Σπ. Ταλιαδούρος: «Τη στήριξη των Αμβυκούχων Αμπελουργών για να διατηρηθεί ζωντανός ο κλάδος και η οικονομία ολόκληρων περιοχών»


 

Ο Βουλευτής Καρδίτσας και τ. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τη λήψη πρωτοβουλιών για τη στήριξη των Αμβυκούχων Αμπελουργών προκειμένου και ο κλάδος να διατηρηθεί ζωντανός και να ενισχυθεί η οικονομία και το επίπεδο απασχόλησης σε πολλές περιοχές της χώρας.

 

Ειδικότερα, η Ερώτηση του κ. Σπύρου Ταλιαδούρου έχει ως εξής:

 

«

Ο κλάδος των «Αμβυκούχων Αμπελουργών»

είναι ένα σημαντικό τμήμα του Αγροτικού πληθυσμού, οι οποίοι πέραν της παραγωγής σταφυλιού ασχολούνται και με την επεξεργασία αυτού για την εξαγωγή των παράγωγων προϊόντων όπως το κρασί, την τσικουδιά και το τσίπουρο. Ένα μέρος δηλαδή οδηγείται στην πατροπαράδοτη απόσταξη όπως προβλέπουν οι διατάξεις της πολιτείας

Ο συγκεκριμένος κλάδος αποτελείται από μικρούς Αμπελοκαλλιεργητές και παραδοσιακούς Αμβυκούχους που τα παράγωγα προϊόντα της καλλιέργειάς τους τα χρησιμοποιούν οι ίδιοι, από μεσαίους παραγωγούς που διαθέτουν τα προϊόντα για αύξηση του εισοδήματός τους καθώς και από μεγαλοπαραγωγούς που στηρίζουν το οικογενειακό τους εισόδημα σ’ αυτή την παραγωγή και δραστηριότητά τους.

 

Για την απόσταξη των στεμφύλων απαιτείται η προσκόμιση της Βεβαίωσης Αμπελοκτήμονος ή Κληματαριάς, στην οποία όμως, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Συλλόγων Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδας, στο με αριθμ. πρωτ.

 

 

184/9.2.12 έγγραφο που σας έχει αποστείλει, δεν επιτρέπεται να δηλωθεί η πραγματική ποσότητα παραγωγής, που κυμαίνεται από 2 έως 2,5

τόνους / στρέμμα. Το γεγονός αυτό εκτός του ότι οδηγεί σε απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς, στην πραγματικότητα τους οδηγεί και σε αναγκαστική παρατυπία / παρανομία, αφού προκειμένου να μην πετάξουν τις επιπλέον ποσότητες στεμφύλων στις χωματερές, αποστάζουν παράνομα την παραγωγή τους.

 

 

Κατόπιν αυτών Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

 

 

 

1

 

. Προτίθεται να επανεξετάσει τη δυνατότητα δήλωσης των πραγματικών ποσοτήτων παραγωγής έτσι ώστε να αποστάζεται νόμιμα όλη η παραγωγή, σε μια εποχή όπου το εισόδημα των αμπελουργών και των αμβυκούχων μειώνεται συνεχώς αλλά και η οικονομία ολόκληρων περιοχών πλήττεται ανεπανόρθωτα;

 

2

 

. Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για τη στήριξη των αμπελουργών;»

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μεγάλη συμμετοχή στο Καρναβάλι Παλαμά
Επόμενο άρθρο Σχολή Γονέων στο Νομό Καρδίτσας