Στα μονοπάτια των Αθαμάνων (Μουζάκι-Αργιθέα–Αχελώος)


1. Μουζάκι – Λίμνη Ν. Πλαστήρα:

Η λίμνη Ν. Πλαστήρα απέχει από το Μουζάκι 15 χλμ. Πριν φτάσουμε τη γυναικεία Μονή Αγ. Γεωργίου (Καραϊσκάκη), τη σπηλιά που γεννήθηκε ο Καραϊσκάκης, την Ι.Μ. Αγ. Τριάδας στην Οξυά (οικ. Σούλα) ή την Ι.Μ. Αγ. Τριάδας στη Δρακότρυπα, κοντά στο Μουζάκι. Πολύ κοντά στο Μουζάκι υπάρχει πεδίο αναρρίχησης, πίστα απογείωσης στην Πορτή, ενώ το φαράγγι Μέγα Ρέμα προσφέρεται για διάσχιση (canyoning). Η διαδρομή από το Μουζάκι μέχρι τη λίμνη διαρκεί 25 περίπου και καταλήγει στο Κρυονέρι. Περνάει από την Κρυοπηγή, το Ανθοχώρι με τον Νερόμυλο και το μονοπάτι και κάτω από την Κερασιά.

2. Μουζάκι – Ανατολική Αργιθέα:

Μετά το Πευκόφυτο και τον Αγ. Νικόλαο στο διάσελο, κατευθυνόμαστε προς τους Πετριλιώτικους οικισμούς ή το Βλάσι. Μετά το Βλάσι, τη γέφυρα Μεζίλου, το φαράγγι Τυρολόγου και τους οικισμούς Μαντζουρέικα και Παλαιοχώρι, μπορούμε να επισκεφθούμε το Λεοντίτο με το Θεόρατο πλάτανο, ή να συνεχίσουμε για τα Κουμπουριανά και το Πετροχώρι (δεξιά) ή την Ι.Μ. Σπηλιάς και τη λίμνη Στεφανιάδας (αριστερά). Από το Πετρίλο μπορούμε να κατευθυνθούμε προς τη λίμνη Ν. Πλαστήρα και το Τροβάτο (Ευρυτανία), από τη Στεφανιάδα στα χωριά του Αχελώου και από το Χάνι Νασιώκα προς το δήμο Αργιθέας και τον οδικό άξονα Καρδίτσας – Άρτας (όλοι χωματόδρομοι).

3. Μουζάκι – Αργιθέα – Αχελώος:

Περνώντας τον «αυχένα» στον Τύμπανο, στο δρόμο για την Άρτα, φθάνουμε στην Αργιθέα (Κνίσοβο), πρωτεύουσα της αρχαίας Αθαμανίας. Στη συνέχεια περνάμε τον αρχιολογικό χώρο στα «Ελληνικά», τη μονότοξη γέφυρα Θερινού, στο δρόμο για το Μεσοβούνι (αριστερά) και καταλήγουμε στην Αγορασιά με τα φιλόξενα καφεπαντοπωλεία. Στο βάθος του ποταμού βρίσκεται η γέφυρα Τριζόλου και δεξιά (3 χλμ.) από το δρόμο το Ανθηρό, η έδρα του δήμου Αργιθέας. Από δω μπορούμε να επισκεφθούμε την Ι.Μ. Κατουσίου στο Λαγκάδι, τον οικισμό Μεταμόρφωση και να καταλήξουμε στον οδικό άξονα Τρικάλων – Άρτας (η διαδρομή ασφαλτοστρώνεται). Στη διαδρομή προς την Άρτα, πριν τον Κουμπουριανίτη, δεξιά στα δύο χλμ. Βρίσκεται το Πετρωτή (Λιάσκοβο). Ο δρόμος συνεχίζει για Καλή Κώμη, Ελληνικά, Βαλκάνο, Τρίκαλα και Άρτα. Στον Κουμπουριανίτη (δίπλα από τη μεταλλική γέφυρα) βλέπουμε το μονότοξο γεφύρι Πετρωτού. Η διαδρομή, πέρα από το ποτάμι, περνάει από το φράγμα Συκιάς και καταλήγει στα χωριά του δήμου Αχελώου (Μάραθο, Βραγκιανά, Καταφύλλι και Αργύρι) και την Άρτα. (Αναλυτική παρουσίαση των διαδρομών στο ένθετο με το χάρτη).

