Σπ. Ταλιαδούρος: «Την ολοκλήρωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Καρδίτσας μέσω ΕΣΠΑ ως αθλητικού έργου, που θα φιλοξενεί αθλητικές εκδηλώσεις ευρωπαϊκού επιπέδου»


Ο Βουλευτής και τ. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με διάβημα του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, κ. Κ. Χατζηδάκη, ζητά την εξεύρεση τρόπου ένταξης του έργου «ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ – ΑΙΘΟΥΣΑ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ» στο ΕΣΠΑ ως ένα μεγάλο αθλητικό έργο, που θα φιλοξενεί αθλητικές εκδηλώσεις ευρωπαϊκού επιπέδου προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή αυτού. Η ένταξη του έργου αυτού στο ΕΣΠΑ επισημαίνουμε ότι αποτελεί ίσως το μοναδικό τρόπο χρηματοδότησης και αποπεράτωσης αυτού αφού η χρηματοδότηση του μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θεωρείται πλέον αδύνατη.

 

Ειδικότερα το διάβημα του κ. Ταλιαδούρου έχει ως εξής:

 

«Στην Καρδίτσα από το 2004 κατασκευάζεται το έργο «ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ – ΑΙΘΟΥΣΑ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ». Το έργο αυτό που εντάχθηκε το 2003 στο πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ 2004 με Κ.Α. 2004ΕΠ11700004, με υπάρχουσα πίστωση 4.960.976,52, άρχισε να κατασκευάζεται το 2004 με φορέα υλοποίησης το Δήμο Καρδίτσας κατόπιν της έγκρισης δημοπράτησης από την περιφέρεια Θεσσαλίας. Αποτελεί δε έργο ιδιαίτερα σημαντικό και επιθυμητό στους κατοίκους του Νομού Καρδίτσας αλλά και στο μεγάλο αριθμό σωματείων, ισχυρού δυναμικού που δραστηριοποιούνται στα αθλήματα των αθλοπαιδιών, γυμναστικής και βαρέων αθλημάτων απασχολεί το Δήμο και την κοινωνία της Καρδίτσας επί σειρά ετών.

 

Ο διαγωνισμός του έργου, που ήταν διεθνής δημόσιος διαγωνισμός με το σύστημα προσφοράς, (περιλαμβάνει μελέτη και κατασκευή με κατ’ αποκοπή εργολαβικό αντάλλαγμα, για ολόκληρο το έργο), διενεργήθηκε στις 17/11/04, και το αποτέλεσμα του εγκρίθηκε στις 19/09/07. Στις 13/12/07 το Ελεγκτικό Συνέδριο με τη με αρ. 830/07 πράξη του Ε’ κλιμακίου του συναίνεσε στην υπογραφή της σύμβασης η οποία και υπεγράφη στις 5/02/08 για συνολικό ποσό 8.826.458,24 Ευρώ και με αρχική προθεσμία περαίωσης τις 600 ημέρες.

 

Στη συνέχεια, στις 21/12/2010 ο Δήμος Καρδίτσας υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και συγκεκριμένα με τον τότε Υφυπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Γεώργιο Νικητιάδη, θέτοντας ως στόχο την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του Κλειστού Γυμναστηρίου Καρδίτσας για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013, εντάσσοντας το έργο σε αυτούς. Στο πλαίσιο αυτής της σύμβασης καθορίστηκε η συμφωνία των συμβαλλόμενων μερών και προσδιορίστηκαν τα μέσα, οι τρόποι και οι διαδικασίες υλοποίησης αυτής, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την ταχύτατη ολοκλήρωση του έργου και την τελική απόδοση του σε χρήση από τη νεολαία του Νομού.

 

Οι εργασίες κατασκευής του έργου σήμερα βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη ενώ έχουν ήδη δαπανηθεί περισσότερα από 1,5 εκ Ευρώ .Δυστυχώς όμως ο Δήμος Καρδίτσας πληρώνει καθημερινά 1.800 Ευρώ ως ποινική ρήτρα στον ανάδοχο του έργου αφού αδυνατεί να καταβάλει το χρηματικό ποσό που του οφείλει, για εργασίες που έχουν εκτελεσθεί και ολοκληρωθεί.

 

Για το λόγο αυτό, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 και την ανάληψη της νέας δημοτικής αρχής ο Δήμος μετά και τη ρητή δέσμευση του Υπουργού Πολιτισμού κ. Γερουλάνου, του Υφυπουργού, κ. Νικητιάδη, του Γ.Γ. κ. Μπιτσαξή, και του Υπουργού και Υφυπουργού Ανάπτυξης, κ. κ. Χρυσοχοίδη και Μωραίτη για συνέχιση του έργου και σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Αγοραστό, κατάφερε να γίνουν οι απαιτούμενες θεσμικές αλλαγές ώστε να επιτευχθεί η χρηματοδότηση του έργου και να σημειωθεί πρόοδος των εργασιών αυτού.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τη σύμβαση η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θα έπρεπε να πληρώσει το ποσό των 1.700.000 Ευρώ, ποσό αναγκαίο για να γίνει στη συνέχεια η εκταμίευση του 1.000.000 Ευρώ από το Δήμο, ώστε να διαβιβαστεί το αίτημα του Δήμου για συνέχιση εργασιών προς την κατασκευάστρια εταιρεία και να πάψουν οι ποινικές ρήτρες που επιβάλλονται στο Δήμο Καρδίτσας. Ακολούθως δε η Γενική Γραμματεία θα κατέβαλε άλλα 2.500.000 Ευρώ και στη συνέχεια άλλα 2.700.00 Ευρώ με ενδιάμεση καταβολή 926.458,24 Ευρώ εκ μέρους του Δήμου προκειμένου να αποπερατωθεί το έργο.

 

Στο πλαίσιο αυτό, στα τέλη του 2011 η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κατέβαλε μέρος του 1.700.000 Ευρώ και συγκεκριμένα το ποσό των 834.123,34 Ευρώ και υπολείπεται η καταβολή των υπόλοιπων 856.878,66 χιλιάδων Ευρώ, προκειμένου να καταστεί δυνατή η συνέχεια της χρηματοδότησης του έργου από το Δήμο με το ποσό του 1.000.000 Ευρώ.

 

Για το ποσό των 856.878,66 χιλιάδων Ευρώ υπήρχε εγγεγραμμένη πίστωση με κωδικό 2011ΣΕ01600000 στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2012 αλλά θεωρούμε πλέον ότι είναι αδύνατη η χρηματοδότηση μέσα από αυτό. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες να βρεθεί η λύση χρηματοδότησης αυτού μέσα από το ΕΣΠΑ, μολονότι το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του δεν επιτρέπει τη χρηματοδότηση αθλητικών έργων.

 

Για το λόγο αυτό, κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ θερμά να εξαντλήσετε κάθε προσπάθεια εξεύρεσης τρόπου ένταξης του έργου «ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ – ΑΙΘΟΥΣΑ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ» στο ΕΣΠΑ ως ένα μεγάλο αθλητικό έργο, που θα φιλοξενεί αθλητικές εκδηλώσεις ευρωπαϊκού επιπέδου.»

 

 

Προηγούμενο άρθρο Εγκρίθηκε από την οικονομική επιτροπή του Δήμου Μουζακίου το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για το έργο: «Διαμόρφωση Κοινόχρηστων Χώρων Πεζοδρομίων Οικισμού Μουζακίου»
Επόμενο άρθρο Ημερίδα για την βιομάζα στο ΤΕΙ Δασοπονίας