Σπ. Ταλιαδούρος: «Δεν τίθεται θέμα παράλληλης ασφάλισης αγροτών σε Ο.Α.Ε.Ε. και Ο.Γ.Α.»


 Ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. κ. Γ. Κουτρουμάνης σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 22803/16.9.2011 ερώτησης που είχε καταθέσει στη Βουλή, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ο Βουλευτής Καρδίτσας και τ. Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, σχετικά με το ασφαλιστικό καθεστώς των κατά κύριο επάγγελμα, τουλάχιστον για μια πενταετία, αγροτών, αναφέρει ότι όσοι εξ αυτών εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα μέχρι 100 kw εξαιρούνται της ασφάλισης στον ΟΑΕΕ και υπάγονται μόνο στην 7η ασφαλιστική κατηγορία του Ο.Γ.Α ενώ όσοι εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα άνω των 100 kw καθώς και ο νέος αγρότης που δεν έχει συμπληρώσει πενταετία στο γεωργικό επάγγελμα και δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών συστημάτων ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον Ο.Α.Ε.Ε.

Ο Υπουργός καθιστά σαφές ότι δεν τίθεται θέμα παράλληλης ασφάλισης σε Ο.Α.Ε.Ε. και Ο.Γ.Α για καμία κατηγορία αγροτών ή άλλων ασφαλισμένων.

Ειδικότερα, η απάντηση του κ. Γ.. Κουτρουμάνη έχει ως εξής:

«Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή από το βουλευτή κο Σπ. Ταλιαδούρο, αναφορικά με το ανωτέρω θέμα, σας γνωρίζουμε για τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου μας, τα εξής:

Με την παράγραφο 9 του άρθρου 25 του ν. 3846/2010, καθορίζεται το ασφαλιστικό καθεστώς των προσώπων ή μελών εταιριών οποιασδήποτε μορφής που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα. Όπως προσδιορίζεται στη διάταξη, τα πρόσωπα αυτά ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον Ο.Α.Ε.Ε., εφόσον εγκαθιστούν φωτοβολαϊκό σύστημα ισχύος άνω των 20kw. Εξαίρεση από την ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. και υπαγωγή στην 7η ασφαλιστική κατηγορία του Ο.Γ.Α. προβλέπεται μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες τουλάχιστον για μία πενταετία οι οποίοι μπορούν να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα μέχρι 100 kw . Η άσκηση του αγροτικού επαγγέλματος ως κύρια απασχόληση βεβαιώνεται με βάση το Μητρώο Αγροτών από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Οι αγρότες που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα άνω των 100 kw ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον Ο.Α.Ε.Ε.

Η εν λόγω διάταξη είναι γενικής εφαρμογής και δεν αφορά μόνο αγρότες, είναι δε ιδιαίτερα ευνοϊκή για αυτούς, αφού τους δίνεται η δυνατότητα μεγαλύτερης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως 100 kw χωρίς να αλλάζει το ασφαλιστικό τους καθεστώς, εφόσον είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για τουλάχιστον πέντε έτη, σε σχέση με τα πρόσωπα που εκμεταλλεύονται φωτοβολταϊκά συστήματα και δεν ασχολούνται με το γεωργικό επάγγελμα. Με την εφαρμογή της διάταξης αυτής, παρέχονται στους αγρότες σημαντικά κίνητρα να παραμείνουν στην ελληνική περιφέρεια αξιοποιώντας την αγροτική τους περιουσία και σε άλλες δραστηριότητες, πέραν των γεωργικών, οι οποίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον, ενισχύοντας παράλληλα το αγροτικό τους εισόδημα.

Επισημαίνουμε στο σημείο αυτό ότι ο Ο.Γ.Α. (Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων), σύμφωνα με τη νομοθεσία του, ασφαλίζει, τόσο για τον Κλάδο Σύνταξης όσο και για τον Κλάδο Υγείας, τους αγρότες και με ειδικές διατάξεις άλλες κατηγορίες εργαζομένων ή απασχολούμενων. Δεν ασφαλίζει σε καμιά περίπτωση απασχολούμενους οι οποίοι υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση άλλου φορέα και ως εκ τούτου, δεν προχωρεί στην ασφάλιση ή διαγράφει από τα μητρώα του Οργανισμού τα πρόσωπα αυτά, όταν λαμβάνει γνώση ότι ασκούν παράλληλα άλλο επάγγελμα εκτός από το γεωργικό. Έτσι ο νέος αγρότης που δεν έχει συμπληρώσει πενταετία στο γεωργικό επάγγελμα και δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών συστημάτων ασφαλίζεται στον Ο.Α.Ε.Ε. για τη δραστηριότητα του αυτή αλλά σε καμιά περίπτωση παράλληλα και στον ΟΓΑ.

Κατόπιν των ανωτέρων, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο μας δεν προτίθεται να προχωρήσει σε τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας.»

Προηγούμενο άρθρο Χαμός με τα τέλη κυκλοφορίας - Πολλοί καταθέτουν πινακίδες για να μην πληρώσουν!
Επόμενο άρθρο Ενημερωτική συνάντηση συμβασιούχων καθαριστριών των σχολείων του Δήμου Καρδίτσας