Ειδήσεις

Στο Δήμο Σοφάδων ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ


Τις πληγείσες από τις έντονες χαλαζόπτωσεις και ακραία καιρικά φαινόμενα περιοχές του Δήμου Σοφάδων επισκέφθηκε ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Νίκος Δούκας ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση που δέχτηκε από το Δήμαρχο κ. Θάνο Σκάρλο.

Τα φαινόμενα έπληξαν μεγάλο κομμάτι της πεδινής έκτασης ενώ σε ορισμένες περιοχές η καταστροφή ήταν σχεδόν ολοκληρωτική δημιουργώντας τεραστία οικονομική ζημία.

Η  ζημιά καταγράφεται σε περίπου 6000 στρέμματα με επίκεντρο τις περιοχές Ερμητσίου, Ματαράγκας, Μαυραχάδων, Καρποχωρίου αλλά και Σοφάδων (περιοχή “Μαργαρίτα”) ενώ επλήγησαν κυρίως, καλλιέργειες βαμβακιού, καπνού, βιομηχανικής ντομάτας και καλαμποκιού.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε αρχικά στο Δημαρχείο ενημέρωσε τον κ. Σκάρλο για τα ζητήματα του Οργανισμού και τους στόχους που έχουν τεθεί.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κώστας Γαϊτανίδης, οι αντιδήμαρχοι κ. Δ. Κοντοβάς και Θ. Χασιαλής, ο πρόεδρος των Σοφάδων κ. Ντ. Σακκάς, ο Δημ. Σύμβουλος κ. Αθ. Παππάς, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου και του ΕΛΓΑ και παραγωγοί.

Εν συνεχεία ο κ. Δούκας συνομίλησε με παραγωγούς και επισκέφτηκε πληγείσες περιοχές όπου διαπίστωσε «ιδίοις όμμασι»  το μέγεθος της ζημίας που υπέστη η φυτική παραγωγή, η  οποία δημιουργεί έντονη αγωνία στους παραγωγούς.

Ο Δήμαρχος Σοφάδων ανέδειξε τα προβλήματα που έχουν προκύψει  λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων σε μια πολύ κρίσιμη για τις καλλιέργειες περίοδο, μεταφέροντας το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις. Όπως είπε  οι συνέπειες των ακραίων φαινομένων θα είναι σημαντικές στην απώλεια του εισοδήματος των Δημοτών, σε μια οικονομικά δυσμενή περίοδο, γι αυτό και πρέπει να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες αποτίμησης των ζημιών, για να διασφαλίσουν οι παραγωγοί τις αποζημιώσεις που δικαιούνται και να μπορέσουν να καλλιεργήσουν ξανά.

Σε σχετική του δήλωση τόνισε:

«Καλωσορίζουμε τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ που επισκέφτηκε άμεσα την περιοχή μας για να επιληφθεί της εκτίμησης των ζημιών και να γίνουν δίκαιες και γρήγορες κρίσεις όσον αφορά στις αποζημιώσεις των αγροτών. Ως Δημοτική Αρχή προχωρήσαμε άμεσα στις προβλεπόμενες διαδικασίες  προκειμένου να εξασφαλιστούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις στο μεγαλύτερο δυνατό ύψος. Βρισκόμαστε στο πλευρό των αγροτών μας, έτσι ώστε να μην πάνε χαμένοι ο κόποι τους και να διασφαλιστεί το εισόδημα τους με κάθε δυνατό τρόπο.

Στα ακραία καιρικά φαινόμενα χρειάζεται η στήριξη του ΕΛΓΑ και μέσα από αυτή τη συνεργασία που έχουμε με τον κ. Δούκα αλλά και το προσωπικό ενδιαφέρον του για την ΠΕ Καρδίτσας, θεωρώ ότι μπορούμε να έχουμε ότι καλύτερο για τους αγρότες μας.»

Ο κ. Δούκας από την πλευρά του διαβεβαίωσε το Δήμαρχο ότι ο ΕΛΓΑ θα κοστολογήσει με ακρίβεια και δικαιοσύνη την έκταση των ζημιών.

Διατύπωσε την πρόθεση ταχείας καταβολής των αποζημιώσεων προς αποκατάσταση του εισοδήματος των παραγωγών, σημειώνοντας ότι η επικοινωνία με τον Δήμο θα είναι διαρκής, προκειμένου να μην υπάρξουν μελλοντικά άλλες καθυστερήσεις.

Σε δήλωσή του τόνισε χαρακτηριστικά:

Η συνεργασία με το Δήμο Σοφάδων και το Δήμαρχο Θάνο Σκάρλο θα συνεχιστεί όχι μόνο στο ζήτημα των αποζημιώσεων αλλά και σε μία σειρά από άλλες δράσεις, ώστε να στηριχθεί επαρκώς ο κάθε παραγωγός. Σε καθημερινή βάση εργαζόμαστε για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού ώστε ο αγρότης να μπορεί να αισθανθεί ασφαλής. Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε κινείται και η απόφαση για την εξόφληση του 35% για πρώτη φορά τόσο σύντομα τα τελευταία χρόνια. Με την πληρωμή αυτή, ύψους 67 εκατομμύριων ευρώ περίπου, ολοκληρώνεται η εκκαθάριση των ζημιών έτους 2019 και είναι η πρώτη φορά που συνδράμει οικονομικά η κυβέρνηση.

Βασική μας επιλογή είναι ο  εξορθολογισμός των αποζημιώσεων, ώστε να ανταποκρίνονται με μεγαλύτερη επάρκεια στις ανάγκες στήριξης των αγροτών μας, αλλά και η οικονομική εξισορρόπηση, το νοικοκύρεμα του Οργανισμού.

Ο ΕΛΓΑ αλλάζει, αναδιαρθρώνεται και εκσυγχρονίζεται. Βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια ψηφιακής αναμόρφωση του οργανισμού, ένα τολμηρό αλλά αναγκαίο εγχείρημα για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους αγρότες της χώρας. Προχωράμε πλέον στην ψηφιακή αποτύπωση των ζημιών με όλα τα σύγχρονα μέσα, κάτι που θα οδηγήσει στην σημαντική μείωση του χρόνου των εκτιμήσεων. Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι ο χρόνος των αποζημιώσεων δεν είναι εύκολο να συντμηθεί καθώς ως γνωστόν οι εισφορές καταβάλλονται τον Οκτώβριο και ο ΕΛΓΑ αποτελεί ουσιαστικά ασφαλιστικό οργανισμό και τίποτα άλλο. Ήδη πάντως βρίσκεται σε εξέλιξη πλήρη αναλογιστική μελέτη προκειμένου να εξακριβωθούν οι δυνατότητες του ΕΛΓΑ και ακολούθως να ανοίξει η όποια συζήτηση ακόμη και για αλλαγές στον κανονισμό.  Σκοπός είναι να δημιουργήσουμε έναν νοικοκυρεμένο οργανισμό.

 

Προηγούμενο άρθρο Για την τρέχουσα εβδομάδα μόνο πρωινή λειτουργία του ΚΕΠ
Επόμενο άρθρο Καθαρίζει ποτάμια στην Π.Ε. Καρδίτσας η Περιφέρεια Θεσσαλίας