Σπ. Ταλιαδούρος: «Την αναστολή της απόφασης αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ για τους αγρότες»


Eρώτηση του Σ. Ταλιαδούρου στη Βουλή

Ο Βουλευτής Καρδίτσας και π. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με Ερώτηση, που υπέβαλε στη Βουλή, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητά εξαιτίας της μεγάλης συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος την αναστολή της απόφασης αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ για τους Έλληνες αγρότες για να στηριχθεί η αγροτική παραγωγή με ουσιαστικές πολιτικές μείωσης του κόστους παραγωγής.

 

Ειδικότερα, η Ερώτηση του κ. Σ. Ταλιαδούρου έχει ως εξής:

 

«O Έλληνας αγρότης βρίσκεται αντιμέτωπος με τη συνεχή συρρίκνωση του πενιχρού εισοδήματος του λόγω και των χρονίων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας αλλά και λόγω πολλών νέων βαρών, όπως η αύξηση στα τιμολόγια της χαμηλής και μέσης τάσης της ΔΕΗ, που καλείται ο αγρότης να επιβαρυνθεί.

Ειδικότερα, σε περίοδο οικονομικής κρίσης όπως αυτή που διανύουμε ο αγρότης βλέπει το εισόδημα του να μειώνεται δραματικά λόγω της αλματώδους αύξησης του κόστους παραγωγής, των χαμηλών τιμών παραγωγού των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, των περικοπών στις επιδοτήσεις και των ζημιών στην παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες και αρρώστιες. Έχει επιπλέον να αντιμετωπίσει και την πρόσφατη αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, πραγματική επιβάρυνση πλέον του 15%, αν λάβουμε υπόψιν μας και τη κρυφή χρέωση από το κόστος των ρύπων.

Η αύξηση αυτή που αποτελεί την πρώτη από τις τρεις που θα γίνουν μέχρι τον Ιούλιο όπου προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ η απελευθέρωση των τιμολογίων σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου αγροτικής χρήσης, τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και στις εισφορές στον ΟΓΑ, αλλά και τη μείωση από 11% στο 6% της επιστροφής ΦΠΑ για τη χρονιά που πέρασε, και τη φορολόγηση πλήττει βαρύτατα τον αγροτικό κόσμο και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο μαρασμό και την χερσαιοποίηση της ελληνικής γης.

Επιπλέον η μάστιγα των κλοπών στους μετασχηματιστές της ΔΕΗ και η αδυναμία της Επιχείρησης να τους αντικαταστήσει δημιουργεί επιπλέον κίνδυνο απώλειας εισοδήματος για τους καλλιεργητές αφού πολλοί από αυτούς θα αδυνατούν να ποτίσουν τις καλλιέργειες τους.

 

Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

 

  1. Προτίθενται να εξετάσουν τη δυνατότητα αναστολής της απόφασης αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ για τους Έλληνες αγρότες προκειμένου να στηριχθεί η αγροτική παραγωγή με ουσιαστικές πολιτικές μείωσης και όχι αύξησης του κόστους παραγωγής;
    1. Πώς προτίθεται η πολιτεία να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, όταν ο πρωτεργάτης αυτής, ο αγρότης δε διασφαλίζει ένα ικανοποιητικό αγροτικό εισόδημα;»

 

Προηγούμενο άρθρο Κώστας Αγοραστός: «Απαραίτητη όσο ποτέ η αναβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας προς τους πολίτες»
Επόμενο άρθρο Συνεχίζονται οι προβολές στο στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας