Σπ. Ταλιαδούρος: «Με πλέγμα μέτρων αντιμετωπίζεται από τις Υπηρεσίες των κατά τόπους Αστυνομικών Διευθύνσεων το πρόβλημα της κλοπής καλωδίων, μετασχηματιστών και άλλων μεταλλικών αντικειμένων»


Σε απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει στη Βουλή, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ο Βουλευτής Καρδίτσας και π. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, σχετικά με τη λήψη μέτρων περιορισμού του πλιάτσικου των επιτήδειων ληστών μετάλλων, που σε εθνικό επίπεδο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, προς όφελος της ΔΕΗ αλλά και των καταναλωτών της, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδιας δηλώνει ότι για την καταστολή του φαινομένου έχει υιοθετηθεί ένα πλέγμα μέτρων, που εφαρμόζεται από τις Υπηρεσίες των κατά τόπους Αστυνομικών  Διευθύνσεων.

 

Ειδικότερα, η απάντηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη έχει ως εξής:

 

«Σε απάντηση της 1507/11.09.2012 ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Σ. Ταλιαδούρος, σας γνωρίζουμε ότι το ζήτημα της κλοπής καλωδίων, μετασχηματιστών και άλλων μεταλλικών αντικειμένων από εγκαταστάσεις – υποσταθμούς ΔΕΗ, ΟΣΕ, αντλιοστάσια ύδρευσης κλπ και της μετέπειτα καύσης –  απογύμνωσης των για τη συλλογή του μετάλλου, με σκοπό την πώλησή τους, έχει απασχολήσει τις αστυνομικές Υπηρεσίες. Για την πρόληψη και την καταστολή του φαινομένου αυτού από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, κατόπιν μελέτης και σχεδιασμού, έχουν αναληφθεί επιμέρους δράσεις. Οι δράσεις αυτές εξειδικεύονται με διαταγές, που αποστέλλονται στις περιφερειακές Υπηρεσίες προς υλοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό δίδονται εντολές, οδηγίες και κατευθύνσεις για την πρόληψη, αποτροπή και καταστολή της συγκεκριμένης μορφής εγκληματικότητας και εκδηλώνεται ένα πλέγμα ενεργειών στο οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται:

Η εκπόνηση – επικαιροποίηση Ειδικών Σχεδίων Δράσης για την πρόληψη και την καταστολή των ήδη διαπραχθέντων αδικημάτων

Η διάθεση εμφανών και μη αστυνομικών δυνάμεων για τον έλεγχο των εμφόρτων οχημάτων μεταφοράς πρώτων υλών παρασκευής προϊόντων χαλκού, των επιχειρήσεων επεξεργασίας σιδήρου (ΣΚΡΑΠ) και των εργοστασίων χαλκού.

Ο έλεγχος των επιχειρήσεων πώλησης και ανακύκλωσης παλαιών μετάλλων, χυτηρίων και εταιρειών εμπορίας μεταχειρισμένων γεωργικών εργαλείων και μηχανημάτων, καθώς και καταστημάτων επισκευής των ειδών αυτών.

Ο έλεγχος των εν λόγω εγκαταστάσεων και με τη συνδρομή του ΣΔΟΕ και της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όπου απαιτείται, προκειμένου να γίνεται διεξοδικότερος έλεγχος των παραστατικών κατοχής των μεταχειρισμένων υλικών.

Η οργάνωση σχεδιασμού άμεσης ανταπόκρισης, αντίδρασης και κινητοποίησης του μηχανισμού διαχείρισης από τις Αστυνομικές Αρχές, στις περιπτώσεις αυτοφώρων εγκλημάτων.

Η διαρκής συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών Υπηρεσιών και των αρμοδίων φορέων (εταιρειών μεταφορών και ενέργειας, υποσταθμών της ΔΕΗ, γεωργικών ενώσεων, υπευθύνων του Ο.Σ.Ε κλπ), με σκοπό την ανταλλαγή όλων των διαθέσιμων πληροφοριών και την υπόδειξη λήψης προληπτικών μέτρων από πλευράς τους.

Η δραστηριοποίηση του πληροφοριακού δικτύου των Υπηρεσιών Ασφαλείας, για τη συγκέντρωση πληροφοριών, οι οποίες θα συντείνουν στην εξιχνίαση των κλοπών που έλαβαν χώρα, στην περιοχή τοπικής αρμοδιότητας τους.

Η δραστηριοποίηση των κλιμακίων αστυνομικών ελέγχων, της Οικονομικής Αστυνομίας, των Μικτών Κλιμακίων Ελέγχου, των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.), των Ομάδων Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) κλπ.

Η εκδήλωση των ενδεδειγμένων αστυνομικών και δικονομικών ενεργειών σε κάθε αναγγελία κλοπής – φθοράς, προς ανακάλυψη και σύλληψη των δραστών.

Η σύσταση Ειδικών Ομάδων Ασφαλείας, που αναπτύσσουν στοχευμένες επιχειρησιακές δράσεις σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου της περιφέρειάς τους.

Σε ό,τι ειδικότερα αφορά στην αντιμετώπιση του φαινομένου κλοπής μετασχηματιστών από δίκτυα της Δ.Ε.Η. στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας, σας γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο του ανωτέρω σχεδιασμού, οι Υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης (Α.Δ.) Καρδίτσας έχουν εκπονήσει ειδικότερα σχέδια δράσης προσαρμοσμένα στην περιοχή αρμοδιότητας τους.

Ενδεικτικά σας γνωρίζουμε ότι στις υφιστάμενες Υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας, κατά το τρέχον έτος, καταγγέλθηκαν: ένα περιστατικό κλοπής μετασχηματιστή, ως δράστες του οποίου φέρονται 2 Ρομά, κάτοικοι Μαυρίκας Καρδίτσας, καθώς και 4 περιστατικά απόπειρας του ιδίου αδικήματος, για τα οποία σχηματίσθηκαν ισάριθμες ποινικές δικογραφίες, που υποβλήθηκαν αρμοδίως στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καρδίτσας.

Τέλος, σας πληροφορούμε ότι από την αρμόδια Διεύθυνση του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας δόθηκαν, εκ νέου, εντολές – οδηγίες προς τις αρμόδιες περιφερειακές αστυνομικές Υπηρεσίες, για αυξημένη επιτήρηση των υποσταθμών της Δ.Ε.Η., του Ο.Σ.Ε., των επιχειρήσεων ανακύκλωσης μετάλλων (ΣΚΡΑΠ) κλπ, με σκοπό την αποτροπή κλοπών υλικών που περιέχουν χαλκό. Πλέον αυτών, δόθηκαν εντολές και κατευθύνσεις για τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων, μεταξύ άλλων και στα έμφορτα οχήματα μεταφοράς πρώτων υλών παρασκευής προϊόντων χαλκού κατά την προσέγγισή τους στις ανωτέρω επιχειρήσεις καθώς και για την εφαρμογή με αυστηρότητα, σε κάθε συντρέχουσα περίπτωση, της ισχύουσας νομοθεσίας. Επίσης, επισημάνθηκε η σημασία της συνεργασίας με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες άλλων Υπουργείων, για την πρόληψη – αποτροπή και εν γένει τη λυσιτελή αντιμετώπιση των ανωτέρω εγκληματικών δραστηριοτήτων.»

 

 

Προηγούμενο άρθρο Απεργία των γιατρών 17 και 18 Οκτωβρίου
Επόμενο άρθρο Στο Στρασβούργο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Ευρώπης