Στο αποκορύφωμα οι προετοιμασίες για τη γιορτή – Καθαρή Δευτέρα στην Καράμπαλη-περίπατος στο ανάχωμα


Στο αποκορύφωμα βρίσκονται οι προετοιμασίες, για τον γιορτασμό και κατά κάποιο τρόπο αναβίωση  του εθίμου της Καθαρής Δευτέρας στην Καράμπαλη.

Ως γνωστό η ΟικόΣφαιρα (που είναι κίνηση για το περιβάλλον, τον άνθρωπο και την ποιότητα ζωής), σε συνεργασία με το Δήμο Καρδίτσας, επιχειρεί να φέρει στις μνήμες των παλιών και φυσικά να μάθουν και οι νέοι, τον τρόπο με τον οποίο γιορτάζονταν μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1970 η Καθαρή Δευτέρα στην Καρδίτσα.  Πρόκειται για ένα έθιμο, που έχει τις ρίζες του στις αρχές του περασμένου αιώνα και έφτασε μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1970. Τη εποχή εκείνη δεν υπήρχαν αυτοκίνητα σε κάθε οικογένεια, λίγες είχαν, και γιαυτό οι εξορμήσεις γίνονταν με τα πόδια. Έτσι κάθε Καθαρή Δευτέρα, αμέσως μετά το φαγητό, περίπου στις 2 η ώρα, οι Καρδιτσιώτες ξεχύνονταν στους δρόμους με κατεύθυνση τη γέφυρα μέσω σιδηροδρομικού, σταθμού επάνω στις   γραμμές.

ΑΣ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ, ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ!!!

Οι διοργανωτές καλούν του πολίτες της Καρδίτσας και της ευρύτερης περιοχής, να πάρουν μέρος σε αυτή τη γιορτή, ξεχνώντας για λίγο τη συντροφιά του «αγαπημένου τους» αυτοκίνητου και ας έρθουν με τα πόδια. Οι παλιοί, ας ξαναζήσουν εκείνες  τις στιγμές που σίγουρα όλοι τις έζησαν στα παιδικά τους χρόνια και οι νεότεροι ας δοκιμάσουν.

Στις προθέσεις των διοργανωτών είναι η πορεία από τον κόμβο σιδηροδορμικής γραμμής και Χαρ. Φλωράκη (πρ. Κουμουνδούρου) μέχρι τη γέφυρα Καράμπαλη, να γίνει με τα πόδια,  για να ζήσουμε όλοι μαζί όμορφες στιγμές κοντά στη φύση, μια πραγματικά όμορφη φύση. Η απόσταση είναι μικρότερη από 1000 μέτρα και έτσι μπορούν να την περπατήσουν όλοι, άλλωστε για λόγους υγείας επιβάλλεται το περπάτημα, ενώ ο καιρός προβλέπεται να είναι καλός. Η επιστροφή θα γίνει από το ανάχωμα, μέσω συνοικίας Αγ. Παντελεήμονα, μια ωραία διαδρομή με θέα από τη μια το ποτάμι και από την άλλη δένδρα και την πόλη

ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΓΙΟΡΤΗ

Η γιορτή περιλαμβάνει, το πέταμα του χαρταετού σε ένα τεράστιο και κατάλληλο χώρο, το πλέξιμο του γαϊτανακιού, τραγούδια της εποχής. Καταβάλλεται προσπάθεια  για κούλουμα (φασολάδα, λαγάνα, εληές , χαλβά) και αυτό θα εξαρτηθεί από  το αν ξεπεραστούν κάποιοι ανασχετικοί παράγοντες που έκτακτα προέκυψαν. Ωστόσο όσοι επιθυμούν μπορούν να πάρουν πρόχειρη τροφή και να κάνουν το γεύμα τους στη χλόη (το λεγόμενο πικ-νικ).

Το ξεκίνημα θα  γίνει περίπου ώρα 2 μ.μ. από τον προαναφερόμενο κόμβο.  Η φύση είναι πολύ όμορφη, το ποτάμι με πολύ νερό και η γέφυρα Καράμπαλη αγέρωχη, περιμένει τους παλιούς καλούς της φίλους και να γνωρίσει και άλλους νέους, για να γιορτάσει και αυτή νοσταλγικά ύστερα από 35 περίπου χρόνια την Καθαρή Δευτέρα.

 

Προηγούμενο άρθρο ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ - Το Παράρτημα Καρδίτσας του ΤΕΙ Λάρισας
Επόμενο άρθρο Συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο του Εθνικού Μετώπου - Παρουσία σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις