Σπ. Ταλιαδούρος: «Την κάλυψη των άμεσων λειτουργικών και εκπαιδευτικών αναγκών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το 2011»


 

Το άδειο ταμείο του Πανεπιστημίου δε συνηγορεί υπέρ του στόχου της κυβέρνησης για αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της αποτελεσματικότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

 Ο Βουλευτής και τ. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ζητά τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής δυστοκίας που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας γεγονός που όπως επισημαίνει, υπονομεύει την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του Ιδρύματος.

Ειδικότερα, η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Αγωνία και ανασφάλεια επικρατεί στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας λόγω της οικονομικής δυστοκίας που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα για την κάλυψη των λειτουργικών και εκπαιδευτικών του αναγκών. Η περικοπή του προϋπολογισμού του 2010 και η καθυστέρηση καταβολής της τρίτης δόσης της χρηματοδότησης, από το Υπουργείο Παιδείας, αποτελούν τη γενεσιουργό αιτία της οικονομικής ασφυξίας, που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα, το έλλειμμα του 1 εκ Ευρώ που προέκυψε από την περικοπή του αρχικού προϋπολογισμού του Ιδρύματος για το έτος 2010, ύψους 7,5 εκ. Ευρώ σε 6 εκ Ευρώ, αναγκάζει τη διοίκηση του Ιδρύματος να το καλύψει από τον προϋπολογισμό των 7 εκ Ευρώ του 2011, με αποτέλεσμα τα εναπομείναντα 6 εκ. Ευρώ να μην αρκούν παρά μόνο για την κάλυψη των δαπανών και των στεγαστικών αναγκών του Πανεπιστημίου, δηλαδή την εξόφληση των ΔΕΚΟ, την κάλυψη των υποχρεώσεων προς τρίτους και την καταβολή των ενοικίων (40.000 Ευρώ μηνιαίως).

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των φοιτητών και τις λειτουργικές ανάγκες των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο προϋπολογισμός του 2011 είναι μηδενικός. Επομένως είναι άξιο απορίας πώς αυτή η ισχνή πραγματικότητα συνάδει με το στόχο που θέτει το αρμόδιο υπουργείο για την μεγιστοποίηση της ανταγωνιστικότητας και της αποτελεσματικότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος εν γένει.

Κατόπιν αυτών ερωτάται η κυρία Υπουργός:

Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το οικονομικό έλλειμμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που υπονομεύει την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του Δημόσιου αυτού Ιδρύματος;»

Προηγούμενο άρθρο Συνεχίζεται το πρόβλημα της πληρωμής των εργαζομένων στο Δ. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ειδική Γραμματέας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη