Στενάζει η αγορά της Καρδίτσας – Μείωση κατά 20-25% του τζίρου των καταστημάτων


Μία από τις δυσκολότερες περιόδους βιώνει ο εμπορικός κόσμος της Καρδίτσας αφού οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις έχουν δημιουργήσει μία απίστευτη αναταραχή.

Όπως μας δηλώνει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Ηλίας Αντωνίου «Τα πράγματα είναι στάσιμα. Ο κόσμος δυσκολεύεται, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία μεγάλη αβεβαιότητα. Ο κόσμος προμηθεύεται πλέον τα απολύτως απαραίτητα. Δεν θα επιλέξει την ένδυση ή την υπόδηση. Δυστυχώς, αν δεν μπει μια σειρά δεν ξέρω τι άλλο μας περιμένει».

Όπως προσθέτει ο κ. Αντωνίου, εκείνος ο οποίος πλήττεται περισσότερο είναι ο μικρομεσαίος έμπορος. Είναι ημέρες, όπως μας εξηγεί, κατά τις οποίες δεν μπαίνει ούτε ένα ευρώ στο ταμείο, ενώ η ανασφάλεια που επικρατεί εδώ και δύο εβδομάδες περίπου έχει οδηγήσει τα πράγματα στο απροχώρητο.

Είναι γεγονός πως η πτώση του τζίρου κατά τη διάρκεια του τελευταίου αυτού διαστήματος έχει πέσει κατά 20-25% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ο εμπορικός κόσμος αντιμετωπίζει πλέον σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και όσο συνεχίζεται αυτή η αρνητική κατάσταση τόσο πιο έντονος θα είναι και ο αντίκτυπος αφού όσο δεν δουλεύουν τα καταστήματα τόσο δεν υπάρχει και χρήμα για να ανακυκλωθεί στην τοπική κοινωνία.

 

Παρεμβάσεις της ΕΣΕΕ

Στο μεταξύ, την άρση, το ταχύτερο δυνατόν, των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων ζητάει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σημειώνοντας ότι ο επιχειρηματικός κόσμος πλήττεται από τις επιπλοκές που έχουν προκαλέσει τα Capital Controls στην απρόσκοπτη διεξαγωγή εισαγωγών και εξαγωγών.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα, το επιστημονικό Ινστιτούτο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ), ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων στο διάστημα από 10 Ιουνίου μέχρι 10 Ιουλίου 2015 είναι μειωμένος κατά 5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 ενώ σημαντική αύξηση της τάξης του 30% καταγράφεται σε υποκλάδους του λιανικού εμπορίου όπως τα τρόφιμα και τα καύσιμα.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ασημίνα Σκόνδρα: Η τύχη της Ελλάδος παίζεται στις καθυστερήσεις
Επόμενο άρθρο Εχθροί και ασθένειες του κολοκυθιού