Σπ. Ταλιαδούρος: Να ισχύσει το μέτρο της απόσυρσης αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας και για τα αγροτικά αυτοκίνητα


 Ο Βουλευτής και τ. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με Ερωτήση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών – Μεταφορών και Δικτύων ζητά την άρση της αδικίας εις βάρος των αγροτών και την ισχύ του μέτρου της απόσυρσης και στα αγροτικά αυτοκίνητα.

 Στην ερώτηση του ο κ. Βουλευτής  επισημαίνει ότι οι αγρότες, λόγω της συρρίκνωσης του εισοδήματος τους, αδυνατούν να αντικαταστήσουν τα παρωχημένης τεχνολογίας αγροτικά αυτοκίνητα που συχνά δεν πληρούν ούτε τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας.

Ειδικότερα, η ερώτηση του έχει ως εξής:

«Mε μεγάλη ανακούφιση υποδέχτηκε ο εμπορικός κόσμος των αυτοκινήτων αλλά και οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. την κοινή υπουργική απόφαση για την απόσυρση αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας καθώς αυτή αναμένεται να δώσει ανάσα στην αγορά του αυτοκινήτου ενώ ταυτόχρονα περιλαμβάνει ευνοϊκές διατάξεις και για τους ενδιαφερόμενους πολίτες.

Δυστυχώς όμως το μέτρο αυτό της απόσυρσης δεν ισχύει για τα αγροτικά αυτοκίνητα. Καθώς σκοπός και στόχος του μέτρου είναι η προστασία του περιβάλλοντος από τα παλαιάς τεχνολογίας ρυπογόνα αυτοκίνητα εύλογα αναρωτιέται κανείς γιατί εξαιρέθηκαν απ΄αυτό τα αγροτικής χρήσης αυτοκίνητα, αφού λόγω της συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να τα αντικαταστήσουν μολονότι αυτά στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι παρωχημένης τεχνολογίας και συχνά δεν πληρούν ούτε τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας.

Eιδικότερα στο Νομό Καρδίτσας υπάρχουν εκατοντάδες τέτοια αγροτικά αυτοκίνητα – φορτηγάκια, τα οποία για πολλά χρόνια κυκλοφορούν στο προβληματικό οδικό δίκτυο του Νομού, το οποίο κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και των χαμηλών θερμοκρασιών, η διέλευση του γίνεται ακόμα πιο δύσκολη και η επικινδυνότητα του αυξάνεται κατακόρυφα, ενώ όταν είναι φορτωμένα με αγροτικά προϊόντα, αποτελούν «κίνδυνο θάνατο» στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο.

Κατόπιν αυτών, Ερωτάται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Για ποιο λόγο εξαιρέθηκαν τα αγροτικά αυτοκίνητα από το μέτρο της απόσυρσης;

2. Προτίθεται η κυβέρνηση να εκπονήσει νέο πρόγραμμα με το οποίο θα ικανοποιεί το δίκαιο αίτημα των αγροτών να συμπεριλαμβάνονται, δηλαδή, στην απόσυρση και τα παλαιάς τεχνολογίας ρυπογόνα αγροτικά αυτοκίνητα;»

Προηγούμενο άρθρο ‘Ρευματικές Παθήσεις: Γνωρίζουμε, Αντιμετωπίζουμε, Ζούμε!’
Επόμενο άρθρο Το 4ο Γενικό Λύκειο Καρδίτσας στα Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων