Ειδήσεις

Στην 15η διεθνή συνάντηση κατάβασης φαραγγιών ο ΕΟΣΚ


Στην 15η διεθνή συνάντηση κατάβασης φαραγγιών (Canyoning) συμμετείχε ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ), που διοργάνωσε η Associazione Italiana Canyoning (AIC), από τις 5 μέχρι τις 13 Αυγούστου, στην κοινότητα του Delebio στην κοιλάδα Valtellina, της επαρχίας του Sondrio στην Βόρειο Ιταλία – Λομβαρδία, μια ανάσα από την φημισμένη λίμνη Κόμο και σχεδόν στα σύνορα με την Ελβετία.

Ο ΕΟΣΚ με οχτώ μέλη του από το τμήμα Canyoning ήταν η μοναδική Ελληνική αποστολή που συμμετείχε στην διεθνή συνάντηση, που την αποτελούσαν οι Ευτύχιος Ευτυχιάδης (αρχηγός αποστολής), Μιχάλης Γκαραγκάνης, Αντωνέλλα Δημητριάδη, Αλέκος Ζαχαρής, Αποστόλης Κηρύκος, Αποστόλης Μπρακατσούλας, Στεφανία Δανίκα ενώ την ομάδα συνόδευε και ο πρόεδρος του ΕΟΣΚ Παντελής Μανώλης ο οποίος όμως, λόγω παλαιότερου τραυματισμού, δεν έλαβε μέρος στις καταβάσεις.
Η περιοχή της Λομβαρδίας έχει πολύ ιδιαίτερη και χαρακτηριστική μορφολογία. Γύρω από τις κοιλάδες αναπτύσσονται απότομα βουνά με ενδιάμεσες χαράδρες και έτσι δημιουργούνται αμέτρητα φαράγγια εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς, με υπέροχα πετρώματα, με πολλά και αρκετά κρύα νερά, υδροδυναμικά φαινόμενα, μεγάλα τεχνικά jump και τσουλήθρες μέσα σε βάθρες που αφρίζουν από τους καταρράκτες, κάνοντας τα έτσι δημοφιλή προορισμό για τους λάτρεις του είδους.
Δυστυχώς από τις οχτώ μέρες που διήρκησε η συνάντηση, τις μισές μέρες ο καιρός ήταν πολύ άστατος με δυνατούς ανέμους και βροχές, δυσκολεύοντας κατά πολύ τις καταβάσεις φαραγγιών αλλά και την διαμονή στο camping.

Παρόλα αυτά έγιναν καταβάσεις στα φαράγγια Bodengo 2, Acquaduro, Lesina και στο φημισμένο Bodengo 3, αλλά και πεζοπορίες στα πολύ καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια της περιοχής και αναβάσεις στα καταφύγια Buzzoni και Lavorerio.
Η διοργάνωση από την Ιταλική Ομοσπονδία ήταν σχεδόν άριστη, εκτός από κάποιες λεπτομέρειες, κυρίως στον τομέα της ενημέρωσης και έτσι τα μέλη του ΕΟΣΚ αποκόμισαν πλούσιες εμπειρίες αλλά και αρκετές προσκλήσεις από αποστολές άλλων χωρών.

*Το Canyoning (η κατάβαση φαραγγιών με χρήση τεχνικών μέσων) είναι μια αθλητική δραστηριότητα σχετικά καινούρια στην χώρα μας και ελάχιστοι, συγκριτικά με τα άλλα αθλήματα βουνού, είναι αυτοί που ασχολούνται με αυτήν.

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας είναι από τους ελάχιστους περιφερειακούς συλλόγους με μεγάλη παρουσία σε αυτόν τον τομέα έχοντας στις τάξεις του αρκετά άτομα που ασχολούνται με το συγκεκριμένο άθλημα και μάλιστα σε αρκετά υψηλό επίπεδο, έχοντας πραγματοποιήσει εκατοντάδες καταβάσεις στα μεγαλύτερα και τεχνικότερα φαράγγια της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Έχει επίσης διοργανώσει με επιτυχία τα τελευταία 5 χρόνια, τρεις σχολές επιπέδου αυτονόμων Canyoning με αρκετούς αποφοίτους οι οποίοι συνέχισαν την δραστηριότητά τους εντός και εκτός συλλόγου.
Επίσης κάθε χρόνο στο επίσημο πρόγραμμα του ΕΟΣΚ περιλαμβάνονται και αρκετές καταβάσεις φαραγγιών όλων των επιπέδων ανοιχτές σε όλα τα μέλη του υπό προυποθέσεις, το δε τμήμα Canyoning του συλλόγου πραγματοποιεί συνεχώς καταβάσεις και εκτός προγράμματος αυξάνοντας την εμπειρία όλης της ομάδας.

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του ΕΟΣΚ στα τηλ: 6973695595 – 6974110853, στο http://eoskarditsas.blogspot.com/ και στο https://www.facebook.com/eoskarditsas και για ηλεκτρονική επικοινωνία στο e-mail : eoskarditsas@yahoo.gr

 

Προηγούμενο άρθρο Συμμετοχή της ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε. στο Τελικό Συνέδριο του Έργου e- food Science
Επόμενο άρθρο Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Ξενόγλωσσο Φροντιστήριο