Σπ. Ταλιαδούρος: «Την λήψη μέτρων για να ενισχυθεί η ελκυστικότητα των χρηματοδοτικών προγραμμάτων και να πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά που καρκινοβατεί»


 Ο Βουλευτής και τ. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, προς τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ζητά την λήψη μέτρων προκειμένου να ενισχυθεί η ελκυστικότητα των χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων του κράτους για να πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά και να βελτιωθεί η οικονομική θέση των ελληνικών επιχειρήσεων προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας.

 Ειδικότερα, η Ερώτηση του κ. Σπύρου Ταλιαδούρου έχει ως εξής:

«Σε απάντηση ερώτησης που είχα υποβάλει στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας αναφέρεται ότι πλήθος δράσεων και αναπτυξιακών εργαλείων αποβλέπουν στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας μας, για την έξοδο από την κρίση.

Δυστυχώς όμως οι πρωτοβουλίες αυτές, για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας μένουν αναξιοποίητες, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του International Institute for Management and Development (IMD), που δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, η Ελλάδα κατέλαβε την 56η θέση μεταξύ 59 χωρών, που μελετώνται διεθνώς από το Ινστιτούτο. Δηλαδή σημείωσε πτώση κατά 10 θέσεις σε σχέση με το προηγούμενο χρόνο

Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από τον υπερβολικά χαμηλό αριθμό υποψηφίων επενδυτών που επιθυμούν την ένταξη τους σε κάποιο από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του κράτους, ή σε κάποιο πρόγραμμα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας (ΕΠΑΕ) του ΕΣΠΑ 2007-2013,  αλλά και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και της Γενική Γραμματεία Εμπορίου. Επιπλέον ο μειωμένος αριθμός των επιχειρήσεων, που εντάσσονται τελικά σε αυτά, αποδεικνύει ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική είναι αναποτελεσματική, αφού η αγορά ουσιαστικά δεν έχει τονωθεί, και επομένως η ανάπτυξη δεν έχει ενισχυθεί.

Γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ιδεοληψίες που ναρκοθετούν τα προγράμματα επιχειρηματικότητας και το κλίμα φόβου και αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά λόγω του μειωμένου τζίρου του λιανοεμπορίου, και που συνεχώς επιδεινώνεται, αποτελούν κάποιους από τους λόγους αυτής της παρατηρούμενης επιφυλακτικότητας των υποψηφίων επενδυτών.

Επιπλέον η έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες, οι τεράστιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται από την υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας ως την έγκριση και την εκταμίευση της επιχορήγησης, που ωθεί τους επιχειρηματίες στην δανειοδότηση και επομένως στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, και οι παράλογοι όροι και προϋποθέσεις που θέτουν τα προγράμματα, όπως αυτός της αύξησης του αριθμού του προσωπικού των επιχειρήσεων και της αυξητικής τάσης του τζίρου, σε μια περίοδο έντονης οικονομικής ύφεσης αποτελούν επίσης ανασταλτικό παράγοντα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να ενισχυθεί η ελκυστικότητα των χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων του κράτους προκειμένου να πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά και να βελτιωθεί η οικονομική θέση των ελληνικών επιχειρήσεων προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας;»

Προηγούμενο άρθρο Κλειστό το Δημοτικό κινηματοθέατρο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Εξετάσεις στο Δημοτικό Ωδείο Παλαμά