Σταφυλοπαραγωγοί Καρδίτσας: Εξαντλήθηκε η υπομονή τους


   Ωρυόμενοι έφτασαν οι σταφυλοπαραγωγοί της Καρδίτσας στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας, αφού παραμένουν απλήρωτοι για παλαιές σοδειές που έχουν παραδώσει, ενώ αρχές Σεπτέμβρη καλούνται να παραδώσουν και τη νέα σοδειά χωρίς να έχουν καθοριστεί ακόμη οι τιμές. Στη χθεσινή σύσκεψη παραβρέθηκαν και οι δύο ομάδες του Δ.Σ. της Ένωσης (ομάδα Σδράκα, ομάδα Γιαννάκου), οι επικεφαλής των οποίων είχαν διαφορετική άποψη για τον τρόπο πληρωμής των σταφυλοπαραγωγών. Αναλυτικά οι δηλώσεις τους:

 Ο κ. Σδράκας

Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Καρδίτσας κ. Δημήτρης Σδράκας, δήλωσε: «Καλέσαμε σε σύσκεψη τους σταφυλοπαραγωγούς για τις νέες τιμές που είναι να δώσουμε στη νέα περίοδο η οποία και ξεκινάει στις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι σταφυλοπαραγωγοί είναι απλήρωτοι την δεύτερη δόση, δεν είναι τελείως απλήρωτοι όπως έχουν πει (την πρώτη δόση έλαβαν πριν 2 μήνες). Μέρα με τη μέρα περιμένουμε τα χρήματα που είναι να πάρουμε από το Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης για να πληρώσουμε τη δεύτερη δόση που είναι συνολικά 305.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 180.000 ευρώ αντιστοιχούν στους Καρδιτσιώτες σταφυλοπαραγωγούς. Αυτό που έχω πει στους σταφυλοπαραγωγούς είναι ότι μέχρι τέλος Αυγούστου ψηφίζεται το νέο νομοσχέδιο για τις ενώσεις. Επειδή στην τελική του μορφή δεν το έχουμε δει ακόμη για να δούμε τι προβλέπει και το όχι, αυτό που είχε στους σταφυλοπαραγωγούς είναι να κάνουν συνεταιρισμούς προκειμένου να κρατήσουν τα περιουσιακά στοιχεία της ένωσης (εκκοκκιστήριο, οινοποιείο, μετοχές ΤΡΙΚΚΗ κλπ)».

Ο κ. Γιαννάκος

Εκ μέρους της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΕΑΣ, ο κ. Βασίλης Γιαννάκος τόνισε: «Στη σημερινή σύσκεψη με τους σταφυλοπαραγωγούς ξεκαθαρίσαμε ότι θα παραδώσουν άμεσα την παραγωγή τους ώστε να μην υπάρξει ζημία, ότι θα διαμορφώσουμε την τιμή στα επίπεδα και των υπολοίπων αγορών, καθώς και ότι η πληρωμή τους για τη νέα παραγωγή θα γίνει μέχρι τα Χριστούγεννα από έσοδα της Ένωσης και όχι να περιμένουμε πότε θα έρθουν χρήματα από το Υπουργείο.  Όσον αφορά στις παλαιές οφειλές, ο υπάλληλος της ΠΑΣΕΓΕΣ λείπει με καλοκαιρινή άδεια, ωστόσο θεωρώ ότι μέχρι τέλος του μήνα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί, με πρώτους να πληρώνονται οι σταφυλοπαραγωγοί της Καρδίτσας και έπειτα όλοι οι υπόλοιποι σταφυλοπαραγωγοί, οι συνεργαζόμενοι με την Ένωση».

Προηγούμενο άρθρο Στην Π.Ε. Καρδίτσας το κόστος μεταφοράς των μαθητών - Αναλαμβάνει μέχρι 31 Δεκέμβρη 2011
Επόμενο άρθρο Ν. Ζυγογιάννης: ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ βίος και πολιτισμός