Σπ. Ταλιαδούρος: «Μέτρα ενίσχυσης και βελτίωσης του δικτύου ηλεκτροδότησης των ορεινών περιοχών του Νομού Καρδίτσας»


Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Α. Παπαγεωργίου απαντώντας σε Ερώτηση που υπέβαλε στη Βουλή, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ο Βουλευτής Καρδίτσας και π. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης του φαινομένου της διακοπής της ηλεκτροδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων των ορεινών Δήμων του Νομού Καρδίτσας προς όφελος των ιδιωτών καταναλωτών και της επιχειρηματικότητας αναφέρει ότι λαμβάνονται συνεχή μέτρα ενίσχυσης και βελτίωσης του δικτύου ηλεκτροδότησης των ορεινών περιοχών.

Ειδικότερα, η απάντηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Α. Παπαγεωργίου έχει ως εξής:

 

«Αναφερόμενοι στην με αριθ. 5616/08.01.2013 Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Σπύρος Ταλιαδούρος, σχετικά  με τις επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος στην. ορεινή Καρδίτσα, θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα.

Είναι γεγονός ότι κατά τους χειμερινούς μήνες εκδηλώνονται βλάβες στα δίκτυα ηλεκτροδότησης στα Δημοτικά Διαμερίσματα των ορεινών περιοχών του Νομού Καρδίτσας, που οφείλονται κατά κύριο λόγο στην ένταση των καιρικών φαινομένων σε συνδυασμό με το μεγάλο υψόμετρο της Περιοχής.

Η τοπική Υπηρεσία μας για να περιορίσει τις βλάβες έχει προβεί σε αρκετές ενισχύσεις και βελτιώσεις των Δικτύων Μέσης και Χαμηλής Τάσης που εν συντομία παραθέτουμε :

 

  1. Αντικαταστάθηκαν όλοι οι εναέριοι αγωγοί Χαμηλής Τάσης με συνεστραμμένα – μονωμένα καλώδια.
  2. Κατασκευάστηκε νέο δίκτυο Μέσης Τόσης; εκτεινόμενο οπό το Μουζάκι έως και τον αυχένα του Αγ, Νικολάου μήκους 20 χιλ. περίπου,
  3. Αντικαταστάθηκε μέρος του Δικτύου Μέσης Τάσης, που συνδέει τα Δημοτικά Διαμερίσματα Κρυοπηγής, Ανθοχωρίου και Μουζακίου Δρακότρυπας. Ειδικότερα, στο δίκτυο που ηλεκτροδοτεί την ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι εξής παρεμβάσεις:

 

  • Αντικαταστάθηκε σημαντικό τμήμα του δικτύου Μέσης Τάσης περιμετρικά της Λίμνης έως και το Φράγμα Πλαστήρα μήκους 20 χιλ.
  • Κατασκευάστηκε νέο δίκτυο Μέσης Τάσης προς Δημοτικό Διαμέρισμα Κερασιάς.
  • Υπογειοποιήθηκε τμήμα του εναερίου δικτύου Μέσης κα Χαμηλής Τάσης στο Δημοτικό Διαμέρισμα Καλυβιών Πεζούλας.
  • Κατασκευάστηκε καινούργιο δίκτυο προς Δημοτικό Διαμέρισμα Καταφυγίου μήκους 10 χιλ. περίπου.
  • Ολοκληρώθηκε το δίκτυο Μέσης Τάσης! προς Δημοτικό Διαμέρισμα Φυλακτής.

 

Μετά την πρωτοφανή κακοκαιρία η οποία έπληξε όλο τον Νομό Καρδίτσας τον Φεβρουάριο του 2012, που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλος αριθμός βλαβών και να υποστεί μεγάλες καταστροφές το δίκτυο ηλεκτροδότησης στον ορεινό όγκο της περιοχής, η τοπική Υπηρεσία μας προέβη σε εκτεταμένη επιθεώρηση και σε σημαντικές βελτιωτικές παρεμβάσεις σε πολλά σημεία του ορεινού δικτύου για να αναβαθμισθεί η αξιοπιστία του.

 

Σημειώνεται ότι, παρά τη λήψη των ανωτέρω μέτρων δεν είναι δυνατόν να αποφευχθούν παντελώς οι διακοπές ηλεκτροδότησης, ιδιαίτερα όταν οφείλονται σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας, όπως πτώσεις δένδρων πάνω σε αγωγούς των δικτύων σε ακραία καιρικά φαινόμενα, δεδομένου ότι στις παραπάνω περιοχές η πλειονότητα του δικτύου διέρχεται από δάση.

 

Σε κάθε περίπτωση, οι Υπηρεσίες μας θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις και βελτιώσει στα δίκτυα, επιδιώκοντας την περαιτέρω δραστική μείωση των διακοπών ηλεκτροδότησης στον ορεινό όγκο του Νομού Καρδίτσας.»

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Νίκος Μιχαλάκης : «Η παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας περνά από την ουσιαστική στήριξη του αγροτικού κόσμου»
Επόμενο άρθρο Καρναβάλι στο Αγναντερό