Ελκυστικός τουριστικός προορισμός για όλες τις εποχές

Ο νομός Καρδίτσας βρίσκεται στο Κέντρο της Ελλάδας. Έχει έκταση 2.636 τ.χ. και πληθυσμό 129.541 κατοίκους (2001). Πρωτεύουσα του νομού είναι η Καρδίτσα με 45.000 κατοίκους. Η Καρδίτσα απέχει 300 χλμ. Από την Αθήνα και 210 χλμ. Από τη Θεσσαλονίκη. Είναι σύγχρονη πόλη με πλούσια αγορά και έντονη πολιτιστική δραστηριότητα όλο το χρόνο. Άλλα σημαντικά εμπορικά, διοικητικά και πολιτισμικά κέντρα του Νομού είναι οι μικρές πόλεις του Παλαμά, των Σοφάδων και του Μουζακίου.

Το πανέμορφο ορεινό τοπίο του νομού Καρδίτσας, τμήμα της οροσειράς της Πίνδου και των Θεσσαλικών Αγράφων, αποτελεί σήμερα ελκυστικό τουριστικό προορισμό για κάθε εποχή του χρόνου.

Οι χιλιάδες των ανθρώπων που έζησαν στην περιοχή των Αγράφων στα βάθη των αιώνων, έχτισαν θρησκευτικά και άλλα μνημεία, έπλασαν ιστορίες και μύθους, δημιούργησαν τραγούδια και χορούς, οργάνωσαν πανηγύρια, θρησκευτικές και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις για χαρές και λύπες.

Δημιούργησαν έναν πλούσιο λαϊκό πολιτισμό που σήμερα αποτελεί κληρονομιά ανεκτίμητης αξίας.

Υποδομές

Το οδικό δίκτυο του ορεινού όγκου του νομού βελτιώνεται διαρκώς, κάνοντας την πρόσβαση στους επισκέπτες ευκολότερη απ’ ότι στο πρόσφατο παρελθόν. Οι σύγχρονες υποδομές διαμονής, εστίασης, αναψυχής και εξυπηρέτησης που δημιουργήθηκαν καλύπτουν τις ανάγκες, τις απαιτήσεις και τις οικονομικές δυνατότητες κάθε επισκέπτη και κάνουν τη διαμονή του άνετη, απολαυστική και αξέχαστη.

Λίμνη Ν. Πλαστήρα

Η περιοχή της λίμνης Ν. Πλαστήρα κατέχει τη  πρώτη θέση στις προτιμήσεις των επισκεπτών του νομού καθώς διαθέτει υποδομή εφάμιλλη περιοχών με τουριστική παράδοση πολλών δεκαετιών. Οι επιχειρήσεις της περιοχής παρέχουν υπηρεσίες υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών και προσφέρουν στις χιλιάδες των επισκεπτών μια ανεπανάληπτη εμπειρία «απόδρασης» από την καθημερινότητα.

Αργιθέα – Σμόκοβος

Όλο και περισσότεροι επισκέπτες ανακαλύπτουν τις «κρυμμένες» ομορφιές της τουριστικά αναπτυσσόμενης ορεινής Αργιθέας που βρίσκεται κοντά στη λίμνη Ν. Πλαστήρα και τον οδικό άξονα Καρδίτσας – Άρτα.

Χιλιάδες επισκέπτες του Νομού απολαμβάνουν την ομορφιά της νέας λίμνης Σμοκόβου και τις υπηρεσίες των ιαματικών λουτρών Σμοκόβου και Καϊτσας που βρίσκονται στη διαδρομή τους από την Καρδίτσα προς τη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία, αλλά και αντίστροφα.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας σας προσκαλεί να γνωρίσετε από κοντά τις ομορφιές και τη φιλοξενία του τόπου μας. Σας εύχεται καλή περιήγηση, απολαυστική και χαρούμενη διαμονή.

Η άγνωστη ομορφιά των Θεσσαλικών Αγράφων

Αργιθέα: Η Αργιθέα είναι μια πανέμορφη περιοχή στα Θεσσαλικά Άγραφα, άγνωστη μέχρι και σήμερα σε μεγάλο αριθμό επισκεπτών του νομού. Περιλαμβάνει 20 δημοτικά διαμερίσματα και δεκάδες μικρούς οικισμούς. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι λιγοστοί και ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία. Στο φυσικό τοπίο κυριαρχούν τα ψηλά βουνά, τα πολλά νερά και τα ποτάμια, τα μεγάλα πέτρινα γεφύρια, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια.

Ανατολική Αργιθέα: Συνορεύει με την ευρύτερη περιοχή της λίμνης Ν. Πλαστήρα, χωρίς καλή οδική πρόσβαση για την ώρα. Είναι ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της «ήμερης» άγριας φύσης, της αυθεντικότητας των ανθρώπων και της λαϊκής παράδοσης.

Αργιθέα – Αχελώος:

Η περιοχή (αρχαία Αθαμανία) διασχίζεται από τον οδικό άξονα Καρδίτσας – Άρτας. Αξιόλογα επισκέψιμα μνημεία της περιοχής, εκτός από τα μεγάλα γεφύρια είναι και οι ιερές μονές. Ξακουστά είναι επίσης τα λαϊκά πανηγύρια που διοργανώνονται, τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες, σε όλη την περιοχή. Με την ολοκλήρωση των έργων εκτροπής του Αχελώου που πραγματοποιούνται στην περιοχή μία ακόμη λίμνη, η τέταρτη, θα προστεθεί στο νομό Καρδίτσας.

Μουζάκι, Αργιθέα, Αχελώος

Η περιοχή καλύπτει το Δυτικό τμήμα του νομού Καρδίτσας και συνορεύει με την περιοχή της λίμνης Ν. Πλαστήρα. Το Μουζάκι αποτελεί το διοικητικό, πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής. Η Αργιθέα, με την παρθένα φύση, την πλούσια ιστορική και πολιτισμική παράδοση και την αυθεντικότητα των κατοίκων, αποτελεί την «κρυφή» ομορφιά των Θεσσαλικών Αγράφων.

Το Μουζάκι είναι έδρα του ομώνυμου δήμου με 5.000 περίπου κατοίκους. Αποτελεί σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο. Συνδέει τη πεδινή Καρδίτσα και τη λίμνη Ν. Πλαστήρα με την Αργιθέα, την Άρτα και το νομό Τρικάλων.

Η τουριστική υποδομή στην ευρύτερη περιοχή αναπτύσσεται διαρκώς, καθώς η διέλευση επισκεπτών, από και προς τη λίμνη Ν. Πλαστήρα, αυξάνει. Η περιήγηση στην κωμόπολη του Μουζακίου είναι ενδιαφέρουσα. Στην αγορά του οι επισκέπτες θα βρουν: γνήσια τυροκομικά προϊόντα, ντόπια κρέατα και αλλαντικά, γλυκά κουταλιού, πίτες, και νόστιμα καλομαγειρεμένα φαγητά στα παραδοσιακά μαγειρεία και τις ταβέρνες της περιοχής. Στο Λαογραφικό Μουσείο θα δουν αξιόλογα εκθέματα και στις υπηρεσίες θα βρουν άμεση εξυπηρέτηση.

Προηγούμενο άρθρο Aυξημένα τα μέτρα της Tροχαίας Kαρδίτσας για τον Δεκαπενταύγουστο
Επόμενο άρθρο Eπέτειος απελευθέρωσης της Καρδίτσας από τους Τούρκους