Σπ. Ταλιαδούρος: «Την πιστοποίηση και τυποποίηση, με ονομασία προέλευσης, του κρασιού και του τσίπουρου των αμβυκούχων αμπελουργών»


 Ο Βουλευτής και τ. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με Ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή, στο Πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητά την πιστοποίηση και τυποποίηση, με ονομασία προέλευσης, του κρασιού και του τσίπουρου των αμβυκούχων αμπελουργών. Ο βουλευτής υποστηρίζει ότι με τη διάθεση στην αγορά των παραγομένων προϊόντων, κρασιού και τσίπουρου, θα ενισχυθεί σημαντικά το εισόδημα των μεσαίων παραγωγών ενώ ταυτόχρονα θα προωθηθούν και ποιοτικά τοπικά και παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα.

 Ειδικότερα η ερώτηση  του κ. Ταλιαδούρου είναι η εξής:

«Ο κλάδος των «Αμβυκούχων Αμπελουργών» είναι ένα σημαντικό τμήμα του Αγροτικού πληθυσμού, οι οποίοι πέραν της παραγωγής σταφυλιού ασχολούνται και με την επεξεργασία αυτού και την εξαγωγή των παράγωγων προϊόντων όπως το κρασί και το τσίπουρο.

Ο συγκεκριμένος κλάδος αποτελείται από μικρούς παραγωγούς οι οποίοι τα παράγωγα προϊόντα της καλλιέργειάς τους χρησιμοποιούν οι ίδιοι, από μεσαίους παραγωγούς που τα προϊόντα διαθέτουν για αύξηση του εισοδήματός τους καθώς και από μεγαλοπαραγωγούς που στηρίζουν το οικογενειακό τους εισόδημα σ’ αυτή την παραγωγή και δραστηριότητά τους.

Η ενασχόληση των «Αμβυκούχων Αμπελουργών» τόσο με τον πρωτογενή τομέα (παραγωγή σταφυλιών), όσο και με τον δευτερογενή τομέα (μεταποίηση σταφυλιού για παράγωγα προϊόντα κρασιού – τσίπουρου) τα οποία κατόπιν πιστοποίησης βάσει χημικής ανάλυσης και τυποποίησης με ονομασία προέλευσης για διάθεση στην αγορά (όπως άλλα αγροτικά προϊόντα), θα στήριζε τόσο το εισόδημα του κλάδου, όσο και τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα.

Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

  • 1. Προτίθεται να εξετάσει το θέμα της τυποποίησης των παράγωγων προϊόντων με πιστοποίηση και ονομασία προέλευσης των Αμβυκούχων Αμπελουργών;
  • 2. Προτίθεται να εξετάσει το θέμα της διάθεσης στην αγορά – τηρώντας τους κανόνες της πολιτείας – των παραγόμενων προϊόντων από τους Αμβυκούχους Αμπελουργούς;
  • 3. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε ο κλάδος των Αμβυκούχων Αμπελουργών να αποκτήσει το δικαίωμα της διάθεσης στην αγορά των παραγομένων προϊόντων τους;»
Προηγούμενο άρθρο Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην περιφέρεια Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά