Στήριξη εισοδημάτων του αγροτικού τομέα


[Επιστολή Αλεξάκου στον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντό].

Κύριε Υπουργέ

Διανύουμε τις τελευταίες μέρες της παραγωγικής διαδικασίας αλλά και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων της περιόδου 2007-2008. Μιας περιόδου που πέρασε με τεράστιες και ανυπέρβλητες δυσκολίες για την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων του νομού μας.

Η συνεχιζόμενη, για δεύτερη χρονιά, λειψυδρία είχε σαν συνέπεια την έλλειψη αρδευτικού νερού για μεγάλο μέρος των μόνιμα αρδευόμενων  αγροκτημάτων.

Η υποβάθμιση των  υπόγειων υδροφορέων εξάντλησε και τις τελευταίες οικονομίες των αγροτών, αφού αύξησε υπερβολικά τα έξοδα βελτίωσης, συντήρησης και λειτουργίας των γεωτρήσεων.

Η έλλειψη αρδευτικού νερού σε 68.000 στρέμματα, αλλά και οι ζημιές από χαλάζι, ανεμοθύελλες και άκαιρες βροχοπτώσεις συνέβαλλαν σημαντικά στη μείωση της αγροτικής παραγωγής του νομού μας.

Οι τεράστια αύξηση των τιμών των γεωργικών εφοδίων, κυρίως των λιπασμάτων, σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, εκτίναξαν στα ύψη το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Αν σε όλα αυτά προστεθούν και οι μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις των καλλιεργειών αντιλαμβάνεσθε την μεγάλη ζημιά που υπέστησαν φέτος οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Παρά τις τεράστιες δυσκολίες οι αγρότες μας με υπομονή, επιμονή, συνεργασία και αλληλεγγύη κατάφεραν να παράγουν, μειωμένες μεν, αρίστης ποιότητας δε, προϊόντα που είτε βρίσκονται στα αζήτητα, είτε οι τιμές τους είναι εξευτελιστικές, είτε «διαπραγματεύονται με ανοικτές τιμές». Πρόκειται για προϊόντα που για δεκαετίες ολόκληρες αποτελούν την ραχοκοκαλιά του εισοδήματος των αγροτών και τον μοναδικό πρωτογενή αναπτυξιακό πόρο του νομού μας. Συγκεκριμένα:

  • Σιτάρι. Άριστης ποιότητας προϊόν ευρείας κατανάλωσης , παραμένει στις αποθήκες και η τιμή του βρίσκεται στο 50% της περσινής.
  • Βαμβάκι. Περσινή τιμή 40 λεπτά. Φέτος ξεκίνησε με 32 λεπτά και ο συνεχής κατήφορος συνεχίζεται. Κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι σήμερα η τιμή του προϊόντος.
  • Καλαμπόκι. Η απόλυτη καταστροφή. Η τιμή καταποντίστηκε στα 10 λεπτά και φυσικά απέχει πολύ από το να καλύψει τα έξοδα παραγωγής.
  • Γάλα. Το αγελαδινό χύνεται γιατί οι βιομηχανίες δεν το παραλαμβάνουν, ακυρώνοντας τις συμφωνίες, ενώ η τιμή του αιγοπρόβειου πολύ απέχει από το να στηρίξει το εισόδημα και την παραγωγή των κτηνοτρόφων.
  • Κρέας. Η τιμή παραγωγού βρίσκεται στα ίδια επίπεδα εδώ και αρκετά χρόνια παρά την ιλιγγιώδη αύξηση των ζωοτροφών και των άλλων εισροών της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.

Στον τομέα της διάθεσης και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων, πέραν των χαμηλών τιμών, οι έμποροι φέτος έχουν επεκτείνει σε όλα τα προϊόντα και μάλιστα σε καταχρηστικό βαθμό, τη μέθοδο των «ανοικτών τιμών». Σύμφωνα με τη λογική της μεθόδου της «ανοιχτής τιμής» ο παραγωγός παραδίδει την παραγωγή του στον έμπορο, πολλές φορές και χωρίς παραστατικά, με την ελπίδα ότι θα ανέβουν οι τιμές και θα «κλείσει» την τιμή όταν αυτή θα είναι η καλύτερη.

Με τη μέθοδο αυτή οι μεσάζοντες και μεταποιητές έχουν το προϊόν στα χέρια τους και ενδεχομένως αυτό να έχει ήδη μεταποιηθεί, ο παραγωγός να μη διαθέτει την στοιχειώδη διαπραγματευτική δυνατότητα, ο καλώς εννοούμενος ανταγωνισμός να μη λειτουργεί και επί πλέον να διαπράττονται πλείστες όσες φορολογικές παραβάσεις, όπως μη έκδοση δελτίων αποστολής, ενδεικτικές τιμές,  καθυστερημένη έκδοση τιμολογίων κ.λ.π.

Αν σ’ όλα τα παραπάνω συμπληρώσουμε ότι η εμπορία και μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων βρίσκεται στα χέρια ολίγων επιχειρήσεων, που εύκολα μπορούν να «εναρμονίσουν τις τιμές» με την δημιουργία cartel, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ενασχόληση με τον αγροτικό τομέα πολύ δύσκολα αποφέρει εισόδημα που να καλύπτει τις ανάγκες μιας σύγχρονης οικογένειας και παράλληλα να στηρίζει την αγροτική μας οικονομία.

Για τους παραπάνω λόγους η κυβέρνηση πρέπει  άμεσα:

– Να προχωρήσει στην αποζημίωση των παραγωγών του Νομού μας συνολικής έκτασης 68.000 στρ. που επλήγησαν από την ξηρασία (βλ. υπόμνημά μας 1-9-08).

– Να καταβάλλει άμεσα την ενιαία ενίσχυση στους αγρότες.

– Να δώσει έμφαση στην κατασκευή των αγροτικών υποδομών που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής, ενισχύοντας τους διατιθέμενους πόρους του προγράμματος «Αλ. Μπαλτατζής» (βλ. υπόμνημά μας 12-6-08).

– Να στηρίξει τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, βάζοντας φραγμό στις αθρόες εισαγωγές και στις εναρμονισμένες πρακτικές του εμπορίου, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα της υπάρχουσας νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.

– Να πάρει μέτρα ώστε να παγώσουν τα όλα δάνεια των αγροτών προς την ΑΤΕ, όσο διαρκεί η κρίση και να παρατείνει ατόκως οι προθεσμίες πληρωμής των  λογαριασμών της ΔΕΗ (βλ. υπόμνημά μας 11-11-08).

– Να λάβει άμεσα μέτρα που θα επιφέρουν δραστική μείωση στις τιμές αγροτικών εισροών (λιπάσματα, φυτοφάρματα και λοιπά αγροεφόδια).

– Να συμβάλλει στην απορρόφηση όλων ανεξαιρέτως των ποσοτήτων σιταριού που παραμένουν στις αποθήκες είτε των ενώσεων είτε των αγροτών .

– Να ξεκινήσει άμεσα τα προγράμματα αγροτικού ενδιαφέροντος της 4ης προγραμματικής περιόδου που αφορούν την ένταξη νέων αγροτών, τα σχέδια βελτίωσης φυτικής και ζωικής παραγωγής, την πρόωρη συνταξιοδότηση αγροτών, καθώς και τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα (μείωση νιτρορύπανσης, βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία) κ.λπ (βλ. υπόμνημά μας 22-10-08).

Η κατάσταση έχει δημιουργήσει τεράστια αδιέξοδα στην τοπική μας οικονομία. Απαιτείται εγρήγορση από την πολιτεία. Η όποια καθυστέρηση στη λήψη των προαναφερθέντων μέτρων θα οδηγήσει το νομό μας σε μαρασμό και την αγροτική οικογένεια σε εξαθλίωση. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, το πρόβλημα παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. Ο αγροτικός πληθυσμός του νομού βρίσκεται σε αδιέξοδο και αδυνατεί να πάρει αποφάσεις για το μέλλον των καλλιεργειών του. Αν δεν στηριχθεί τώρα, που νιώθει απογοητευμένος και απροστάτευτος γρήγορα θα θρηνήσουμε το τέλος του πιο σημαντικού παραγωγικού πυλώνα της οικονομίας μας. 

Με εκτίμηση

ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΑΚΟΣ

ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Προηγούμενο άρθρο Τα νεκροταφεία είναι χώροι πολιτισμού και ιστορίας μιας πόλης
Επόμενο άρθρο Επίκαιρα παιδιατρικά θέματα