Ειδήσεις

Στην Κύπρο το 22ο Νηπιαγωγείο Καρδίτσας


  Αντιπροσωπεία του 22ου Νηπιαγωγείου Καρδίτσας μετέβη στην Κύπρο για να παρευρεθεί στην τελετή βράβευσης των σχολείων που διακρίθηκαν στο πρόγραμμα «Κύπρος Ελλάδα Ομογένεια Εκπαιδευτικές Γέφυρες». Το πρόγραμμα αυτό που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ως βασικό σκοπό να γνωρίσουν οι μαθητές τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την ανθρωπογεωγραφία, την ιστορία καθώς και το Κυπριακό πρόβλημα. Ακόμη, στόχος είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων, η συνεργασία και η επικοινωνία των μαθητικών κοινοτήτων του Ελληνισμού. Συμμετείχαν σχολεία από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και την Αυστραλία.

Το 22ο Νηπιαγωγείο Καρδίτσας συμμετείχε στο πρόγραμμα με την  καλλιτεχνική του δημιουργία με τίτλο «Η Κύπρος χθες-σήμερα-αύριο»  και τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία ταινίες μυθοπλασίας ντοκιμαντέρ. Πρόκειται για ένα μουσικοχορευτικό θεατρικό στο οποίο αποτυπώνεται με κίνηση, χορό και μουσική, χωρίς λόγια, η ιστορία της Κύπρου από τη ανεξαρτησία της το1960 ως τα γεγονότα του 1974 και τις συνέπειές τους, και φανερώνεται ο οραματισμός μας για το μέλλον της: μια χώρα, ενιαία και ανεξάρτητη, χωρίς στρατό κατοχής.

Άλλωστε η αισιοδοξία που αποπνέει το έργο μας ότι το Κυπριακό πρόβλημα θα επιλυθεί με απομάκρυνση του στρατού κατοχής, με μια Κυπριακή Δημοκρατία κυρίαρχη, ανεξάρτητη και ενιαία με ειρήνη, φιλία, αδελφοσύνη, ταυτίζεται με το μεγάλο πολιτικό και διπλωματικό αγώνα του Ελληνισμού, για την επίτευξη των εθνικών στόχων, για σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της υλοποίησης των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Η τελετή απονομής των βραβείων έγινε στη Λευκωσία στις 9 Μαΐου στο αμφιθέατρο του πολιτιστικού κέντρου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Κύπρου.

Το Νηπιαγωγείο εκπροσώπησαν ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός Σεραφείμ Νούκας και η μαθήτρια Χριστίνα Μαρία Κλιάφα συνοδευόμενη από τους γονείς της.

Στο κατάμεστο από μαθητές εκπαιδευτικούς και γονείς αμφιθέατρο απήφθηναν χαιρετισμούς  εκπρόσωποι της Προεδρίας, των υπουργείων Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου, άλλων υπουργείων, πρεσβειών, οργανισμών και φορέων που συνδράμουν το πρόγραμμα. Η οργάνωση και η επιμέλεια ήταν έργο των συντονιστών του προγράμματος δηλ. της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Σερρών με Διευθυντή τον κ. Παπασταμόπουλο και υπεύθυνο σχολικών δραστηριοτήτων τον κ. Ιωάννη Πούλιο που ήταν ο παρουσιαστής όλης της εκδήλωσης.

Η τελετή βράβευσης ήταν υπέροχη καθώς πλαισιωνόταν με ζωντανές μουσικές εκτελέσεις σχολείων που διακρίθηκαν για τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες και έδωσαν ένα ξεχωριστό τόνο και ομορφιά.

Η απονομή των βραβείων στην κατηγορία ταινίες μυθοπλασίας έγινε προς στο τέλος της εκδήλωσης. Το σχολείο μας προσκλήθηκε στην εξέδρα για να παραλάβει το βραβείο ενώ ταυτόχρονα προβαλλόταν στη γιγαντοοθόνη του θεάτρου απόσπασμα από το θεατρικό μας με τη συνοδεία μελωποιημένου αποσπάσματος από το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ του Οδυσσέα Ελύτη. Η αυθόρμητη, ζωηρή και μαζική εκδήλωση συμμετοχής εκδηλώθηκε με το ρυθμικό χειροκρότημα απόλους τους παρευρισκόμενους στο κατάμεστο  από κόσμο αμφιθέατρο, και ήταν η επιβράβευση των αγωνιών και των κόπων μας.

Μετά την λήξη της τελετής βράβευσης από Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου η αντιπροσωπεία του Νηπιαγωγείου μας κατευθύνθηκε προς στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου μια εθιμοτυπική αλλά και συμβολική επίσκεψη. Μας υποδέχθηκε ο Διευθυντής του γραφείου του προέδρου κ. Πέτρος Δημητρίου καθώς ο πρόεδρος κ. Αναστασιάδης απουσίαζε στο εξωτερικό. Συζητήσαμε σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα για το πρόγραμμα και τη σπουδαιότητά του, για την οργανωτική του βελτίωση και για την πολιτική κατάσταση,  τα προβλήματα και την ένταση, όπως είναι διαμορφωμένα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παραδώσαμε για τον κ. Πρόεδρο την καλλιτεχνική μας δημιουργία σε ψηφιακή και έντυπη μορφή με την ευχή στη δεύτερη κυβερνητική του θητεία να πετύχει όσα στο έργο μας αποτυπώνονται. Ακόμη χαρίσαμε δύο βιβλία, ένα ταξιδιωτικό οδηγό και ένα βιβλίο για τα ιστορικά μνημεία του νομού Καρδίτσας. Μετά την αποχώρηση μας από το Προεδρικό μέγαρο κατευθυνθήκαμε στο οδόφραγμα της Λήδρας ,το μόνο σημείο επικοινωνίας από το ελεύθερο μέρος της Λευκωσίας στο κατεχόμενο, σε μια πόλη διαιρεμένη, με έντονα τα σημάδια των συνεπειών του 1974.

Την επόμενη μέρα επισκεφθήκαμε τα «φυλακισμένα μνήματα» και παρευρεθήκαμε στην τελετή που ήταν προγραμματισμένη από την πολιτεία, παρουσία εκπροσώπων όλων των υπουργείων, οργανώσεων, φορέων, συγγενών των απαγχονισθέντων, μαθητών και εκπαιδευτικών.

Στη συνέχεια μεταβήκαμε στον «Τύμβο της Μακεδονίτισσας» στο μνημείο για τους πεσόντες στα γεγονότα του 1974.  Στο σημείο εκείνο τον Ιούλιο  έπεσε από “φίλια πυρά” το Noratlas με τους Έλληνες καταδρομείς,  αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής . Ξεναγηθήκαμε στο μνημείο από τον επικεφαλής αξιωματικό υπεύθυνου του χώρου, αναζητήσαμε στις μαρμάρινες πλάκες και βρήκαμε ονόματα Καρδιτσιωτών πεσόντων.

Αντικρίσαμε από κει σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου το εγκαταλειμμένο αεροδρόμιο της Λευκωσίας που σήμερα βρίσκεται στη νεκρή ζώνη και που είχαν γίνει σφοδρές μάχες το 74 για τον έλεγχο του. Είδαμε απέναντι στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο την τεράστια σημαία σύμβολο του έντονου εθνικισμού. Το βίωμά μας ήταν μοναδικό η εμπειρία πρωτόγνωρη, κάτι που όταν ξεκινήσαμε την ενασχόλησή μας με το πρόγραμμα δεν είχε περάσει από το νου μας ότι θα βιώναμε.

Το μεσημέρι επισκεφθήκαμε το Νηπιαγωγείο στον Άγιο Επιφάνειο δυτικά της Λευκωσίας. Γνωρίσαμε τα παιδιά, το χώρο ,είδαμε τον εξοπλισμό, μιλήσαμε για το πρόγραμμα και τις δραστηριότητες. Η συνάδελφος κ. Στέλλα Μανασή μας υποδέχθηκε εγκάρδια και απέδειξε την διαχρονική αξία της παραδοσιακής ελληνικής φιλοξενίας .

Το βράδυ συναντηθήκαμε με την συνάδελφο κ. Χριστίνα Θεοφάνους νηπιαγωγό στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο Δαλίου (είναι λίγο έξω από τη Λευκωσία), με το οποίο συνεργαζόμαστε σε ένα άλλο πρόγραμμα που υλοποιεί το Νηπιαγωγείο μας το παίζω μαθαίνω και δημιουργώ παρέα με το beebot και την κοκκινοσκουφίτσα  στα πλαίσια του e-twinning. Συζητήσαμε, ανταλλάξαμε απόψεις, χαρήκαμε τη συνεργασία με την προσωπική γνωριμία και επαφή που προέκυψε μέσα από το πρόγραμμα.

Παρασκευή 11 Μαΐου ημέρα επιστροφής. Φύγαμε πρωί από τη Λευκωσία, περάσαμε από τη Λεμεσό και από την Πάφο επιστρέψαμε αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στην Καρδίτσα.

Η νέα εβδομάδα που άρχισε στο σχολείο είχε τον πλούτο των εμπειριών και βιωμάτων της αντιπροσωπείας που πήγε στην Κύπρο. Ενημερώθηκαν ο συνάδελφοι, τα παιδιά και οι γονείς για τα όσα ζήσαμε και νοιώσαμε και δείξαμε το βραβείο που φέραμε. Η χαρά έκδηλη στα πρόσωπα και στα βλέμματα όλων. Ιδιαίτερη ικανοποίηση για την επιτυχία στο πρόγραμμα και την κατάκτηση του πρώτου βραβείου καθώς και για την εκπροσώπηση του σχολείου μας στην τελετή βράβευσης με τη μετάβασή της στη Λευκωσία μέσα σε τόσο δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Ευχαριστούμε θερμά όσους μας ενίσχυσαν οικονομικά.

Ύστερα από τρεις μέρες λάβαμε επιστολή  από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μεγάλη μας τιμή που απευθύνεται στη σχολική μας μονάδα, στον υπεύθυνο εκπαιδευτικό και τους μαθητές για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, για το πρώτο βραβείο, αλλά και για το σπουδαίο ρόλο της εκπαίδευσης στη διάπλαση της προσωπικότητας των μαθητών ως αυριανοί πολίτες και την εμπέδωση της πίστης στη δικαίωση των εθνικών στόχων.

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων στο πρόγραμμα EaSI
Επόμενο άρθρο Εορτάστηκε η ιερά μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Λουκά