή τους, που είναι ο μαυραγοριτισμός και οι μαυραγορίτες». Αυτή και μόνο αυτή είναι η συμμετοχή της αγοράς στη σημερινή κρίση, κι αυτό να μην το λησμονήσει κανένας όταν απαλλαγούμε από τον κορονοϊό, και θα αγωνιζόμαστε πάλι για τα δημόσια αγαθά.

Ναι! όταν απαλλαγούμε από τον φονικό κορονοϊό και ξεπεράσουμε την κρίση, είναι χρέος μας απέναντι στους πολλούς και την κοινωνία να κυριαρχήσουν Αρχές όπως ο Ανθρωπισμός, η Αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο, ο Σεβασμός προς τον «΄Αλλον», η Συνεργασία και Ισοτιμία, η Κοινωνική Δικαιοσύνη. Το οφείλουμε στους αγωνιστές του 21 που θυσιάστηκαν για ανάλογες αρχές, το οφείλουμε στους ήρωες γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό που δίνει την υπέρτατη μάχη στα δημόσια νοσοκομεία, και θυμίζει τον γιατρό Dr. Rieux του Καμύ, τον ήρωα του εμβληματικού του μυθιστομήματος «Η ΠΑΝΟΥΚΛΑ», όπου σε ένα σημείο του αναφέρει αυτός ο αντιήρωας γιατρός ως αφηγητής: «Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσεις τον ιό είναι η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ». Και όταν ερωτάται: το σημαίνει Αξιοπρέπεια, απαντά: Το να κάνω τη δουλειά μου». Αυτήν την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ κερδίζουν σήμερα οι άνθρωποι του τομέα υγείας στα δημόσια νοσοκομεία, και αποδεικνύουν μία ακόμα νίκη του «Δημόσιου» έναντι του «Ιδιωτικού» αγαθού και τομέα.

Η μεγαλύτερη τιμή στους αγωνιστές του 21 σήμερα είναι να τιμήσουμε  τους σύγχρονους ήρωες γιατρούς του ΕΣΥ, που σαν τον γιατρό Dr. Rieux του Καμύ,  πολεμούν την Πανούκλα της εποχής μας. Δίπλα τους είναι όλοι οι έλληνες, ακόμα και όταν το Κράτος δεν τους παρέχει  όλα όσα έπρεπε να τους παρέχει.

Οι αγωνιστές του 21 έκαναν το χρέος τους. Σήμερα οι γιατροί, οι νοσηλευτές κάνουν το δικό τους χρέος. Το δικό μας χρέος; Νομίζω ότι είναι αυτό που είπε ο Καμύ όταν παραλάμβανε το Νόμπελ λογοτεχνίας το1957: «Κάθε γενιά αναμφισβήτητα θεωρεί τον εαυτό της προορισμένο να ξαναφτιάξει τον κόσμο. Η δική μου γνωρίζω πως δεν θα τον ξαναφτιάξει. Η αποστολή της όμως είναι δυσκολότερη: Να εμποδίσει τον κόσμο να καταστραφεί». Αυτό ακριβώς είναι και το δικό μας χρέος σήμερα, Να εμποδίσουμε  τον κόσμο να καταστραφεί. Το οφείλουμε στα παιδιά μας.  Το οφείλουμε στους αγωνιστές του 21.

 

Προηγούμενο άρθρο Έκτακτα οικονομικά μέτρα στο Δήμο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Εμποροϋπάλληλοι: Μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων