Σπ. Ταλιαδούρος: Έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε επιχειρήσεις για την κλοπή μετάλλων


Ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γεώργιος Μαυραγάνης, απαντώντας σε Ερώτηση που υπέβαλε στη Βουλή, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ο Βουλευτής Καρδίτσας και π. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, για την λήψη μέτρων περιορισμού του γενικευμένου φαινομένου κλοπής μετάλλων αναφέρει ότι το Σ.Δ.Ο.Ε. στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων του και με αφορμή δημοσιεύματα στον τύπο για κλοπές μετάλλων από δημόσιες και ιδιωτικές εγκαταστάσεις, διενεργεί ελέγχους και σε επιχειρήσεις ανακύκλωσης παλαιού σιδήρου, χαλκού, ορείχαλκου και λοιπών συναφών δραστηριοτήτων, στις περιπτώσεις δε που διαπιστώνονται παρατυπίες ή παραλείψεις, τα ευρήματα των σχετικών ελέγχων διαβιβάζονται στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Ειδικότερα, η απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ως εξής:

«Απαντώντας στη με αριθμό 9309/8.4.2013 Ερώτηση του Βουλευτού κ. Ταλιαδούρου Σ. σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα όσον αφορά τα ζητήματα που περιλαμβάνονται σ’ αυτή και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα μας:

Κύριο έργο του Σ.Δ.Ο.Ε., μεταξύ άλλων, είναι η αποκάλυψη και η καταπολέμηση εστιών οικονομικού εγκλήματος και μεγάλης φοροδιαφυγής, καθώς και ο έλεγχος της διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών. Ειδικότερα, ο προληπτικός έλεγχος εφαρμογής της φορολογικής νομοθεσίας, ο προσωρινός φορολογικός έλεγχος, ιδίως στους παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους, με έμφαση στο ΦΠΑ, η έρευνα, ο εντοπισμός και η καταστολή οικονομικών παραβάσεων ιδιαίτερης βαρύτητας και σημασίας, όπως η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος), οι παράνομες χρηματιστηριακές και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και γενικά οι οικονομικές απάτες σε βάρος των συμφερόντων του Ελλ. Δημοσίου, καθώς και ο έλεγχος για τη νόμιμη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΣΔΟΕ διενεργεί, εκτός των άλλων, προληπτικούς και προσωρινούς ελέγχους σε κάθε μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπου και όπως και αν αυτή εκδηλώνεται, για τη διαπίστωση της ορθής εφαρμογής της φορολογικής νομοθεσίας ως προς την τήρηση των φορολογικών βιβλίων, την έκδοση των φορολογικών στοιχείων και την ορθή απόδοση των αναλογούντων φόρων κλπ καθώς και ελέγχους διακίνησης αγαθών για τη διαπίστωση της ύπαρξης των νόμιμων παραστατικών κλπ με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Κατά συνέπεια, το Σ.Δ.Ο.Ε. στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων του και με αφορμή δημοσιεύματα στον τύπο για κλοπές μετάλλων από δημόσιες και ιδιωτικές εγκαταστάσεις, διενεργεί ελέγχους και σε επιχειρήσεις ανακύκλωσης παλαιού σιδήρου, χαλκού, ορείχαλκου και λοιπών συναφών δραστηριοτήτων, στις περιπτώσεις δε που διαπιστώνονται παρατυπίες ή παραλείψεις, τα ευρήματα των σχετικών ελέγχων διαβιβάζονται στις αρμόδιες ΔΟΥ, προκειμένου να επιβληθούν σε βάρος των υπόχρεων οι προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία διοικητικές και ποινικές, εφόσον συντρέχει περίπτωση, κυρώσεις.»

Προηγούμενο άρθρο Αναδρομή στο παρελθόν: Λίμνη Σμοκόβου – ιστορική Ακροπολική Μακρυράχης
Επόμενο άρθρο Προχωρά η κατασκευή του οδικού έργου Μυρίνη – Μακρυχώρι