Σπ. Ταλιαδούρος: «Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” για το τρέχον έτος»


 Οι Υπουργοί Εσωτερικών, κ. Χ. Καστανίδη και Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Α. Λοβέρδος σε απάντηση της ερώτησης που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Βουλευτής Καρδίτσας και τ. Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, σχετικά με την περαιτέρω ενίσχυση του προνοιακού συστήματος περίθαλψης και φροντίδας ατόμων με βαριές αναπηρίες απάντησαν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους ότι σχετικά με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» εξασφαλίστηκε για το τρέχον έτος η χρηματοδότηση του εν λόγω προγράμματος από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» με προϋπολογισμό 60.000.000,00 Ευρώ, υπό τον όρο της διαμόρφωσης ενός νέου βιώσιμου συστήματος για το 2012.

 Όσον αφορά δε στην ολοκλήρωση των διαδικασιών ανανέωσης των συμβάσεων προσωπικού, που έχουν προσληφθεί στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για την κάλυψη αναγκών παροχής προνοιακών υπηρεσιών σε φορείς κοινωνικής φροντίδας ο υπουργός κ. Λοβέρδος απάντησε ότι το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Σταδιακή επανένταξη των ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνικοοικονομική ζωή και προώθηση στην αυτόνομη διαβίωση», που υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Υγείας ήταν χρηματοδοτούμενο στα 2 πρώτα έτη της διάρκειας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι από τα τέλη του 2009 θα έπρεπε να χρηματοδοτηθεί από το ελληνικό δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό η Δ/νση Προστασίας ΑΜΕΑ έχει προέβη σε σειρά ενεργειών στα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών ώστε να ανανεωθούν οι συμβάσεις των 78 εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου που είχαν προσληφθεί για την υλοποίηση του ανωτέρω προγράμματος προκειμένου αυτό να συνεχισθεί.

Ειδικότερα η απάντηση του κ. Καστανίδη έχει ως εξής:

«Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Σπυρίδων Ταλιαδούρος, αναφορικά με τις προνοιακές δομές για τα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, σας γνωρίζουμε ότι σχετικά με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» το τρέχον έτος εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του εν λόγω προγράμματος από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με προυπολογισμό 60.000.000,00 Ευρώ και υπό τον όρο της διαμόρφωσης ενός νέου βιώσιμου συστήματος για το 2012. Στο πλαίσιο αυτό εκπονείται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μελέτη προσδιορισμου εναλλακτικών μορφών βιωσιμότητας του προγράμματος, τα συμπεράσματα της οποίας θα κοινοποιηθούν για διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς το αμέσως προσεχές διάστημα.

Παράλληλα , κατόπιν σχετικής συνεργασίας με το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας κα Ναυτιλίας έχει εξασφαλιστεί για το 211 η κάλυψη από εθνικούς πόρους του κόστους παροχής υπηρεσιών σε εξυπηρετούμενους που τυχόν δεν θα καλυφθούν από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, δεδομένου ότι αυτό, συνδέεται πλέον, με την ενίσχυση της απασχόλησης και απευθύνεται σε ανέργους ή επαπειλούμενους από ανεργία προκειμένου με την κατ΄ οίκον παροχή βοήθειας στους μη αυτοεξυπηρετούμενους οικείους τους να αποδεσμευτούν από την φροντίδα τους και να μπορέσουν να επωφεληθούν από άλλα ενεργητικά μέτρα απασχόλησης.

Ειδικότερα, με το επισυναπτόμενο Α.Π. 25634/ΕΥΣ 3472/8.6.2011 έγγραφο του ΥΠ.0Ι.Α.Π. περιγράφονται οι διαδικασίες για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας των δομών του προγράμματος από εθνικούς πόρους μέχρι την ολοκλήρωση των διαγωνισμών και την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων στο πλαίσιο του ΕΠΑΝΑΔ 2007 – 2013.

Επιπλέον, αναφορικά με το θέμα της καθυστέρησης της έναρξης των διαδικασιών για την υλοποίηση του Κατασκηνωτικού Προγράμματος για άτομα με βαριές αναπηρίες από την Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ, επισημαίνεται ότι όπου αυτή παρατηρήθηκε, οφείλεται στη διευθέτηση εκκρεμών ζητημάτων με το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα, τα οποία όμως έχουν ήδη επιλυθεί και το ανωτέρω πρόγραμμα υλοποιείται κανονικά.

Αναφορικά με τις συμβάσεις προσωπικού ΑμεΑ, σας γνωρίζουμε ότι στο νόμο 3812/2009 (234 Α’) «Αναμόρφωση συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα και άλλες διατάξεις», προβλέφθηκε διάταξη (άρθρο 1 παρ.2. περ.ιη), σύμφωνα με την οποία το προσωπικό που προσλαμβάνεται σε εκτέλεση ειδικού προγράμματος απασχόλησης ανέργων ΑμεΑ, που προκηρύσσεται και επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ, εξαιρείται από τις διατάξεις του νόμου αυτού, δηλαδή από τη διαδικασία πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ.»

Η απάντηση του κ. Λοβέρδου έχει ως εξής:

«Στα πλαίσια του Γ’ ΚΠΣ εγκρίθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το ΕΤΠΑ το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Σταδιακή επανένταξη των ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνικοοικονομική ζωή και προώθηση στην αυτόνομη διαβίωση» στα πλαίσια του Ε.Π. Υγεία Πρόνοια Μέτρο 3,2. Το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε εθνικό επίπεδο από το Υπουργείο μας και ήταν χρηματοδοτούμενο στα 2 πρώτα έτη της διάρκειας του από την Ευρωπαική Ένωση ενώ από τα τέλη του 2009 θα έπρεπε να χρηματοδοτηθεί από το ελληνικό δημόσιο.

Στα πλαίσια αυτά, η Δ/νση Προστασίας ΑΜΕΑ προέβη σε σειρά ενεργειών στα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών ώστε να ανανεωθούν οι συμβάσεις των 78 εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου που είχαν προσληφθεί για την υλοποίηση του ανωτέρω προγράμματος (αρχικά είχαν προσληφθεί 83 άτομα). Σκοπό ήταν να συνεχισθεί η λειτουργία του προγράμματος με πόρους του κρατικού προϋπολογισμού όπως άλλωστε ήταν και η συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Προηγούμενο άρθρο «Μπλακ άουτ» στα σχολεία
Επόμενο άρθρο Συνεχίζονται οι περιοδείες του Νίκου Παππά