Στον «αέρα» η μεταφορά μαθητών για τη νέα σχολική χρονιά


Στον αέρα είναι η μεταφορά των μαθητών και στην Καρδίτσα καθώς κανείς δε γνωρίζει πως θα πραγματοποιηθεί η εύρυθμη λειτουργία του μεταφορικού έργου όταν υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην διεξαγωγή του σχετικού διαγωνισμού, μόλις 20 ημέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Τσιάκο στον οποίο απευθύνθηκε η «Γνώμη», ο νέος διαγωνισμός για τη μεταφορά δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από τα τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου και αυτό γιατί η σχετική υπουργική απόφαση στάλθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όταν τα σχολεία έκλεισαν, οπότε η συλλογή στοιχείων από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης δεν μπορούσαν να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι. Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση για να προχωρήσει η διαδικασία της δημοπράτησης, θα πρέπει οι διευθυντές των σχολείων να αποστείλουν αναλυτικά στοιχεία με την χιλιομετρική απόσταση του τόπου κατοικίας κάθε μαθητή μέχρι τη στάση του λεωφορείου και από τη στάση μέχρι το σχολικό συγκρότημα που ανήκει. Μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο για να ολοκληρωθεί, καθυστερώντας παράλληλα και τη δημοπράτηση του έργου μεταφοράς μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Τα σχολεία μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού ήταν κλειστά, οπότε οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας είχαν επιδοθεί σ’ έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να συγκεντρώσουν τα στοιχεία που απαιτούνται για να τρέξει η όλη διαδικασία. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα των συναρμόδιων υπουργείων Παιδείας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Ανάπτυξης βρίσκεται στον αέρα, καθώς οι πιθανότητες η δημοπράτηση να έχει ολοκληρωθεί αρχές Σεπτεμβρίου είναι ελάχιστες έως μηδαμινές. Κι επειδή ο διαγωνισμός είναι διεθνής, θέλει 52 ημέρες για να πραγματοποιηθεί, όταν φυσικά θα έχουν συγκεντρωθεί όλα τα στοιχεία για τους μαθητές που πρέπει να μεταφερθούν σε όλο το Νομό Καρδίτσας.

 

 

Ο κ. Τσιάκος

Τον προβληματισμό του εξέφρασε στη «Γνώμη» ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος που για ένα τόσο σοβαρό θέμα η -όπως φάνηκε- προβληματική λειτουργία της κεντρικής διοίκησης δεν προνόησε να εκδόσει και να στείλει έγκαιρα την υπουργική απόφαση, όταν τα σχολεία λειτουργούσαν ακόμη. «Το πιο πιθανό είναι, για να μην προκύψουν τραγελαφικές καταστάσεις με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η μεταφορά να συνεχιστεί με παράταση της περσινής σύμβασης, ακόμα και μέχρι τα Χριστούγεννα», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος καταλήγοντας πως ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

 

 

 

Περιορισμοί στις χιλιομετρικές αποστάσεις

.
Στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της 14 Ιουνίου 2013 αναφέρεται χαρακτηριστικά: «
Μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δικαιούμενοι δωρεάν μεταφοράς:

Οι Περιφέρειες μεταφέρουν δωρεάν τους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δημόσιων σχολείων, οι οποίοι κατοικούν από τη σχολική τους μονάδα σε απόσταση μεγαλύτερη από την οριζόμενη ως εξής:
Α. με ειδικά μαθητικά δελτία (ΕΜΔ) και ίδια μέσα
α. 1.200 μέτρα για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
β. 2.500 μέτρα για μαθητές Γυμνασίων.
γ. 4.000 μέτρα για μαθητές Λυκείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ.
Β. με δημόσια σύμβαση υπηρεσιών
α. 1.200 μέτρα για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
β. 3.000 μέτρα για μαθητές Γυμνασίων.
γ. 5.000 μέτρα για μαθητές Λυκείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ.»

Προηγούμενο άρθρο 82 νέα καφέ σε λιγότερο από 2 χρόνια - Επιχειρείν στην Καρδίτσα με καφετέριες
Επόμενο άρθρο Σύλληψη για παράβαση της εργατικής νομοθεσίας