Ειδήσεις

Στηρίζουμε τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας


Τα ορμητικά νερά της πλημμύρας, που έγινε την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020, σάρωσαν αγροτικές καλλιέργειες, σπίτια και επιχειρήσεις στο νομό Καρδίτσας.

Η εικόνα που έχουμε από τις καταστροφές στην Καρδίτσα είναι εικόνα ολικής καταστροφής. Αρκετές χιλιάδες οικογένειες πλημμυροπαθών έχουν πάθει μεγάλες ζημιές στα σπίτια τους, επαγγελματίες, πολίτες έχουν χάσει την επιχείρησή τους, τα εμπορεύματά τους, και άλλοι έχουν μείνει άστεγοι.

Η κατάσταση που βιώνει η πόλη και πολλά χωριά της Καρδίτσας αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τις τεράστιες ελλείψεις του κεντρικού κρατικού μηχανισμού και της Τοπικής Διοίκησης και τις διαχρονικές ευθύνες για την ανυπαρξία μέτρων πολιτικής προστασίας και έργων υποδομής.

            Έδειξε την φτώχεια μας σε όλο της το μεγαλείο, γιατί οι πολιτικές που εφαρμόζονται έχουν το κέρδος των επιχειρηματιών πάνω από τις ζωές των ανθρώπων. Λεφτά υπάρχουν μόνο για τα κανάλια, τους εργολάβους, τις φοροαπαλλαγές των μεγαλοεπιχειρηματιών, τις τράπεζες, τα όπλα. Δεν υπάρχουν για τους εργαζόμενους , την παιδεία , την υγεία , τους Δήμους , τις δημόσιες υποδομές.

Αυτή η καταστροφή δεν οφείλεται μόνο στο ακραία καιρικά φαινόμενα, τέτοια πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν στο μέλλον ίσως και πιο δυνατά.

Για την καταστροφή αυτή μπορεί κανείς να αναζητήσει σε βάθος χρόνου τις ευθύνες αυτών που επέτρεψαν τέτοια δόμηση και με τέτοιους όρους, αυτών που δεν έκαναν έργα ώστε τα ρέματα και τα ποτάμια να μπορούν να αντέξουν μεγάλους όγκους βροχής, αυτών που δεν αποφάσισαν, σχεδίασαν, υλοποίησαν έγκαιρα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, αυτών που σε παραπάνω από μία εκλογικές μάχες τα υποσχέθηκαν αλλά όταν βρέθηκαν σε θέση ευθύνης δεν τα έκαναν, και είναι πολλοί αυτοί: κυβερνήσεις, αυτοδιοικητικοί άρχοντες, τοπικοί βουλευτές.

Δεν είναι η ώρα αναμονής, ούτε υπομονής, πότε θα έρθουν οι αποζημιώσεις και πότε θα γίνουν τα έργα. Δεν απλώνουμε χέρι ζητιανιάς, αλλά απαιτούμε άμεσα και αγωνιστικά πλήρης αποζημιώσεις στους πληγέντες. Δηλώνουμε αλληλεγγύη σε όσους έχουν πάθει καταστροφή. Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του και στέκεται στο  πλευρό των πληγέντων κατοίκων του Νομού Καρδίτσας.

Αυτή τη δύσκολη ώρα, ως την ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης και στήριξης αποφάσισε να διαθέσει το ποσό των 2000 ευρώ για την ενίσχυση των πλημμυροπαθών. Το ποσό θα διατεθεί για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης.

Ο Σύλλογός μας συμπαρατάσσεται με όλους τους φορείς της Καρδίτσας που αυτό το διάστημα επικεντρώνουν και συντονίζουν την δράση τους για να υπάρξουν άμεσα μέτρα για:

Την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων υποδομών, του οδικού δικτύου (Περιφερειακό – Δημοτικό – Αγροτικό), της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης όλων των περιοχών που επλήγησαν.

Την άμεση ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και να αποζημιωθούν στο 100%

Να απαλλαγούν οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΕΦΚΑ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Να υπάρξει μελέτη και την υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες στο νομό Καρδίτσας.

Να μεταφερθούν σε ασφαλή μέρη οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών, με την εξασφάλιση τροφής, υγειονομικής περίθαλψης, μέσων προστασίας από την πανδημία και ότι άλλο χρειάζονται, μέχρι να αποκατασταθούν πλήρως οι κατοικίες τους.

Κανείς εργαζόμενος να μην χάσει τη δουλειά του. Κανείς που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει με ασφάλεια στο χώρο δουλειάς του να μην θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών, να μη χάσει μεροκάματα και ένσημα, καθώς και ημέρες από την κανονική του άδεια.

Να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο, έντεχνα και όχι με προσωρινά μπαλώματα. Να παρθούν μέτρα για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού στις περιοχές που έχουν ακόμα πρόβλημα. Να γίνουν απολυμάνσεις όπου χρειάζεται.

Να δοθεί μηνιαίο επίδομα στο ύψος του χαμένου εισοδήματος, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες όπως είναι οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δε λειτουργούν, οι καταστηματάρχες με ζημιές στα μαγαζιά τους.

Να γίνουν  ΑΜΕΣΑ και κατά παρέκκλιση κάθε νομοθεσίας  προσλήψεις στους Δήμους με προσωπικό στις υπηρεσίες που υπάρχουν ελλείψεις. Το κράτος με δικά του έξοδα να αγοράσει μηχανήματα έργου και να τα κάνει δωρεά στους Δήμους , μαζί με το απαραίτητο προσωπικό. Να μονιμοποιηθούν άμεσα όλοι οι συμβασιούχοι των Δήμων.

 

Του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Αλληλεγγύη στους πλημμυροπαθείς από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο
Επόμενο άρθρο Οδηγός για τη φυτοπροστασία της καλλιέργειας βαμβακιού