Σπ. Ταλιαδούρος: «Να στηριχθούν οι δομές των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας»


Ο Βουλευτής και π. Υφυπουργός Παιδείας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου «Νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις» στην Ολομέλεια της Βουλής στις 6/3/2013, ζήτησε να στηριχθούν οι δομές των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας και να γίνουν δεκτές οι σχετικές τροπολογίες που κατέθεσε.

Ειδικότερα, η ομιλία του έχει ως εξής:

«Αναφορικά με τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, έχουμε καταθέσει τροπολογίες για την τροποποίηση των άρθρων 50 παρ. 4 και 60 παρ. 1 και παρ. 4 καθώς και για την προσθήκη νέου άρθρου 60 Α. Ειδικότερα, για την υποστήριξη των τροπολογιών αυτών, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

Σε συνθήκες κοινωνικοοικονομικής και πολιτισμικής κρίσης, η όξυνση του φαινομένου της εξάρτησης, η κουλτούρα αναχωρητισμού των νέων σε άλλους τεχνητούς ή μη, τόπους ευημερίας, καταδεικνύει ότι ένα νομοσχέδιο κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών, θα πρέπει δίχως άλλο να επικεντρώνει στη προστασία των νέων, στην επαρκή κάλυψη και ενίσχυση των ψυχοκοινωνικών αναγκών τους, ώστε να προληφθεί η υιοθέτηση εξαρτητικής συμπεριφοράς.

Τουναντίον, διαπιστώνεται ότι οι κύριοι φορείς κάλυψης αυτών των αναγκών, τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, λειτουργούν σε ένα επισφαλές καθεστώς τόσο για τη βιωσιμότητα των ίδιων των δομών όσο και για την παροχή υπηρεσιών από τους εργαζόμενους.

Η στήριξη των δομών δεν απαιτεί αύξηση δαπανών, απαιτεί όμως ένα ασφαλές εργασιακό και λειτουργικό πλαίσιο. Απαιτεί την εκπροσώπηση των δομών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων για το σχεδιασμό και τη χάραξη πολιτικής για τη Πρόληψη και γενικότερα την αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων. Το κόστος λειτουργίας δύναται ακόμη και να μειωθεί καθώς η μετεξέλιξη των δομών σε δημόσιου χαρακτήρα και ανά διοικητικές περιφέρειες κατανέμει ορθολογικότερα την χρηματοδότηση και ο έλεγχος της γίνεται κεντρικά χωρίς διαμεσολαβητές και διαχειριστές, ξένους ως προς την διοίκηση των Κέντρων.

Θεωρούμε ότι η ανάγκη για ομότιμη με την Θεραπεία, ανάπτυξη του Πυλώνα της Πρόληψης, απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό, κεντρική και τακτική χρηματοδότηση και κεντρικό έλεγχο των προγραμμάτων και δράσεων. Το αίτημα για επικέντρωση στη πρόληψη επιζητά και την ουσιαστικότερη μέριμνα του Κράτους για τους επιστήμονες που επιφορτίζονται με την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας, σε μια κοινωνία που τα χαμόγελα δεν περισσεύουν, αλλά χρειάζεται προοπτική για να ελπίζει.

Δεδομένου της κατά καιρούς εκφρασμένης αντίληψης από την Πολιτεία, τους Πολιτικούς και Κοινωνικούς Φορείς, την ίδια την Ελληνική Κοινωνία, αλλά και την ελληνική κουλτούρα που αποτυπώνεται στη φράση του Ιπποκράτη «Κάλλιον το προλαμβάνειν, παρά το θεραπεύειν», ότι η Πρόληψη πρέπει να αποτελεί την αιχμή του δόρατος απέναντι στο πρόβλημα των ναρκωτικών, προτείνουμε με τις τροπολογίες που καταθέτουμε. Συγκεκριμένα:

1.Η μορφή των αστικών εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τις οποίες έχουν συστήσει οι ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού ή μετέχουν σε αυτές, με αποκλειστικό σκοπό την, σε συνεργασία με τον Ο.ΚΑ.ΝΑ., λειτουργία των «Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας», καταργείται και ιδρύονται 13 Αυτοδιοικούμενα Ν.Π.Δ.Δ., ένα ανά Διοικητική Περιφέρεια, στα οποία εντάσσονται το σύνολο των υφιστάμενων Κέντρων Πρόληψης ως Τοπικά Παραρτήματα, με την ίδια ονομασία.

Οι λεπτομέρειες ίδρυσης και λειτουργίας τους περιγράφονται στο άρθρο 60Α     το οποίο προστίθενται στο παρόν νομοσχέδιο, ενώ το άρθρο 61 του ν. 3459/2006 και το εδάφιο β) του άρθρου 103 του Σ/Ν καταργούνται.

 

2.Συνιστάται Δίκτυο Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας αποτελούμενο από τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, όπως περιγράφεται στη κατατεθειμένη τροπολογία του άρθρου 50 παρ. 4.

 

3.Μόνο οι εγκεκριμένοι οργανισμοί ή φορείς για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης Κατά των Ναρκωτικών σε συνεργασία με τα Κέντρα Πρόληψης της παραγράφου 4 του άρθρου 60 καταρτίζουν προγράμματα για την πρόληψη της διάδοσης και της χρήσης των ναρκωτικών στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και τα υποβάλλουν για έγκριση στον Υπουργό Υγείας, προκειμένου να διατηρηθεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας των προγραμμάτων πρόληψης όπως τροποποιείται στο άρθρο 60 παρ. 1.

 

4. Σε συνέχεια της αιτιολόγησης του άρθρου 60 παρ.1, η παράγραφος 4 του          ίδιου άρθρου τροποποιείται ως εξής: Τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του άρθρου 61 του ν. 3459/2006 και νυν άρθρου 60Α του παρόντος είναι εγκεκριμένοι οργανισμοί για την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά των Ναρκωτικών.

 

Εν όψει των ανωτέρω, παρακαλώ να γίνουν δεκτές οι ως άνω κατατεθείσες τροπολογίες.»

 

Προηγούμενο άρθρο Συνελήφθη 54χρονος ημεδαπός στην Καρδίτσα για καλλιέργεια κάνναβης και αντίσταση σε βάρος αστυνομικών
Επόμενο άρθρο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Παλαμά - Συνέλευση Αιμοδοτών