Ειδήσεις

Στέλνουν τους ρομά στα χωράφια ως εξειδικευμένους εργάτες γης


Η οργάνωση μας είναι μέλος του οικοσύστημα Καρδίτσας μια πρωτοβουλία νέων αγροτών της περιοχής μας όπου βασικός στόχος είναι η προώθηση των αγροτικών προϊόντων όσο γίνεται με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής οι «Ρομά Χωρίς Σύνορα» σε συνεργασία με τους φορείς του οικοσυστήματος εργάζονται εντατικά να προωθήσουν και να δημιουργήσουν ίσες ευκαιρίες απασχόλησης στο αγροτικό τομέα και  ενθαρρύνουν τους νέους Ρομά  να εργαστούν στα χωράφια ως εξειδικευμένοι εργάτες γης.

Επίσης γίνονται προσπάθειες πρόσβασης στην αγορά εργασίας μέσα από τους αγροτικούς άξονες τοπικής ανάπτυξης της περιοχής μας.

Τις καινοτόμες ιδέες και πρωτοβουλίες του οικοσυστήματος φιλοξένει η Αναπτυξιακή Καρδίτσας, όπου από τη πρώτη στιγμή στηρίζει όλες τις προσπάθειες των μελών του οικοσυστήματος.

Η εικόνα που προκύπτει στο Τσιγγάνικο πληθυσμό  είναι η αποκοπή από την τυπική αγορά εργασίας και ο εγκλωβισμός της πλειοψηφίας των Ρομά σε μια άτυπη ”παρά- αγορά”, χωρίς βιώσιμες οικονομικά προοπτικές. Η πραγματικότητα που αναδεικνύεται είναι μια εικόνα οικονομικής ένδειας και αποκοπής από τις ολοένα επιταχυνόμενες εξελίξεις στην αγορά εργασίας.

Στους Σοφάδες οι Ρομά αποκτούν το εισόδημα τους ως εργάτες γης που αγγίζει το 70%, δεν συμβαίνει το ίδιο στον οικισμό της Μαύρικας όπου τα ποσοστά του αγροτικούπληθυσμού είναι μικρότερος, σ’ ένα άλλο ποσοστό του 15% καταγράφονται οι κινούμενοι πλανόδιοι έμποροι υπαίθριου εμπορίου οπωροκηπευτικών και οι μανάβηδες με το αγροτικό αυτοκίνητο αντίθετα με τη Μαύρικα ο αριθμός είναι λίγο μεγαλύτερος, ενώ το 5%  αποτελεί το επάγγελμα των μουσικό-οργανοπαικτών,  το 9% επιβιώνει ως συλλέχτες παλιών αντικειμένων, οι λεγόμενοι παλιατζήδες και το 1% ασχολείται με το παραδοσιακό τσιγγάνικο επάγγελμα της καλαθοπλεκτικής που στις ημέρες μας τείνει υπό εξαφάνιση λόγο της υπερβάλλουσας ζήτησης των πλαστικών ειδών βιοτεχνίας υποκατάστατων του προϊόντος αυτού.

Η οργάνωση των Ρομά Χωρίς Σύνορα ανέλαβε μια μεγάλη ευθύνη όπου εδώ και καιρό σε συνεργασία με το αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας στέλνει εργάτες γης στα χωράφια από τους Τσιγγάνικους Οικισμούς.  Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι σημαντικές καθώς παρατηρείται ότι κατά τους θερινούς και καλοκαιρινούς μήνες  μειώθηκε η ανεργία κατά 95% σε όλες τις ηλικίες, αυξήθηκε ο τζίρος στην τοπική αγορά και οικονομία του δήμου Σοφάδων και Καρδίτσας,  μειώθηκε η παραβατικότητα σε σημαντικό βαθμό καθώς και επίσης η αδήλωτη και μαύρη εργασία αφού οι περισσότεροι Ρομά φορολογούνται με τα αγροτικά ένσημα  που φανερώνουν.

Η διοίκηση, τα μέλη και τα στελέχη της οργάνωσης  γι’ αυτό το λόγω προτείνουν και καλούν τους αγρότες της περιοχής μας να προτιμήσουν στα χωράφια τους Έλληνες Πολίτες Ρομά για να σταματήσει η μαύρη και η αδήλωτη εργασία. Και με αυτό τον τρόπο όλοι μαζί να εργαστούμε για να περιορίσουμε τις παρεκκλίνουσες συμπεριφορές και τη παραβατικότητα στους Τσιγγάνικους Οικισμούς.

Και καλούντους Δημότες Τσιγγάνους να στηρίξουν την τοπική αγορά της περιοχής μας όπως το πράττουν τόσα χρόνια Είναι ανθρώπινο και δείχνει τον χαρακτήρα αλληλεγγύης της κοινωνίας µας, να στηρίξουν  το γείτονα, τον συγγενή, το φίλο και τον συντοπίτη µας. Με τον τρόπο αυτό θα περιορίσουμε την οικονομική δυσκαμψία που υπάρχει και θα επαναβεβαιώσουμε τις σχέσεις µας.  Ταυτόχρονα, είµαστε σίγουροι πως τα χρήματα που πληρώνουμε για µια αγορά µας, θα ξαναγυρίσουν στην περιοχή καθώς η αλυσίδα σ΄  αυτές τις περιπτώσεις κάνει κύκλο.

Το Δ.Σ

ΡΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

 

Προηγούμενο άρθρο Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την Αγροτική Εστία
Επόμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή μικροποσότητας κάνναβης